Mourinho a parkolóban is ráförmedt a bíróra a budapesti El-döntő után: Kibaszott szégyen vagy

2023. június 1. – 09:27

Mourinho a parkolóban is ráförmedt a bíróra a budapesti El-döntő után: Kibaszott szégyen vagy
José Mourinho nehezen viselte a vereséget, az érmétől megszabadult, és kidobta a nézőtérre – Fotó: Isabella Bonotto/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai, budapesti Európa-liga-döntő előtti és utáni rendőri intézkedések – a lengyel Śląsk Wrocław drukkerei egy korábbi sérelem miatt jöttek izmozni Budapestre –, a kitaposott virágágyások mellett a már csütörtökön véget érő finálé azért elsősorban a José Mourinho miatt marad emlékezetes. A portugál edző először veszített kupadöntőt, eddigi öt fellépésén rendre nyert, ez a Puskás Arénában elmaradt, mert a Sevilla tizenegyesekkel nyert.

Mourinho nagyon higgadtan kezdte a finálét, mintha nem is érdekelné, a segítője volt az, aki az elején együtt mozgott a játékosokkal, de a végén már az összes kamera a portugál edzőre fókuszált, és ő ennek pontosan a tudatában is volt. Az angol Anthony Taylor játékvezető szarvashibát nem követett el, helyesen vonta vissza a Sevillának megítélt jogtalan tizenegyest a második félidőben, de messze nem volt erélyes, volt következetlensége is, de ami igazán feltűnő volt, hogy követte azt a vitatható bírói gyakorlatot, amit a vb-n már megszokhattunk. Az első félidőre 7, a másodikra 6 perc hosszabbítást rendelt el, ezt a hat percet a 2x15-ös perces ráadásnak a második félidejére is kiszabta. Ez a 15 perc végül a sérülések és az ápolások miatt 24 percig tartott. Nem is véletlenül kérdezte Mourinho a végén, hogy mennyi ideig tartott a meccs, 150 percig.

A sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy ilyen játékvezetés mellett nehéz elfogadni a vereséget. Erik Lamela könyökösénél szerinte elmaradt a sárga lap, mivel vérző sérülést okozott, ebben igaza volt, ki lehetett volna állítani a játékost. Lucas Ocampos neve mellett is szívesen látott volna egy sárgát, ha már elesett a tizenhatoson belül, de itt azért volt kontakt a szerelni igyekvő játékos és közte. Volt egy kezezés a tizenhatoson belül, amikor a Sevilla védőjének nem volt a teste mellett a keze, de ezeket a helyzeteket igen változóan ítélik meg a videóról is az asszisztensek, nemhogy a pályán.

„Öt döntőt nyertem meg a múltban, de még soha sem voltam büszkébb, mint most. A játékosaim minden tőlük telhetőt megtettek, mindent elkövettük az otthoni és az itteni szurkolóinkért, nagyon keményen dolgoztunk. Gyakoroltuk külön a tizenegyeseket is.”

Nem kevés gúnnyal megemlítette még a portugál, hogy Taylor túl jó játékvezető, neki a BL-ben a helye, nem kell az erejét és a idejét holmi El-döntőkre pazarolnia.

Mourinho feldúltságára jellemző volt, hogy még a Puskás Aréna parkolójában is fontosnak tartotta, hogy az angol játékvezetővel tudassa, „kibaszott szégyennek” tartja. Mivel erről felvétel is készült, simán lehet, hogy emiatt eltiltják majd az edzőt. Az olasz bajnokság utolsó fordulójában épp az eltiltása miatt nem lehet jelen egyébként.

Kevés szó esett ugyanakkor a Sevilla 62 éves edzőjéről, José Luis Mendilibarról, akit két és hónapja neveztek ki, és aki a kiesés széléről a középmezőnybe vezette a csapatát a La Ligában, majd az Európa-ligában a Manchester United elbúcsúztatásával bejutott a legjobb négy közé. Szerda este pedig élete legnagyobb sikerét érte el. 62 évesen még senkinek sem sikerült megnyernie ezt a trófeát. A Sevilla egyébként hetedszer hódította el, ami azt is jelenti, hogy jövőre ott lehet a Bajnokok Ligájában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!