Giro: 40 kilométeres szólószökés után a szezon felfedezettje nyert, egyre szorosabb az összetett

2023. május 13. – 20:33

Giro: 40 kilométeres szólószökés után a szezon felfedezettje nyert, egyre szorosabb az összetett
Ben Healy, a Giro d'Italia 8. szakaszának győztese – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ír Ben Healy nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát, amelyen Fetter Erik a 131. helyen ért célba. A verseny egyik legnagyobb esélyese, a belga Remco Evenepoel a hajrában néhány másodpercet veszített a riválisaival szemben.

A mezőny szombaton Terniből indult és Fossombronéban ért célba 207 kilométer megtétele után. A szakasz elején több szökési kísérlet is volt – Fetter Erik (Eolok-Kometa) is próbálkozott ellépni –, de a mezőny sokáig nem engedett el senkit. A nap 12 fős szökevénycsoportja végül 84 kilométer után alakult ki, és gyorsan négyperces különbséget alakítottak ki.

A szakasz második felében két negyedik, és közte egy második kategóriás emelkedő várt a versenyzőkre, ezek közül az elsőn indult meg Ben Healy (EF Education-EasyPost), és amellett, hogy az üldözőboly mögötte teljesen szétesett, előnyét hamar másfél percesre növelte.

A 22 éves ír bringás a támadás után is jó tempóban tekert, 40 kilométert egyedül szökve nyerte meg magabiztosan a szakaszt, pályafutása első győzelmét aratva háromhetes körversenyen.

Healy egyértelműen a szezon nagy felfedezettje. Már a tavaszi klasszikusokon is remek eredményeket ért el: az Amstel Gold Race-en második, a Liège-Bastogne-Liège-en pedig negyedik lett, ami után sejteni lehetett, hogy a Girón is nagy formában lesz.

Az összetett elsőségre esélyesek csoportjában egy ideig nem volt nagy mozgás, az Ineos-Grenadiers csapata diktálta a tempót a 30 fősre olvadó főmezőnyben, de aztán a szlovén Primož Roglič (Jumbo-Visma) támadással próbálkozott, amit az Ineos két kapitánya, Geraint Thomas és Tao Geoghegan Hart viszonylag hamar átvett. A második helyen álló Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) ugyanakkor nem bírta a tempóváltást és 16 másodpercet kapott Rogličéktól, míg az összetettben vezető Andreas Leknessund (team DSM) további 34 másodperccel később ért célba, de így is megőrizte a rózsaszín trikót.

Fetter Erik közel 25 perc lemaradással, a sprinterek csoportjával a 131. helyen ért célba, az Eolo-Kometa magyar versenyzője összetettben egy helyet javítva a 125. helyen áll. Vasárnap a Giro Savignano sul Rubicone és Cesena közötti 35 kilométeres egyéni időfutammal folytatódik. A várakozások szerint az első időfutamot megnyerő Evenepoel újra győzni tud, és visszaveszi a rózsaszín trikót. (MTI)

Eredmények:

8. szakasz, Terni-Fossombrone (207 km)

  • 1. Ben Healy (ír, EF Education-EasyPost): 4:44:24 óra
  • 2. Derek Gee (kanadai, Israel-PremierTech): + 1:49 perc hátrány
  • 3. Filippo Zana (olasz, Jayco Alula): azonos idő
  • 4. Warren Barguil (francia, Arkéa-Samsic): a. i.
  • 5. Carlos Verona (spanyol, Movistar): + 2:12 p .h
  • ...131. Fetter Erik (EOLO-Kometa): 24:53 p. h.

Összetett:

  • 1. Andreas Leknessund (norvég,Team DSM): 33:52:10 óra
  • 2. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step): + 8 másodperc hátrány
  • 3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma): + 38 mp. h.
  • 4. João Almeida (portugál, UAE Team Emirates): + 40 mp. h.
  • 5. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers): + 52 mp. h.
  • …125. Fetter Erik (Eolo-Kometa): + 1:23:22 óra hátrány
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!