Hihetetlenül szoros versenyt hozott a Giro időfutama

2023. május 14. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

Részben igazolódott a papírforma a Giro d' Italia 9. szakaszán. Remco Evenepoel ugyan megnyerte az időfutamot, és a rózsaszín trikót is visszaszerezte, de legfőbb riválisainak csak pár másodpercet tudott adni. A dobogósok között egy-egy másodperc döntött.

A Giro legnagyobb esélyesének tartott Remco Evenepoel szombaton 14 másodpercet veszített előnyéből a rá veszélyes riválisokkal szemben, de azt már az első időfutamon megmutatta, hogy hihetetlenül erős ebben a szakágban. Az akkori teljesítménye alapján nagyjából csak az volt a kérdés, hogy mennyivel veri ellenfeleit, Primož Rogličék tudják-e egy percen belül tartani. Az előző hét fáradtsága és két bukása azért Evenepoel ellen is szólt valamelyest.

A Savigano sul Rubicon és Cesena közötti 35 kilométer szinte teljesen sík, és túl éles kanyarok sem kerültek a pályába, így az igazi időfutammenők bízhattak a sikerben és az erejükben. A Covid miatt visszalépő Filippo Ganna hiányában kevesebb lett az esélyes, Evenpoel mellett Stefan Küng (FDJ) és Geraint Thomas pályázhatott a dobogóra.

Küng igazolta klasszisát, több mint 50 kilométer per órás átlaggal száguldott végig a pályán, és az eddig elrajtolt 123 bringás közül övé lett a legjobb idő, így az ő 41:28-ához kellett mérni a többieket. A pillanatnyi első hely azért szűken lett meg a svájcinak, csak négy másodperccel előzte meg csapattársát, Bruno Amirailt.

A top 10-es versenyzők közül az Ineos-Grenadiers két bringása, Tao Geoghegan Hart és Geraint Thomas is jól kezdett, 13 kilométernél jobban álltak néhány másodperccel, mint Küng. Roglič kevésbé volt biztató, Thomastól 20 másodpercre volt. Evenpoel viszont mindenkinél gyorsabb volt itt, 14:45-tel haladt át, Thomasnak is adott már 11 másodpercet.

Remco Evenepoel a második időfutamot is megnyerte a Giro d'Italián – Fotó: Luca Bettini / AFP or licensors
Remco Evenepoel a második időfutamot is megnyerte a Giro d'Italián – Fotó: Luca Bettini / AFP or licensors

A következő időmérő pontnál sem változott, a két ineosos még tovább növelte az előnyét Künggel szemben, Thomas 27:03-mal, Geoghegan Hart 27:10-zel haladt át, de Evenepoel lassult, már csak két másodperc előnye volt. Roglič már kiszállt a szakasz dobogójáért folyó csatából, 27 másodperces hátránya volt.

A harmadik időmérőnél Geoghegan Hart és Thomas másodpercre ugyanannyit hajtott, sőt Evenepoel is 34:05-tel haladt át. Roglič megint faragott egy kicsit, de 23 másodpercet már nem lehetett ledolgozni a hátralévő kilométereken.

A célban előbb Geoghegan Hart két másodperccel lökte le Küngöt az első helyről, de ő sem sokáig remélhetett szakaszgyőzelemben, Thomas jött, máris az élre ugrott, ő is csak egyetlen másodperccel. Evenepoel hátra volt, és a már az addig is szoros és körömrágós versenyen emelte a tétet. A belgában egy kicsivel több maradt, és így tudott adni egy másodpercet, amivel a szakaszt is megnyerte. Roglič jól beosztotta az erejét, megint eltüntetett néhány másodpercet, végül csak 17-tel kapott ki Evenpoeltől. A belga győzelmével a rózsaszín trikót is visszavette, az addig viselőjének, Andreas Leknessundnak nem is volt komoly esélye rá, hogy megtartsa.

Bár sokan úgy gondolták, hogy Evenepoel már ezen az időfutamon eldöntheti a Girót, a vártnál sokkal kisebbek lettek a különbségek, és nyitott maradt a verseny. Négyen vannak most egy percen belül, és ez nagy csatákat vetít előre a hegyi szakaszokon.

A Giro magyar indulója, Fetter Erik a verseny előtt abban bízott, hogy jó időfutamokat teljesít majd. Most egy kisebb betegség hátráltatta, de így is az 57. legjobb időt tudta tekerni a 163 fős mezőnyből. Evenepoeltól 3 perc 27 másodpercet kapott.

Eredmények:
9. szakasz
1. Remco Evenpoel (belga, Soudal-Quick Step) 41:24
2. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) 1 másodperc hátrány
3. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos-Grenadiers) 2 másodperc hátrány
…6. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma) 17 másodperc hátrány
…57. Fetter Erik (magyar, EOLO-Kometa) 3 perc 27 másodperc hátrány

Összetett:
1. Remco Evenpoel (belga, Soudal-Quick Step)
2. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) 45 másodperc hátrány
3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma) 47 másodperc hátrány
4. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos-Grenadiers) 50 másodperc hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!