Giro: amerikai győzelem Bergamóban, brutális hegyi szakasszal kezdődik az utolsó hét

2023. május 21. – 18:40

Giro: amerikai győzelem Bergamóban, brutális hegyi szakasszal kezdődik az utolsó hét
Brandon McNulty győzelme a Giro d'Italia 15. szakaszán – Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Brandon McNulty nyerte a Giro d'Italia kerékpáros körverseny vasárnapi szakaszát Bergamóban. A hétfői szünnap után egy brutális hegyi etappal fog folytatódni a verseny. A fő esélyeseket csupán néhány másodperc választja el egymástól, teljesen megjósolhatatlan, ki lesz a végső győztes.

A Giro második hetének utolsó szakaszát rendezték vasárnap Bergamo környékén. Az egynapos klasszikus versenyeket idéző 15. etapot nem véletlenül nevezték „mini Lombardiának”, ugyanis az útvonala részben megegyezett a hagyományos szezonzáró versenyével, az októberben tartandó Lombardiával. A 195 kilométeres szakaszon egy első és három második kategóriás hegy, összesen négyezer méternyi szintkülönbség nehezítette a versenyzők dolgát. A szintrajz alapján sejthető volt, hogy ez egy ideális szakasz lesz a szökéshez.

A Giro d'Italia 15. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 15. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it

A rajt után nem is kellett sokat várni a támadásokra, még az első hegy előtt kialakult egy nagy, jó nevekből álló szökés. Ebben benne volt a korábbi szakaszgyőztes Ben Healy (EF Education), a Lombardia 2019-es győztese, Bauke Mollema (Trek-Segafredo), az idei Giro egyik olasz felfedezettje, Marco Frigo (Israel-Premier Tech), és sok próbálkozás után végre Brandon McNultynak (UAE Team Emirates) is összejött a szökés. A 13. szakasz győztese, Einer Augusto Rubio (Movistar) később indult el a főmezőnytől, és nagyot küzdve zárkózott fel a szökevényekhez.

Az első hegyi részhajránál szokatlanul kemény, váll a váll elleni harc ment a hegyi pontokért Healy és Rubio között. Végül az ír bringás lett a győztes, és a következő emelkedőn is ő ért fel elsőként, így nagyot lépett előre a hegyi pontversenyben.

A szakasz utolsó hegyén, a Roncola Altán a szökevények csoportja több részre szakadt. Healy és McNulty elszakadt a többiektől, és sokáig úgy tűnt, ők ketten fognak küzdeni a győzelemért. Azonban az utolsó kilométerre Frigo felzárkózott hozzájuk, így háromesélyesé vált a szakasz.

Kétszáz méterre a céltól még úgy tűnt, hogy Frigo lehet az első, de aztán Healy, majd McNulty is megelőzte. A végére pedig kijött, hogy hármuk közül az amerikai a leggyorsabb, mögötte Healy lett a második, Frigo pedig a harmadik. Az UAE 25 éves bringása először ünnepelhetett háromhetes szakaszgyőzelmet.

A főmezőny élén az újdonsült rózsaszín trikós Bruno Armirail csapata, a Groupama-FDJ diktált nyugodt tempót. Az Ineos-Grenadiers versenyzői szorosan a francia csapat mögött figyelték az eseményeket. A szakasz végén Geraint Thomas (Ineos-Greandiers) és Primož Roglič (Jumbo-Visma) csoportja kicsit leszakította a rózsaszín trikóst, Armirail fél perc hátránnyal ért célba, de még így is ő vezet az összetettben.

A hétfői szünnap után kedden a Sabbio Chieséből induló 203 kilométeres távval kezdődik a Giro harmadik hete. Az etapon 5200 méternyi szintemelkedés és öt kategorizált emelkedő, a végén a Monte Bondonén hegyi befutó vár a kerékpárosokra. Az olasz körverseny jövő vasárnap Rómában ér véget. (MTI)

Eredmények:

15. szakasz, Seregno-Bergamo (195 km)

  • 1. Brandon McNulty (amerikai, UAE Team Emirates): 5:13:39 óra
  • 2. Ben Healy (ír, EF Education): azonos idő
  • 3. Marco Frigo (olasz, Israel-Premier Tech): a. i.
  • 4. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo): + 1:51 perc hátrány
  • 5. Einer Augusto Rubio (kolumbiai, Movistar) a. i.


Összetett:

  • 1. Bruno Armirail (francia, Groupama-FDJ): 61:38:06 óra
  • 2. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers): + 1:08 perc hátrány
  • 3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma): + 1:10 p. h..
  • 4. João Almeida (portugál, UAE Team Emirates): + 1:30 p. h.
  • 5. Andreas Leknessund (norvég, Team DSM): + 1:50 p. h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!