A WTA vizsgálja, mi történt Tóth Amarissa és kínai ellenfele botrányos teniszmeccsén

2023. július 20. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

A női teniszversenyeket szervező WTA bejelentette, hogy megvizsgálják, mi történt Tóth Amarissa Kiara és a kínai Csang Suaj mérkőzésén a Budapesten zajló salakpályás tenisztornán – írja az MTI.

A keddi, első fordulós találkozót a világranglistán 28., második helyen kiemelt kínai játékos a könnyeivel küszködve feladta, így Tóth került a 16 közé. A furcsa végkifejlet előzménye az volt, hogy 5:5-ös állásnál Csang Suaj egy kereszt tenyerese után a vonalbíró outot ítélt, majd a székbíró is megerősítette ezt, Csang azonban továbbra is hevesen reklamált, mert meggyőződése szerint a labda a vonalon pattant. A pályára kérette a torna WTA-supervisorát (versenyfelügyelő) is, aki azonban közölte: nem az ő feladata megítélni, hogy a labda kint volt-e, vagy sem.

A játék folyt tovább, majd a következő labdamenet után Tóth Amarissa Kiara – akinek ez volt az első főtáblás mérkőzése WTA-tornán – a nyomhoz sétált és a lábával eltüntette, ezt azonban ellenfele zokon vette. A magyar teniszező megnyerte a gémet – elvette Csang adogatását –, amellyel 6:5-re vezetett az első játszmában, ellenfele azonban – akit láthatóan nagyon megviseltek a történtek – nem vállalta a folytatást. A mérkőzésről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Csang Suaj reklamál a WTA Budapest Grand Prix-n 2023. július 18-án – Fotó: Völgyi Attila / AFP
Csang Suaj reklamál a WTA Budapest Grand Prix-n 2023. július 18-án – Fotó: Völgyi Attila / AFP

„Úgy gondolom, hogy ő magát készítette ki. Nem értettem, hogy miért csinált ebből ekkora balhét, hogy a bíró döntését felül akarta bírálni. Nem értem, hogy miért nem fogadta el, de hát magának kereste a bajt” – nyilatkozott a meccs után a Kossuth Rádiónak Tóth.

Siklós Erik, a torna kommunikációs vezetője az MTI-nek szerdán azt mondta, a versenynek semmi köze a történtekhez, a versenyigazgatónak nincs semmilyen jogosítványa, beleszólása ebben helyzetben. „Ezer ilyen eset történik a világon. Ebben a helyzetben a székbíró a főszereplő, aki megítélte a pontot” – mondta. Hozzátette: amikor Tóth eltaposta a labda nyomát, a kínai csapatból többen bekiabáltak neki, tiszteletlennek nevezték, Csang Suaj pedig egy nézővel is összeveszett. Siklós megjegyezte, hogy miután a kínai teniszező elvesztette a játékot, már a pályáról lejövet szólt az edzőjének, hogy nem folytatja.

A WTA szerdán este a Twitter-oldalán azt közölte, hogy a rasszizmus mindenféle megnyilvánulásával szemben zéró toleranciát alkalmaznak, és megvizsgálják a budapesti tornán történt szerencsétlen incidenst.

Tóth Amarissa Kiara az ukrán Katerina Baindllal találkozik a 16 között csütörtök délután.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!