Véget ért a küzdősportok leghosszabb rémálma, húsvéti sonkává verték a UFC faszagyerekét

2023. április 9. – 09:03

Véget ért a küzdősportok leghosszabb rémálma, húsvéti sonkává verték a UFC faszagyerekét
Israel Adesanya fejjel blokkolja Alex Pereira rúgását Fotó: Carmen Mandato/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Israel Adesanya 2023 húsvét vasárnapjáig joggal érezhette úgy, hogy nem csak maga Alex Pereira, hanem maga a nagybetűs Sors is veri őt. A UFC nigériai származású új-zélandi klasszisa ugyanis pályafutásának legkülönbözőbb pontjain mindig belefutott brazil (az Északkelet-Brazíliában élő, alig tízezres pataxó törzsből származó) nemezisébe, aki egyre frusztrálóbb vereségeket mért rá:

  • Adesanya és Pereira először 2016-ban, egy kínai gálán találkozott, a háromszor három perces kick-boksz-meccsen ugyan Pereira bevitt néhány kemény balhorgot és testrúgást ellenfelének, de amúgy Adesanya túlzás nélkül végigverte a ringen. Ennek ellenére a pontozók valamiért a brazilt látták jobbnak.
  • Az inkább bosszantó, mint fájdalmas vereség São Paulo-i visszavágóján Adesanya úgy gondolta, inkább nem bízza a bírókra a döntést. Két menet alatt le is építette Pereirát, de a brazil a harmadik menetben előszedte mára legendássá vált erőtartalékait, és egy roham végén egy óriási balhoroggal uszadékfa-merevre ütötte ellenfelét.
  • Sebaj, gondolhatta Adesanya, majd a UFC-ben, ahol a kiskesztyűk kevesebb védelmet biztosítanak a statikusabb versenyzőknek, és ahol az időközben a középsúly (84 kiló) világbajnokává avanzsált új-zélandi már megszokta az ötször öt perceket, a nyolcszögű küzdőteret, a fogásból való ütéseket-rúgásokat! Csakhogy 2022-es meccsükön Adesanyának rá kellett jönnie, hogy az idő nem egy lapos kör, hanem egy keményfémlapkás körfűrészlap: hiába dolgozta meg négy meneten keresztül a UFC-be igazolt riválisát, a rémálomból még mindig nem tudott felébredni: Pereira az ötödik menetben kombinációival felaprította Adesanyát, elhódítva a középsúlyú (84 kilós) bajnoki címet.

Egy ilyen elkeseredett rivalizálást a UFC természetesen nem hagyhatott kiaknázatlanul, és a magyar idő szerint húsvét vasárnap hajnalban, Miamiban rendezett UFC 287 gálát a meccs visszavágója köré építették fel. Meg persze Donald Trump köré, aki a New Yorkban kezdődő kellemetlen büntetőpere által keltett felhajtást a UFC főnöke, Dana White oldalán pihenhette ki (az exelnökhöz mindig is közel állt az MMA, White pedig elkötelezett támogatójának számít, a 2016-os republikánus elnökjelölő gyűlésen fel is szólalt Trump mellett).

Donald Trump és Kid Rock régi győzelmeikről nosztalgiáznak a UFC 287 gáláján Fotó: Jeff Bottari / Zuffa LLC via GettyImages
Donald Trump és Kid Rock régi győzelmeikről nosztalgiáznak a UFC 287 gáláján Fotó: Jeff Bottari / Zuffa LLC via GettyImages

A két bunyós egyaránt maratonra készült, szóval az első menetben csak a kókányolás ment; a késői menetekre gondolva mindketten elkezdték szétrúgni a másik lábát, és gyomorszájra szúrt hosszú ütésekkel fárasztották az ellent. Főleg Pereira dolgozta meg rendesen Adesanya első lábát, és a második menetben az új-zélandinak már látható egyensúlyi gondokat okozott a kumulatív sérülés. Néhány élénkebb ütésváltás követően a brazilnak sikerült is egy lendületes kombinációval az oktagon falához terelnie ellenfelét, ahol egy háromnapos húsvéti kalácsnál is keményebb jobbhorgot vágott Adesanya bordáihoz, amit egy térdrúgás, végül a Pereira ászának számító balhorog követett.

Úgy tűnt, hogy a brazil ezúttal már a második menetben meg tudja ismételni az előző meccs parádés finiselését, és tormaként reszeli le Adesanyát. Riválisa azonban egy parádés jobbcsapottal verte állba a nagy reszelésben kinyílt ellenfelét, amit villámgyorsan követett egy újabb jobb kezes ütés – pont a megszédült Pereira halántékára. A találattól Pretty Dream locsolókölniként spriccelt a verejték az összeomló brazil fejéről, és Adesanya részéről már nem volt szükség további ütésekre.

Az évek óta hajszolt revans után Adesanya euforikus hangulatban ismerte el, hogy (a korábban sokat froclizott) Alex Pereira „nagy bajnok”, de ez „az ő története”, és azt kívánta mindenkinek, hogy életében minél többször élhesse át a vert helyzetből való felállás semmivel össze nem hasonlítható örömét. Azonban a rivalizálás nem zárult le, a két fordulatos meccset a UFC nyilvánvalóan egy „döntővel” akarja megkoronázni.

A mindent eldöntő kontra Fotó: Cooper Neill / Zuffa LLC via GettyImages
A mindent eldöntő kontra Fotó: Cooper Neill / Zuffa LLC via GettyImages

Visszavonult a Legfaszább Faszagyerek

Ismerik az a figurát, akit elkapott a Tony Montana-vibe, és állandó Sebhelyesarcú-idézetekkel nyomasztja környezetét (főleg azokat, akik fel akarják világosítani, hogy az egy csúnya hanyatlástörténet)? Na Jorge Masvidal pontosan ez az arc, azzal súlyosbítva, hogy élettörténetében a kubai származástól a zűrös miami fiatalkorig tényleg sok elem rímel Tony Montana karakterére. Masvidal az utcai bunyózásból váltott az MMA-ra, két évtizedes pályafutása alatt lényegében minden szervezetben bunyózott, a könnyűsúlyban és váltósúlyban kora legtöbb meghatározó harcosával összemérte tudását. Fürdőköpenyes gengszterstílusa és néhány látványos KO-győzelme azonban csak 2019-re juttatta őt címmeccshez (a Nate Diaz ellen megszerzett Legfaszább Faszagyerek Övet inkább hagyjuk), azonban Kamaru Usman kétszer is felmosta vele a küzdőteret.

Masvidal 38 évesen, három és fél év nyeretlenséggel és három vereséggel a háta mögött is a UFC húzónevének számít, azonban a brazil (de szintén Floridában élő, a magyar Borics Ádámmal együtt edző) Gilbert Burns személyében vasárnap újabb nehéz ellenféllel kellett szembenéznie. Burns ugyanis 36 éves korára egy fejét féltő földharc-világbajnokból rettenthetetlen, univerzális MMA-harcossá vált, aki a csecsen-svéd Hamzat Csimajev elleni, győzelemmel felérő szoros veresége után Neil Magny lefojtásával tért vissza a ranglista élmezőnyébe.

A meccsre a bunyósok láb- és testrúgásokkal melegítettek be, azután a zömökebb Burns begyújtotta az utánégetőt, és egyre többször fejezte be tiszta találatokkal a rá jellemző dinamikus berobbanásokat, melyekre Masvidal zömmel csak nyelvnyújtogatásokkal tudott válaszolni. Masvidal egy-egy gyilkos villanással próbálta megfordítani a meccset, azonban látványos próbálkozásait a brazil kíméletlenül megtorolta; az egyik ugró térdrúgás után le is ütötte az amerikait, majd egy késői földrevitellel biztosította be a menetet.

A harmadik menetben az állóharcban és a földre szögezve is felőrölt Masvidal már képtelen volt kimozogni Burns ütéseit, a brazil kénye-kedve szerint püfölhette őt, a bíró pedig egyre aggodalmasabban figyelte, hogy alakul át az amerikai arca vörös-lila húsvéti sonkává. Masvidal becsületére legyen mondva, hogy nem roppant össze úgy, mint egy hímes tojás, a meccs végéig állta a verést – sőt, feküdte, mert az utolsó percet is a földön fekve kellett kivédekeznie.

Gilbert Burns előrelendül Fotó: Jeff Bottari / 2023 Zuffa LLC via GettyImages
Gilbert Burns előrelendül Fotó: Jeff Bottari / 2023 Zuffa LLC via GettyImages

Az egyhangú pontozásos vereség után a veterán floridai bunyós előzetes ígéretének megfelelően bejelentette, hogy befejezi pályafutását és visszavonul a profi MMA-tól. Ami persze nem jelenti azt, hogy számos más sorstársához hasonlóan ne láthatnánk viszont egy manapság elterjedt, veterán küzdősportolókat és ifjú youtubereket felvonultató sztárboksz-gálán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!