A nevető harmadik nyerte az időjárás miatt alaposan lerövidített szakaszt a Girón

2023. május 19. – 18:03

A nevető harmadik nyerte az időjárás miatt alaposan lerövidített szakaszt a Girón
Einer Rubio, a 13. szakasz győztese – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia 13. szakaszát is alaposan megkavarta az időjárás: a rossz körülmények miatt csupán 75 kilométert teljesítettek a bringások az eredetileg tervezett 199 kilométerhez képest. A Borgofranco d'Ivrea és Crans-Montana közötti szakaszt már eleve lerövidítették a hóhelyzet miatt, kikerült az útvonalból az idei körverseny legmagasabb hegye, a 2469 méteres Szent Bernát-hágó, de az időjárás miatt pénteken újabb változás mellett döntöttek a szervezők.

Az elmúlt napokban látott hideg, esős időjárás így is alaposan megtizedelte a mezőnyt: sok volt a bukás, az egyik esélyes is emiatt adta fel versenyt, többen pedig betegség miatt szálltak ki. Köztük volt a Giro egyetlen magyar indulója, Fetter Erik is (EOLO-Kometa), aki a 10. szakaszon adta fel.

Pénteken a verseny végül a Borgofranco d'Ivrea helyett az onnan több mint 120 kilométerre található Croix-de-Coeur lábától rajtolt el, így a szakasz rögtön egy 15 kilométer hosszú, átlagosan 8,8 százalékos meredekségű emelkedővel kezdődött. Ez nem jött jól a sprintereknek, rögtön le is szakadtak a főmezőnyről.

A szökevények közül Valter Attila korábbi csapattársa, Thibaut Pinot (FDJ) volt a legnagyobb név, ő is állt legjobban az összetettben, 4:48-ra volt Geraint Thomastól (Ineos Grenadiers). Az első hegy után a szökevények csoportjának több mint két perc előnye volt a főmezőnnyel szemben, ahol az összetett esélyesek is tekertek. Az FDJ francia bringásának esélye volt arra, hogy átvegye a rózsaszín trikót a 2018-as Tour de France-győztes Thomastól, ráadásul a lejmenet végére közel 4 percre nőtt Pinoték előnye. Gyorsan rá is kapcsolt a mezőny, és az utolsó hegyhez érve 3 percre közelítették meg a szökevényeket.

Az utolsó hegyen, a Crans Montanan egy 13,1 kilométer hosszú, 7,2 százalékos átlagmeredekségű emelkedő várt a bringásokra. 10-12 kilométerre a céltól Pinot többször betámadta a szökevényeket, és megpróbált elszakadni tőlük. Egyedül Einer Augusto Rubio (Movistar) és Jefferson Alexander Cepeda (EF) tudta tartani a lépést a szezon végén visszavonuló francia versenyzővel.

Pinot és Cepeda, a háttérben pedig Rubio – Fotó: Luca Bettini / AFP
Pinot és Cepeda, a háttérben pedig Rubio – Fotó: Luca Bettini / AFP

Az utolsó kilométereken Cepeda és Pinot felváltva próbálta leszakítani a másikat, miközben mögöttük Rubio tapadt rájuk. Ők hárman együtt érkeztek meg a befutóhoz: Rubio sprintje volt a legerősebb, így nevető harmadikként a kolumbiai bringás nyerte a Giro 13. szakaszát.

Az összetett esélyesek együtt érkeztek a célhoz, nem voltak támadások a végén. Elmaradt a várt nagy csata Geraint Thomas és Primož Roglič (Jumbo-Visma) között, így nem változott az összetett állása, továbbra is mindössze két másodperc a különbség köztük.

Giro d'Italia, 13. szakasz, Croix-de-Coeur-Crans-Montana, 74 km:
1. Einer Augusto Rubo (Movistar): 2:16:21
2. Thibaut Pinot (FDJ): +0:06
3. Jefferson Alexander Cepeda (EF): +0:12

Az összetett állása 13 szakasz után:
1. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers): 51:20:01
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma): 2 másodperc hátrány
3. Joao Pedro Almeida (UAE): 22 másodperc hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!