Covid és súlyos balesetek tizedelték tovább a Giro mezőnyét

2023. május 17. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Egy újabb nagy esélyestől búcsúzott el a Giro d'Italia, miután az összetett harmadik helyén álló Tao Geoghegan Hart (Ineos-Grenadiers) egy bukás miatt a 11. szakaszon feladta a versenyt. Az etap mezőnyhajrában dőlt el, Pascal Ackermann célfotóval verte Jonathan Milant.

Már a szakasz is a veszteséglista bővülésével kezdődött, hét kerékpáros már rajthoz sem állt, hatan Covid miatt – négyen ebből a rózsaszín trikósként visszalépő Remco Evenepoel csapattársai – , egy versenyző pedig influenza miatt nem folytatta a Girót.

A keddi ítéletidő és nehéz szakasz után szerdán érezhetően visszafogottabban tekertek a kerékpárosok, egy megszokott dramaturgia szerint zajló, nem túl izgalmas versenynap ígérkezett a Camaiore és Tortona között kijelölt 219 kilométeres etapon. Ahogy kell, egy kisebb csapatok bringásaiból álló hatfős szökevénycsoport lépett meg az elején. A győzelemre nem sok reményük lehetett, mert a boly rövid pórázon tartotta őket, hiszen a szerdai azon kevés szakaszok egyike volt, ahol a sprintereknek még lehetett esélyük nyerni.

Nagy izgalom sokáig nem volt, de az egyik lejtmenet áldozatokat szedett. Egy vizes, csúszós kanyarban több biciklis kisodródott, Alessandro Covi (UEA) után gyakorlatilag az Ineos teljes sora a földre került a rózsaszín trikós Geraint Thomasszal együtt, és a második helyen álló Primož Roglič (Jumbo-Visma) is bukott ugyanekkor. Geoghegan képtelen volt felkelni, furcsán kitekeredett pózban feküdt az aszfalton. Az is jelezte, hogy komoly baj van, hogy egyből intett csapattársainak ne várjanak rá. Sérülése miatt nem is tudta folytatni a szakaszt, mentő vitte el. Geoghegan Hart kiesésével az Ineosnak a taktikai repertoárja is szűkült, a bringásnak csak öt másodperc hátránya volt összetettben, és Thomasszal ketten könnyebben kijátszhatták volna a riválisaikat.

Néhány perccel az ineosos kicsúszása után a Movistar bringása, Oscar Rodriguez is nagyot bukott, ő is megcsúszott, majd belecsapódott egy közlekedési táblába és egy házfal állította meg.

Pascal Ackermann célfotóval verte Jonathan Milant a Giro 11. szakaszán – Fotó: Stuart Franklin / Getty Images
Pascal Ackermann célfotóval verte Jonathan Milant a Giro 11. szakaszán – Fotó: Stuart Franklin / Getty Images

A mezőnyhajrá végül összejött, az utolsó szökevényt Laurenz Rexet öt kilométernél fogták meg, és készülődhettek a sprintervonatok. A céltól másfél kilométerre egy bukás szétszedte a sort, csak egy kisebb csoport maradt a hajrára. A már egy szakaszt nyerő Mads Pedersen (Trek-Segafredo) nyitotta meg a hajrát, indulása azonban korai volt, Mark Cavendish (Astana) állt az élre és úgy tűnt, behúzza a szakaszt. Jobbján Jonathan Milan (Bahrain-Victorius) érkezett félelmetes tempóban, míg balján Pasckal Ackermann közelített. Végül mindketten lehajrázták a britet, és köztük elsőre láthatatlan volt a különbség, mind a két bringás ünnepelte is a győzelmet, a célfotó viszont Ackermann javára döntött, nagyjából két centivel nyert.

Az összetettben Thomas maradt az élen, Roglič két másodperces hátrányban van, míg a kieső Geogheghan Hart helyére Joao Almeida (UAE) lépett fel, neki 22 másodpercet kellene ledolgoznia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!