Elrontották a bírók a KO-fesztivált

2022. december 11. – 21:20

Elrontották a bírók a KO-fesztivált
Chris Curtis ütésétől eltűnt Joaquim Buckley nyaka – Fotó: Chris Unger / Zuffa LLC via GettyImages Chris Unger / Zuffa LLC via GettyImages Chris Unger / Zuffa LLC via GettyImages

Másolás

Vágólapra másolva

Bizarr átalakuláson ment keresztül a világ vezető MMA-szervezete, az Ultimate Fighting Championship decemberi nagygálája. Az év utolsó nagy gurításának szánt Las Vegas-i UFC 282 ugyanis nyaktörő ütemben kezdte elveszíteni sztármeccseit;

  • megint a homályos jövőbe tolódott a félnehézsúly egykori veretlen bajnoka, Jon Jones nagyjából 10 éve küszöbön álló nehézsúlyú debütálása Stipe Miocic ellen,
  • elmaradt az amerikai birkózófenomén, Bo Nickal nagyon várt UFC-bemutatkozása,
  • és ami a legfájóbb, három héttel ezelőtt kútba esett minden idők egyik legfordulatosabb bajnoki döntőjének visszavágója, melyet a brazil–amerikai Glover Teixeira és a cseh Jiří Procházka vívott volna.

Miután Procházka UFC-bajnokokra nem jellemző módon súlyos vállsérülésének bejelentésével egy időben lemondott a félnehézsúly (93 kiló) bajnoki övéről, Teixeira pedig nem vállalt be ilyen rövid határidővel egy új ellenfelet, a promóciós szervezet bizarr módon egy teljesen új párosítást emelt bajnoki döntővé.

A kettővel ezelőtti bajnok, a lengyel Jan Błachowicz és a UFC-be berobbanó újabb dagesztáni-orosz szupertálentum, Magomed Ankalejev meccse azután a bíróknak köszönhetően kisebb botrányba torkollt. A bajnoki döntőkre jellemző ötmenetes meccs első felében Błachowicz ellenfele lábszárait kocsonyává rúgta. Azonban a dagesztáni honfitársaitól eltérően meccsein inkább kick-bokszban jeleskedő Ankalejev az utolsó két menetben előrántotta birkózótudását, és szépen kilapította a lengyelt. Azonban TKO vagy kopogtatás híján a pontozóbírókra maradt a döntés, a háromfős testület Török Gábor-i értelemben vett határozottságról tett tanúbizonyságot: az egyik Błachowiczot, a másik Ankalejevet látta jobbnak, a harmadik pedig döntetlenre hozta ki a meccset. Azért érdemes hozzátenni, hogy bár a lengyel szerint is ellenfele érdemelte volna a győzelmet, a döntetlen nem egészen igazságtalan.

Így azután a UFC nem csak a félnehézsúly bajnokát vesztette el hosszú időre, de új bajnokot sem tudott avatni; a szervezet dühös főnöke, Dana White azon melegében meg is ígérte, hogy még a télen összehoz egy új címmeccset, melyen Glover Teixeira az amerikai Jamahal Hill ellen mérkőzik meg.

Ugyancsak a pontozóbírók kerültek főszerepbe a gála egyetlen megmaradt sztármeccsén, amit a UFC bohóckodásairól és ultrakaotikus bunyóiról elhíresült könnyűsúlyú (70 kilós) üdvöskéje, az angol Paddy Pimblett vívott az amerikai Jared Gordon ellen. Miközben minden néző számára egyértelmű volt, hogy Pimblett alulmaradt a kemény ütés- és rúgásváltásokkal induló, a ketrec falánál folytatott gyömöszkélésbe fulladó bunyóban, a pontozók őt hozták ki jobbnak, ami újabb lendületet adott az MMA-bíráskodás reformját – vagy minimum a sportághoz jobban értő bírók delegálását – követelő Twitter-mozgalomnak.

Paddy Pimblett puszival vigasztalja a csalódott Jared Gordont – Fotó: Carmen Mandato / GettyImages
Paddy Pimblett puszival vigasztalja a csalódott Jared Gordont – Fotó: Carmen Mandato / GettyImages

KO-fesztivál ágyazott meg a főmeccseknek

A gála rossz szájízt maga után hagyó főmeccsei előtt azonban a UFC 282 igazi tűzijátékot hozott: mind a tíz bunyó – sokszor drámai fordulattal – idő előtt fejeződött be.

A UFC talán legerősebb súlycsoportja, a könnyűsúly (65 kiló) két veretlen tehetsége közti leszámoláson a Grúziából származó, Németországban született, de Spanyolországban élő Ilia Topuria irtózatosan kemény kombinációkkal kontrázta meg a redneck-imázst tökéletesen hozó, country-rap előadóként (kattintás csak saját felelősségre) is próbálkozó arkansasi Bryce Mitchell minden próbálkozását, és a második menetben egy karháromszög-fojtással kopogtatta testben-lélekben megtört ellenfelét.

A pillanat, amikor Bryce Mitchell rádöbben, hogy ebből a meccsből már nem keveredhet ki győztesen – Fotó: Carmen Mandato / Getty Images
A pillanat, amikor Bryce Mitchell rádöbben, hogy ebből a meccsből már nem keveredhet ki győztesen – Fotó: Carmen Mandato / Getty Images

Az egykor a váltósúly (77 kiló) nagy ígéretének tartott, de sérülései miatt lejtőre került argentin Santiago Ponzinibbio például egy újabb vereség felé tartó meccset fordított meg a beugró Alex Morono ellen, amikor két óriási jobbcsapottal egy másik dimenzióba küldte az amerikait – megmentve saját UFC-szerződését is.

Egy másik angol (és liverpooli) sztár, Darren Till egy laza 60 ütéses sorozat benyelése után támadt fel a dél-afrikai Dricus Du Plessis ellen – hogy azután a harmadik menetben áldozatul essen saját, botrányosan rossz birkózásának, és simán lekopogjon egy állkapocsprést.

A több meccsét is passzivitása miatt elbukó nehézsúlyú suriname-i Jairzinho Rozenstruik mesteri balhoroggal rendítette meg, majd rohanta le amerikai ellenfelét, és 23 másodperc alatt kitérdelte-kiütötte Chris Daukast.

A középsúlyú Chris Curtis másfél meneten keresztül gyakorlatilag csak méregette a roppant veszélyes Joaquim Buckleyt, majd tanítani módon lépve bele egy rúgás-kísérletbe, egyetlen balegyenessel leütötte ellenfelét:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!