Az emberi jogi bíróság szerint diszkriminatív a Caster Semenya miatt hozott tesztoszteronszabály

2023. július 11. – 13:47

Az emberi jogi bíróság szerint diszkriminatív a Caster Semenya miatt hozott tesztoszteronszabály
Fotó: Fabien Dubessay / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Jogok Európai Bírósága keddi ítéletében kimondta, hogy Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok futót hátrányos megkülönböztetés érte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tesztoszteronszabályozása miatt – írja a BBC.

A dél-afrikai Semenya ritka rendellenességgel, női testben és XY-kromoszómákkal született, ami az interszexuális állapotnak felel meg. Emiatt az XX-kromoszómás nőknél jóval több tesztoszteront termel a szervezete, és az átlagos női testnél jóval izmosabb is, ami előnyt jelenthet számára a női futómezőnyben. Esetére reagálva a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018-ban szabályt hozott arról, hogy a túl sok férfi nemi hormonnal rendelkező női atlétáknak, akik az olimpiai és világbajnoki versenyeken 400 méter és 1 mérföld közötti számokban akarnak indulni, mesterségesen le kell szállítaniuk a hormonszintjüket.

Semenya tavaly az HBO Real Sports című műsorának beszélt arról, hogy a tesztoszteroncsökkentő gyógyszerek szedése hogyan hatott az egészségére.

„Rosszul lettem tőle, meghíztam, pánikrohamaim voltak, talán egyszer szívrohamot is kaptam volna.”

Az elmúlt években a sportoló jogi harcot vívott a szövetségi szabályok ellen, de többször elutasították a fellebbezését. Ezután fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, amely a mostani ítéletében neki adott igazat. Ez pedig arra kényszerítheti a nemzetközi Sportdöntőbíróságot (CAS), hogy vizsgálja felül korábbi döntését. A nemzetközi szövetség mindenesetre közleménye szerint továbbra is azon a véleményen van, hogy a szabályozás „szükséges, észszerű és arányos eszköze a tisztességes verseny védelmének a női kategóriában”.

Semenya a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián is aranyérmet szerzett 800 méteren, de 2019 óta nem indulhat ebben a számban, így a tokiói olimpián már nem védhette meg címét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!