Maradona forgalomirányítónak küldte volna Scalonit, aki világbajnokot csinált Messiből és az argentinokból

2022. december 19. – 13:40

Maradona forgalomirányítónak küldte volna Scalonit, aki világbajnokot csinált Messiből és az argentinokból

Másolás

Vágólapra másolva

A 44 éves Lionel Scaloni volt a világbajnokság legfiatalabb edzője, vasárnap este óta pedig tudjuk, hogy a legeredményesebb is, hiszen a döntőben 3-3-as döntetlen után tizenegyesekkel legyőzték Franciaországot. Összességében azért még nem ő a legfiatalabb, mert az 1930-ban és 1950-ben győztes uruguayi csapat mindkét kapitánya – Alberto Suppici és Juan López Fontana – nála is fiatalabb volt.

Scaloni játékosként hétszer játszott a válogatottban, Budapesten is láthattuk 2005-ben, de az a meccs nem miatta, hanem az akkor bemutatkozó, majd egy per után máris piros lapot kapó Lionel Messi miatt maradt igazán emlékezetes. Visszatérve Scalonira, egy vb-n szerepelt, a 2006-ban negyeddöntős csapatban egyszer kapott helyet. A legjobb éveit a spanyol Deportivónálban töltötte 1998 és 2006 között, 200 bajnokit húzott le a csapatban, az A Coruña-i klub 2004-ben eljutott a Bajnokok Ligájában az elődöntőig, a Milan elleni 4–0-s győzelemből azonban kimaradt. Scaloni játszott hat szezonon át a Lazióban, de ott már csak 52 meccs jutott neki. 2015-ben vonult vissza, akkor épp az Atalanta játékosa volt.

A 2018-as vb-n már ott volt a válogatott egyik asszisztenseként, de már előtte is akadt egy igen fontos küldetése, a 2016-ban elveszített Copa América-döntő után rábeszélte Messit a válogatottbeli folytatásra.

A 2018-as tornán megint nem állt össze az argentinok játéka, nem bírtak például Izlanddal (0-0), és a franciákkal szemben egy 4–3-as nyolcaddöntővel búcsúztak. Az akkori kapitány, Jorge Sampaoli bukása után a vezetők nem láttak jobb megoldást, és az addig a stábot erősítő Scaloni úgy vette át az irányítást, hogy előtte sosem volt felnőtt csapatnál vezetőedző.

Hogy milyen volt a fogadtatása? Az argentin foci nagy ikonja, Diego Maradona nem segítette az útját, azt mondta ugyanis róla, hogy jó srác, de a forgalmat sem tudja irányítani, nemhogy az argentin válogatottat. És elegánsan feltette a kérdést, mindenki megőrült? Vannak argentin sztáredzőik, elég csak Diego Simeonéra vagy Mauricio Pochettinóra gondolni, de ők tipikus klubedzők, és igazából vesződni sem akartak a válogatottal.

Scaloni úgy gondolta, hogy egykori neves játékosokkal, csapattársaival alakítja meg a stábját, Walter Samuellel, Pablo Aimarral kezdett neki a munkának. Mivel Messi 2018 nyarán, a csalódást okozó vb-szereplés után megint lemondta a válogatottságot, újra meg kellett győzze, hogy érdemes még folytatnia. Messi 2019 márciusban visszatért, de Venezuela ellen megsérült, Marokkó ellen így már nem is játszott. Sokan nem hittek akkor abban, hogy tényleg valami baja van a lábának, vagy inkább már csak elege van.

Scaloni és Pablo Aimar a kispadon 2018-ban – Fotó: Amilcar Orfali / Getty Images
Scaloni és Pablo Aimar a kispadon 2018-ban – Fotó: Amilcar Orfali / Getty Images

A 2019-es Copa Américán elbukták az elődöntőt a hazai pályán játszó brazilokkal szemben, de az volt az első jel, hogy a csapat mégis jó úton halad. A harmadik helyért megverték Chilét, ezen a meccsen Messit kiállították Gary Medellel együtt. Akkor még Sergio Agüero és Paulo Dybala voltak az argentin csapat első számrú gólszerzői.

A 2021-es Copán viszont már nyertek, ráadásul a riói Maracanában győzték le a brazilokat a vasárnapi vb-döntőn is betaláló Ángel Di María találatával. Argentína 1993 után nyerte meg a kontinens bajnokságát, ez volt az első válogatottban szerzett trófea, amit Messi az U20-as vb-aranyon kívül ünnepelhetett, és ez azért nemcsak neki, hanem a kapitánynak is reményt adott. Ekkor már Lautaro Martínez volt a csatáruk, mivel az ifiválogatott is tökéletesen ismerte Scaloni, tudta, be lehet építeni a fiatalokat, akik még erősebbé tehetik a csapatot. Enzo Fernández és Julián Álvarez a vb elején ugyan még nem kezdtek, de menet közben felismerte Scaloni, hogy nagy szükség van rájuk, és beépítette őket a kezdőcsapatba.

Scalonit kinevezése óta természetesen folyton kérdezték Messiről. Egyszer így beszélt róla. „Nekem van szerencsém edzéseket vezetni neki, így testközelből láthatom a zsenialitását. A szurkolóknak azt javaslom, élvezzenek minden pillanatot, amikor a pályán láthatják őt. Vegyenek jegyet, vegyék meg a mezét, mert ilyen csoda futballpályán csak nagy ritkán adódik.”

Lionel Scaloni és Lionel Messi az argentin válogatott edzésén 2022.december 8-án – Fotó: Juan Mabromata / AFP
Lionel Scaloni és Lionel Messi az argentin válogatott edzésén 2022.december 8-án – Fotó: Juan Mabromata / AFP

Scaloni 36 meccses veretlenségi sorozattal érkezett a vb-re, és nagyon egyszerű volt azt mondani, ha ezt meghosszabbítják, akkor Argentína jó eséllyel megnyeri a vb-t. Ezután az első meccsen beleszaladtak egy váratlan vereségbe a szaúdiakkal szemben. Pontosan úgy, ahogy a 2010-es topfavorit spanyolok Svájc ellen. A második meccsen őt is elragadták az érzelmei a kispadon, amikor mindenképp meg kellett verniük Mexikót, hogy egyáltalán a csoportból továbbmenjenek.

„Szükség lenne egy kis józan észre, hogy ez csak egy futballmeccs, és nem több annál. Nehéz megértetni az emberekkel, ha nyersz, ha elbuksz, másnap akkor is felkel a Nap” – mondta.

A védősor oszlopos tagja, Nicolás Otamendi már akkor, a második csoportmeccs után kirakott egy videót arról, hogyan ünnepeltek az öltözőben. Scaloni sem volt egyáltalán visszafogott, ő is tombolt és énekelt. Ez a csapategység nagyon kellett, amikor bajba kerültek a hollandok ellen is a negyeddöntőben. Igaz, akkor is mintha kicsit kiengedtek volna, és ez hozta fel a riválisukat.

A kapitány a döntőben két váratlant is húzott. A franciák joggal gondolhatták, hogy öt védővel állnak ki, ehelyett maradt a négyvédős rendszernél. Di Maríát pedig a bal oldalra tette, és az első félidő valamennyi veszélyes támadásából kivette a részét: kiharcolt egy tizenegyeset, rúgott egy gólt, és már a találata előtt is rá jött ki egy nagy lehetőség, de azt még az égbe lőtte.

Scaloni a döntőről azt nyilatkozta, hogy mindenre volt válaszuk, akármit is tettek a franciák. Hogy ebben neki mekkora szerepe, csak később fog kiderülni. Az tény, hogy a második, csodás kontra előtt szinte bement a pályára egy szerelési kísérletnél, annyira együtt élt a játékkal, úgy űzte a játékosát. A fentebbi videón pedig az látszik, milyen feszültség alól szabadult ki. A zokogása teljesen érthető, kezdő edző ért a világ tetejére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!