A Giro d'Italia legnagyobb esélyese mindenkit elgyepált a nyitószakaszon

2023. május 6. – 17:14

A Giro d'Italia legnagyobb esélyese mindenkit elgyepált a nyitószakaszon
Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) a Giro nyitószakaszán – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Primož Roglič vagy Remco Evenepoel? Szinte csak ez a két név hangzik el, amikor azt kell megtippelni, hogy ki nyeri az idei Giro d'Italiát. A 106. olasz kerékpáros körversenyen az elmúlt tíz évtől eltérően nagyobb hangsúlyt kapnak az időfutamok, és ezt mindkét bringás az előnyére tudja fordítani. A Giro egy 19,6 kilométeres időfutammal nyitott, és ez lehetetlenné tette a bujkálást számukra.

A belga Evenepoel, a Soudal-Quick Step bringása, világbajnoki címvédő, és a legutolsó háromhetes, a Vuelta a Espana győztese. Idén nem versenyzett sokat, de lenyűgöző formát mutatott, a Liege-Bastogne-Liege klasszikust is simán behúzta egy távoli támadással. Roglič március végén mérkőztek meg a Katalán körversenyen, nagyon hasonló szinten voltak, folyton egymás nyakán, végül hat másodperc a Jumbo-Visma javára döntött. Azóta mindkét versenyző rengeteget készült magaslaton, hogy még erősebbek legyenek, és ha felkészültek, a végsőkig kiélezett párharcnak lehetünk a szemtanúi.

Primož Roglič és Remco Evenepoel a Katalán Körön – Fotó: Josep Lago / AFP or licensors
Primož Roglič és Remco Evenepoel a Katalán Körön – Fotó: Josep Lago / AFP or licensors

Könnyen lehet, hogy az egymás elleni sprintjeik és az ott bezsebelt bónusz másodpercek fognak dönteni, míg az időfutamon nyújtott teljesítményük is meghatározhatja egész versenystratégiájukat. Nem biztos, hogy belefér, ha árnyékként követik majd egymást. Persze az is kérdés, hogy mindketten végig tudnak-e menni. Roglič sokszor kockázatosan versenyez, és többször kellett már kiszállnia Grand Tourról sérülés miatt.

Most az sem szól mellette, hogy az utolsó pillanatokban Covid és sérülések miatt öt helyen is változtatni kellett a Jumbo-Visma csapatán. Nagyon perches a holland sztárcsapat: Roglič egyik legjobb hegyi segítője, a szlovén Jan Tratnik pár órával a Giro rajtja előtt szállt ki, miután az utolsó edzés végén elütötte egy figyelmetlen autós. A két nagy favorit mellett a 2021-es győztes Tao Geoghegan Hartot (Ineos-Grenadiers), Lemnard Kämnát (BORA-Hansgrohe), Joao Almeidát és Jay Vine-t (UAE), Thibaut Pinot-t (FDJ) emlegetik még esélyesként, de ők inkább csak a dobogóért fognak harcolni, ha nem hibázik a két kiemelt bringás.

Fetter Erik is az időfutamra koncentrál

Tavaly elkényeztetett minket a Giro, hiszen Budapestről rajtolt, és három etapot Magyarországon rendeztek, ráadásul három magyar is végigment a versenyen. Idén csak Fetter Eriknek (EOLO-Kometa) szurkolhatunk, aki korábban azt nyilatkozta, hogy inkább a második-harmadik héten várhatunk tőle többet. Most az időfutamokra is nagyobb hangsúlyt fektetett a felkészülése során, így ebben a szakágban is előre léphet. Azt mondta az MTI-nek, hogy ha jól sikerül a nyitószakasz, akkor egy szökéssel megpróbálkozhat a legjobb 25 év alattinak járó fehér trikó megszerzésével. A három héttel akkor lenne elégedett, ha sikerülne minden csapatutasítást teljesítenie, bekerülne jó szökésekbe, és valamelyik szakaszon összejönne neki egy top 10-es helyezés.

Száguldás a tengerparton

A Giro nyitószakaszát az Adriai-tenger partján jelölték ki egy felhagyott vasútvonal helyén épülő kerékpárúton. A 19,6 kilométer jó része sík, az utolsó három kilométer viszont már szinte végig emelkedik, ami trükkösebbé tette a pályát. Annyira viszont nem, hogy ne lettek volna jó esélyeik a nagyobb testű időfutam specialistáknak. Filippo Ganna (Ineos-Grenadiers) és Stefan Küng (FDJ) egyértelműen favoritnak számítottak az első etapon. Az időfutam győztese vehette fel az összetettben élen álló bringásnak járó rózsaszíntrikót.

A nagyobb nevek közül az első igazán komoly időt a 2020-as Giro-győztes, Tao Geoghegan Hart futotta, 53,53 kilométer/órás átlagsebességgel száguldott végig a 19,6 kilométeres távon. Az Ineos brit bringását először Joao Almeidának sikerült megelőznie, és még hátra volt az Evenepoel-Roglič-Ganna-Küng négyes. A várakozásoknak megfelelően Evenepoel már az első mérési pontnál mindenkinél gyorsabbnak bizonyult, Roglič viszont alaposan elmaradt tőle, több mint 20 másodperc volt köztük ekkor, de még az időfutam-világbajnok Ganna sem tudta megközelíteni a belga sztár idejét.

Az emelkedő sem vette vissza Evenepoel lendületét, közel 30 másodpercet vert az addig első helyen álló Almeidára, Rogličnak pedig 43 másodpercet adott.

A belga világbajnok tehát már a nyitószakaszon jelentős előnyre tett szert az összetettbeli riválisaval szemben.

Az időfutamokon általában verhetetlen Gannának is be kellett érnie a második hellyel, 22 másodperccel kapott ki Evenepoeltól. Fetter Erik 70. helyen jött be, a magyar időfutam-bajnok 23:28 alatt teljesítette a távot, amit 50.11-es átlagot jelent, 2 perc 10 másodpercet kapott a győztestől.

Giro d'Italia, 1. szakasz, Fossacesia Marina-Ortona:

  1. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step): 21:18
  2. Filippo Ganna (olasz, Ineos-Grenadiers): +22 másodperc
  3. Joao Almeida (portugál, UAE): +29 másodperc
  4. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos-Grenadiers): +40 másodperc
  5. Stefan Küng (svájci, FDJ): +43 másodperc
  6. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma): +43 másodperc
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!