Marozsán Fábiánnak a horvát Ćorić már erős volt, kiesett Rómában

2023. május 17. – 00:14

Marozsán Fábiánnak a horvát Ćorić már erős volt, kiesett Rómában
Marozsán Fábián jól kezdett, de elfáradt – Fotó: Aleksandra Szmigiel/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A római 1000-es tenisztorna nyolcaddöntőjében a hétfőn a világelső spanyol Carlos Alcarazt legyőző Marozsán Fábián a világranglista 16. Borna Ćorić ellen már nem tudott nyerni.

A mérkőzés jókora csúszással kezdődött, 20 óra helyett 22 óra után léptek csak pályára. Az érdi születésű játékost nem zavarta meg a várakozás, ott folytatta, ahol hétfőn abbahagyta. Bátor játékkal az első szervagémjét semmire hozta, és mindjárt elvette ellenfele adogatását, majd hozta a sajátját, és 3:0-ra ellépett.

Marozsán változatosan és merészen játszott, kitűnően szervált, tenyeres vagy fonák oldalról is pontosan és erőteljesen ütött, emellett a rövidítéseket is alkalmazta, ahogy hétfőn is. Nem játszott most sem hibátlanul, de az önbizalma érezhetően rendben volt.

5:3-nál már az első szettért adogatott a magyar, és pontot sem engedélyezett a horvátnak.

37 perc alatt megnyerte az első játszmát. Ha beütötte az első szerváját, 88 százalékban az övé lett a pont.

Ćorić az első játszma után arra kérte a mérkőzés vezetőjét, hogy nézze meg, mennyire esik, és mivel csúszósak a vonalak, hagyják abba mára. Vártak pár percet, az olasz közönség eközben a magyar játékost biztatta, Ćorićot pedig kifütyülte. Egy rövid esőszünetet megvártak a pályán, aztán folytatni tudták.

A második szettben küszködve hozta az első szervagémjét a magyar, 2:2-nél küzdötte ki az első bréklabdákat, mindjárt kettőt is, de mivel a horvát négy pontot ütött zsinórban, ezt az esélyt nem sikerült kihasználnia Marozsánnak. Később kiderült, ez volt a meccs fordulópontja.

5:4-re vezetett a második szettben Ćorić, amikor először bréklabdához jutott, és rögtön be is ütötte, így jöhetett a döntő szett. Marozsán adogatásai ekkor már nem voltak annyira pontosak, tenyeressel már nem tudott olyan hatékonyan gyorsítani, mint a meccs elején. Ćorić érezhetően feljött, de nem volt még vége.

A döntő szettben mindketten magabiztosan hozták a szervagémeket, a horvát 3:2-re vezetett, amikor Marozsán megingott, és Ćorić ismét értékesítette a bréklabdáját. Marozsánnak is volt fogadóesélye rögtön a következő gémben, de elhibázta, mert már nem volt meg benne az a sebesség, mint ami a játszma elején. Nem is meglepő, a magyarnak ez volt a hatodik meccse, hiszen a selejtezőben is nyernie kellett kétszer.

A döntő szettet a horvát 6:4-re nyerte meg. Marozsán a nagy római menetelésével a 114. helyre jön fel a világranglistán.

Marozsán Fábián hétfő délutáni győzelme a római tornán az egész világon vezető hír volt, mert évente egy-két alkalommal szokott olyan előfordulni, hogy a világranglistát vezető játékos egy századik helyezés felettitől kap ki.

Ahhoz pedig egészen 1983 májusáig kell visszamennünk az időben, hogy olyan meccset találjunk, amikor magyar játékos megverte az aktuális világelsőt, vagyis ugyanolyan bravúrt hajtott végre, mint most Marozsán. Szinte napra pontosan negyven éve Taróczy Balázs, az akkor jó formában lévő és a világranglistán is vezető Ivan Lendlt győzte le Hamburgban. Marozsán Fábiánról írt portrénkat itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!