Őrületet hozott a Pilisben a bringás magyar kör királyetapja

2023. május 13. – 18:13

Őrületet hozott a Pilisben a bringás magyar kör királyetapja
A Tour de Hongrie negyedik szakaszán hat szökevény még nagy előnnyel fordult rá a pilis emelkedőkre – Fotó: tdh.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A sárga trikós Marc Hirschi maradt az élen a Tour de Hongrie negyedik szakasza után is. A Martonvásár és Dobogó közötti, hegyekkel jól megtűzdelt etapon az utolsó kilométerek drámát és hatalmas versengést hoztak. A szakaszt végül Yannis Voisard nyerte.

Tavaly Martonvásár egy huszárvágtával beírta magát a Giro d'Italia történelmébe, így talán nem is volt kérdés, hogy ezután a magyar körverseny útvonalába is be kell kerülnie a településnek. Szombaton az idei kiadás leghosszabb, 206 kilométeres szakaszának rajtjának adott otthont Martonvásár, és most is itt poroszkáltak a huszárok.

A bringások ennél nagyobb tempóval estek neki az etapnak, sokan próbáltak rögtön meglógni a bolytól, de csak jó 15 kilométernyi küzdelem után sikerült hat bringásnak elszakadnia. Ők hamar két és fél percnyi előnybe kerültek, és a Pilisibe érkezve már három és fél, négy perccel gazdálkodhattak.

Voltak olyan bringások, akik szerint a pénteki szakasz az idei körverseny legnehezebbje, mások viszont úgy gondolták, hogy a táv és a több mint 2600 méteres szintemelkedés miatt a szombati a királyetap. A Pilis a legtöbb hazai bringás edzőterepe, a TdH is többször járt már erre. Ezúttal viszont egy új pályarajzot találtak ki a szervezők. A versenyzők Esztergom felől mászták fel a Két-bükkfa-nyeregig, onnan egy lejtmenet jött Csobánkáig, majd Pilisvörösvár következett. A következő falunál jött a szakasz legmeredekebb emelkedővel, amelyet a hazai kerékpárosok csak Mészégetőként emlegetnek. Pilisvörösvár után újra Csobánka felé mentek, és még két kört teljesítettek, mielőtt Pilisvörösvár felől Dobogókő felé vették az irányt.

„Tegnap nagyon izgultam, ma már kevésbé, mert láttam, hogy ott tudok lenni. Teljesen hazai pálya számomra, állandóan ott edzek. Nagyon remélem, hogy meg tudom mutatni, hogy együtt tudok menni a legjobbakkal. Jól aludtam, bízom magamban” – nyilatkozta a szakasz előtt Dina Márton, aki a legjobb magyarként az összetett nyolcadik helyéről indult. Úgy vélte, hogy ezen a szakaszon az Ineos próbálja meg kijátszani a kártyáit, és a kulcspont a Mészégető lesz, de Csobánkánál is figyelni kell, ahol egy-két rövidebb meredeken a szél is befújhat.

A pilisszántói emelkedő nemcsak szenvedést okozott a bringásoknak, hanem némi örömet is, hiszen kisebb népünnepély alakult ki egy katlanszerű részen, és az erdő is végig morajlott. A hideg ideg idő ellenére sok amatőr kerékpáros is feltekert ide, ahogy Pilisszentkereszten és a Két-bükkfa-nyeregnél is rengetegen szurkoltak.

A szökés létszáma ugyan megfeleződött a pilisi körözésen, az utolsó 40 kilométerre három belga, Dries De Bondt (Alpecin), Yves Lampaert (Soudal-Quick Step) és Jasper De Buyst (Lotto Dstny) maradt elöl, és meglehetősen sokáig kitartottak.

Az etap nagy részén a főmezőnyt a sárga trikós Marc Hirschi csapata, az UAE vezette, de várható volt, hogy az összetettben csak néhány másodperces hátrányban lévő bringások támadásba lendülnek. Huszonöt kilométerre a céltól a DSM robbantotta be a versenyt, Csobánkánál kezdtek nagyobb tempót nyomni. Emberüknek, Max Poole-nak 10 másodpercet kellett ledolgoznia. Az iramváltás nem okozott sok kárt, az utolsó pilisszántói hegymenet kezdetén még a sprinter Fabio Jakobsen is a főmezőnyben volt.

A Pilis emelkedőire rengeteg szurkoló is felmászott – Fotó: tdh.hu
A Pilis emelkedőire rengeteg szurkoló is felmászott – Fotó: tdh.hu

Az igazi izgalmak viszont csak itt kezdődtek, az Ineos-Grenadiers egymás után indította támadásait, Jhonatan Narváez próbálta szétzilálni a csoportot, és lerázni Hirschit. A sárga trikós mindenre gyorsan reagált, ha néhány másodperc hátrányba is került, mindig visszadolgozta magát, vagy maga elé vezényelte elfogó emberét, Finn-Fischer Blacket. Még akkor is, amikor a fiatal kerekes látszólag teljesen elkészült az erejével. Később Egan Bernal és Ben Tulett is meglódult, de Hirschi őket is leszerelte, ahogy a DSM-es Max Poole-ra is tenni tudta a kereket. A rendkívül lüktető verseny azért sokakat megviselt, a végén csak egy kisebb csoport maradt együtt.

A szakasz elején megszökő csoportból De Buyst és Lampaert tartott ki legtovább, az utolsó tíz kilométer két perc előnyük maradt, és úgy tűnt, haza is érhetnek. Nem sokon múlott nekik, 1,4 kilométerre a céltól fogták meg őket.

A dobogókői úton Yannis Voisard is betámadta a favoritokat, és rá nem is nagyon reagáltak, nem tartották veszélyesnek a sárga trikóra. Voisard élt is a lehetőséggel, tíz másodperces előnnyel ért célba. Mögötte egy kisebb csoport hajrázott, Thibau Nys lett a második, Sylvian Moniquet pedig a harmadik. A sárga trikós a negyedikként száguldott át a célvonalon, közvetlen ellenfelei egy másodpercet sem tudtak faragni a hátrányukon, így jó eséllyel Hirschi lesz a Tour de Hongrie győztese a vasárnapi budapesti zárószakasz után.

„Egy darabig nyugodt voltam, de képtelen voltam fejben tartani az összes olyan srácot, akik összetettben veszélyesek voltak rám. Számolnom kellett azokkal, akik 30 másodperc körül voltak, mert a bónusz másodpercekkel ők is megelőzhettek volna. Szóval nehéz volt, így inkább szinte mindenkit követtem. Szerencsém is volt, mert egy kicsit úgy nézett ki, mint egy szerencsejáték. A szakaszgyőzelemre most nem gondoltam, csak az összetett volt a szemem előtt, mert az többet ér. Ha megtartom ezt a trikót, nagyon sokat fog jelenteni, hiszen korábban még sosem nyertem többnapos versenyt” – mondta Hirschi a Telexnek.

A szakaszon a legjobb magyar ezúttal is Dina Márton volt, aki a 25. helyen ért célba, 48 másodpercet kapott a győztestől. Dina sokáig tartotta a tempót az élcsoporttal, de az utolsó kilométereken leszakadt.

„A Mészégető meredekjén még nagyon jól ment, de a sok támadásban elfáradtam. Pilisszentkereszt után még jól felugrottam a többiekre. Ott, ahol picit belejtett, megszakadt a sor, és vissza kellett jönnöm. Hiba volt, végig rakni kellett volna a kereket, de nem tudtam, hogy mikor szakad le valaki végleg. Szerettem volna elöl maradni, mert nagyon erősnek éreztem magamat” – nyilatkozta Dina, aki az összetettben a 17. helyen áll.

A Tour de Hongrie vasárnap egy budapesti körözéssel zárul, amelyen 150 kilométert teljesítenek majd a kerékpárosok.

Eredmények:
4. szakasz, Martonvásár–Dobogókő 206 km
1. Yannis Voisard (svájci, Tudor) 5:04:14
2. Thibau Nys (belga, Trek-Segafredo) 10 másodperc hátrány
3. Sylvian Moniquet (belga, Lotto Dstny) azonos idő
…25. Dina Márton (magyar, ATT Investment) 48 másodperc hátrány

Összetett:
1. Marc Hirschi (svájci, UAE) 17:19:28
2. Ben Tulett (brit, Ineos-Grenadiers) 10 másodperc hátrány
3. Yannis Voisard (svájci, Tudor) 13 másodperc hátrány
..17. Dina Márton (magyar, ATT Investment) 1 perc 11 másodperc hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!