Tizenegyesekkel Argentína a világbajnok, Mbappé triplája is kevés volt a franciáknak

2022. december 18. – 18:56

Tizenegyesekkel Argentína a világbajnok, Mbappé triplája is kevés volt a franciáknak
Argentína a 2022-es vb-címet ünnepelve – Fotó: Carl Recine / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Argentína tökéletes első félidei játékával szétzúzta a címvédő franciákat, az argentinok rövidzárlatát viszont könyörtelenül kihasználták a franciák, és két perc alatt egyenlítettek. A 2-2 után jött a hosszabbítás, mindkét oldalon egy-egy gól. A tizenegyeseket az argentinok lőtték magabiztosabban, 4-2-re győztek. A dél-amerikai csapat 1978 és 1986 után 2022-ben harmadszor jutott el a csúcsra.

A katari vb-döntő legfontosabb kérdése az volt, hogy az argentin válogatott 36 éves csapatkapitánya, Lionel Messi világbajnok lesz-e. Ez volt a 26. vb-meccse, ezzel megelőzte a németek világbajnokát, Lothar Matthäust. Az argentin edző, Lionel Scaloni váratlant húzott, mert Angel di Mariát a kezdőbe jelölte. Legutóbb a lengyelek ellen játszott a szélső, az egyenes kieséses szakaszban viszont kiszorult a csapatból, a kapitány most azt gondolta, ő lehet a gólszerzés kulcsa. Maximálisan igazolódott a megérzése. De ne rohanjunk előre, és ha végignézné, hogyan alakult ki az eredmény, akkor itt megteheti a közvetítésben.

Nem kellett sokáig várni az első kapura lövésre, Mac Allister már az ötödik percben megpróbálta, Hugo Llorisnak viszont nem okozott gondot a labda. Az első negyedórában többet volt az argentinoknál a labda, a periódus legvégén egy agresszív letámadás is meghozta a gyümölcsét, a labda a jobb oldalról középre került, ám di Maria 13 méterről az égbe lőtte a labdát. Három perc múlva jött a válasz, Giroud előrevetődve fölé fejelt.

A 21. percben láthattuk az első félidő kulcsmomentumát: di Maria kapott egy labdát a jobb oldalon, egy csel után betört a tizenhatoson belülre, Dembélé hátulról meglökte, a lengyel játékvezető, Szymon Marciniak azonnal a büntetőpontra mutatott. A VAR nem is vizsgálta az esetet, a labdát Messi vette a kezébe, letette, lassan nekifutott, és ballal a bal alsó sarkot választotta. Lloris a másik irányba repült, nem volt esélye a hárításra. Messinek ez volt a hatodik találata a tornán, a negyediket rúgta büntetőből.

A franciák nem találták a ritmust, nem volt ötletük, mit lehetne tenniük, hogyan jussanak el egyáltalán egy kapura lövésig. A 36. percben egy mintaszerű kontrát vitt végig Argentína. Upamecano pontatlanul tette előre a labdát, két érintés után már Messinél járt a labda a felezővonalnál, aki egy laza bokamozdulattal dobta ki Alvareznek, ő az előrehúzódó Mac Allistert játszotta meg, aki jobbról középre adott, a teljesen üresen érkező di Maria higgadtan passzolt 7 méterről a kapuba. A Juventus 34 éves játékosa olimpiai döntő, és a Copa America fináléja után a vb-fináléban is eredményes volt. A francia védelem végig késésben volt, méterekkel maradt le az emberekről.

Didier Deschamps belenyúlt a meccsbe még a félidő előtt, és extrém módon már a 41. percben cserére szánta el magát, abban reménykedett, hogy Kolo Muani és Thuram segít a csapata vérszegény játékán. Giroud és Dembélé vb-döntője még a szünet előtt véget ért.

A második félidő de Paul kapáslövésével kezdődött, Lloris a helyén volt, majd Martinez kapus hozta a szívbajt a szurkolóikra, de tisztázni tudott. Di Mariának 64 percig tartott a meccs, Acuna váltotta, aki elsősorban védő, ez nyilván jelezte a szándékot, mi a kapitány célja a változtatással.

A meccs csordogált, és eljött a fordulat

Egy rövidebb eseménytelen periódus után a 78. percben váratlanul visszajött a meccsbe Franciaország, mert Kolo Muani csapott le egy előrevágott labdára, megtolta a kényelmes védő, Otamendi mellett, csak visszarántani tudták. Marciniak ezúttal is nagyon határozottan ítélt tizenegyest. Mbappé vállalta a feladatot, és a jobb alsót vette célba, Martinez érinteni tudta ugyan a labdát, kiütni nem.

A 82. percben Mbappé egy akciógólt is lőtt, de még milyet! Coman szerelte Messit, a támadást továbbvitték, és egy keresztbe rakott átadás után visszafejelte a labdát Kolo Muaninak, aki remek ütemben tette vissza a labdát, Mbappé kapásból, estében, félfordulatból vágta a kapuba a labdát. Martinez beleért a labdába, de kiütni ezt sem tudta. Argentína a hollandok elleni negyeddöntőben is elherdált kétgólos vezetést, most is.

A 90. perc után a franciák két nagy helyzetet dolgoztak ki, előbb a kapus, majd a védelem mentett üggyel-bajjal. A két jelenet ugyanakkor megmutatta, mennyivel dinamikusabban mozognak a franciák.

A 97. percben aztán jött az a Messi, aki jó negyedórája nem mutatott semmit. Akkor egy óriási lövést eresztett el, Lloris pedig egy hihetetlen vetődéssel tolta ki a labdát a léc alól.

A hosszabbítás átmenetileg megtörte a meccs lendületét, az első negyedóra viszonylag eseménytelenül telt, a 105. percben azért Lautaro Martinez és Montiel lövése is veszélyes lett volna, de mindkétszer belevetődtek a védők, és blokkoltak. Mondani sem kell, mindkettő gólba tartott.

A hosszabbítás második részében Messi jobb lábbal bekotort egy labdát a kapuba. Hogy mi történt előtte? Rekonstruálni sem könnyű. Montiel ívelt előre, utána háromszögeztek az argentinok, Lautaro bivalyerős lövése kipattant Llorisról, a támadást kitűnően kísérte Messi, aki három méterről a kapura passzírozta a labdát. Elsőre is úgy látszott, hogy bent volt, a lengyel bíró órája is rögtön jelzett, már a gólvonal mögül mentett Koundé. Nem élete legnagyobb gólja volt, de az egyik legfontosabb.

De nem, ezzel még nem volt vége. Mbappé lövését ugyanis könyökkel ütötte el Montiel a tizenhatoson belül. Marcianiak ezúttal is határozott volt, mindjárt jelezte, hogy ismét büntető következik. Mbappé nagy erővel lőtt a jobb alsó sarokba, ami egyben azt jelentette, hogy mesterhármast lőtt vb-döntőben a 24. születésnapját holnapután ünneplő csatár. (1966-ban volt ilyen legutóbb.)

A hosszabbítás utolsó perce abszolút a döntőhöz illett: Lautarónak volt egy helyzete, az ellentámadásból Kolo Muani erős lövését Martinez spárgázva hárította, hogy aztán a kontrából Lautaro fejeljen, de egy métert tévedett. Mivel nem dőlt el a hosszabbításban a csata, ezért a tizenegyesekre maradt a döntés.

Így alakultak a párok:

  • Mbappé – Messi 1-1
  • Coman jobbra lőtte, Martinez fogta, Dybala középre berúgta 2-1
  • Tchouameni mellélőtte, Paredes labdája bevitte Lloris kezét 3-1
  • Kolo Muani bevarrta, Montiel begurította, és ezzel vége 4-2

Argentína 36 meccses veretlenségi sorozata ugyan megszakadt a vb elején, mert váratlanul kikapott a szaúdiaktól az első fordulóban, utána rögtön azt mondták, hat döntő vár rájuk. Megnyerték mind a hatot.

Argentína–Franciaország 3-3, tizenegyesekkel 4-2

Gólszerzők: Messi 2, Di Maria és Mbappé 3

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!