Caster Semanya, az XY-kromoszómás bajnok futónő emberi jogi bírósághoz fordul, hogy újra versenyezhessen

2021. február 25. – 16:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok rövidtávfutó az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert nem engedik női versenyeken indulni magas tesztoszteronszintje miatt – írja az AP.

A dél-afrikai Semenya ritka rendellenességgel született: női testben XY-kromoszómája van, ezért a normális, XX-kromoszómás nőknél jóval több tesztoszteront termel a szervezete. Így jóval izmosabb is, mint az átlag nők, ami hatalmas előnyt jelent számára a női futómezőnyhöz képest, ezért a Nemzetközi Atlétikai Szövetség arra kötelezte, hogy ha 400 méter és 1 mérföld közötti számokban akar indulni, mesterségesen szállítsa lejjebb a hormonszintjét. Még azelőtt, hogy ebben az ügyben elvesztette volna a pert, Semenya két olimpián megnyerte a 800 méteres síkfutást.

A 30 éves futó a jogai megsértésének értékeli, hogy nem engedik indulni anélkül, hogy beavatkozzon a hormonháztartásába, szerinte a magas tesztoszteronszint egy „genetikai ajándék”. Semenya és ügyvédei szerint a tesztoszteronszint csökkentését szolgáló beavatkozások (pl. fogamzásgátló szedése, hormonblokkoló injekciók) megalázóak és potenciálisan ártalmasak lehetnek, ezért a futó nem kívánja alávetni magát ennek, inkább megtámadja a korábbi ítéletet az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

„Csak annyit kérünk, hogy szabadon futhassak, most és mindörökké” – kommentálta Semenya a jogi lépést.

Hogy lefut-e az eljárás a tokiói nyári olimpiáig, az kérdéses. Életkora miatt valószínűleg a 2021-es olimpia lehetne az utolsó, amin Semenya elindul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!