A korcsolyaszövetség egyetlen magyar születésű versenyzőt sem indít a junior-vb-n

2023. március 1. – 20:48

A korcsolyaszövetség egyetlen magyar születésű versenyzőt sem indít a junior-vb-n
A magyar színekben versenyző Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei a finnországi Espooban rendezett műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság gáláján 2023. január 29-én – Fotó: Mauri Ratilainen / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mi vezethetett oda, hogy a magyar korcsolyasport a magyar adófizetők pénzén oroszokat versenyeztet?

A februári felnőtt műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság után, amelyen egyetlen Magyarországon született sportolót indított a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), a hétfőn Kanadában elkezdődött junior-vb-n már egyetlen itt született sportoló sincs a válogatottban – írja cikkében a 24.hu.

Az írás döbbenetes képet fest a sportág hazai viszonyairól. Mint kiderül, három Oroszországban és egy Franciaországban született versenyző képviseli hazánkat.

A kanadai verseny honlapja szerint jégtáncban a Maya Benkiewicz/Mark Shapiro kettős képviseli Magyarországot, előbbi Franciaországban, utóbbi Moszkvában született, és orosz állampolgár, a férfiaknál a szibériai Tyumenben született, szintén orosz állampolgár Aleksandr Vlasenko, a nőknél a moszkvai születésű, de egy éve már magyar állampolgár Polina Dzsumanyijazova indul magyar színekben.

A felsorolt négy műkorcsolyázó egyike sem beszél magyarul.

A cikk szerint a MOKSZ állami adóforintokból – az egyetlen Sebestyén Júlia kivételével – Oroszországból és Franciaországból utaztatott a magyar színekben korcsolyázó sportolók mellé külföldi edzőket a vb-re.

Pedig van tehetséges magyar versenyző is, például a nőknél, de a Kósa Lajos fideszes politikus által 2011 óta vezetett sportág elnöksége valamiért nem a magyar, hanem a Moszkvában született lányt favorizálta, az ő nevezését hagyta jóvá.

A sportág „magyarjai” nem értik ezt az egészet, forrnak az indulatok, a szülők több levelet is írtak a MOKSZ-vezetésének, amelyben Sebestyén Júliát és az örmény–orosz szakmai vezetőket, a szakági sportigazgató Gurgen Vardanjant és feleségét, a szövetségi kapitányt, Jeranjak Ipakjant is bepanaszolták.

A lap szerint az áldatlan viszonyok közepette utolsó Európa-bajnokunk egyesületét, a Sebestyén KSE-t már az összes kiemelt magyar versenyzője elhagyta.

A 24.hu úgy tudja, hogy február 16-án a MOKSZ elnöksége rendkívüli elnökségi ülés keretében foglalkozott a kialakult helyzettel, a mindenféle megaláztatásra, fenyítésekre panaszkodó szülők levelének valóságtartalmával, és információnk szerint döntöttek az örmény edzőpáros jövőjéről is.

Erről az ülésről, illetve arról, hogy mibe kerül a magyar adófizetőknek a sok orosz sportoló és edzőik utaztatása, honoráriuma, jéghasználata, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség egyelőre hallgat, a 24.hu adatigénylésének jogosságát Váradi Orsolya ügyvezető igazgató két hét elteltével ugyan elismerte, ám azt a választ küldte, hogy mivel annak

teljesítése a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, a MOKSZ élni kíván a törvény adta 15 napos hosszabbítási jogával.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!