Indoklás nélkül elutasította a FIFA a franciák fellebbezését, marad a tunéziai győzelem

2022. december 5. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a FIFA a francia futballszövetség múlt héten beadott óvását, amelyet a Tunézia ellen 1-0-ra elveszett csoportmeccs után nyújtottak be. A nemzetközi szövetség egészen szűkszavú, összesen kétsoros közleményben tudatta, hogy elutasították a fellebbezést.

Ebbe a két sorba nem fért bele az indoklás, ami azért is érdekes, mert a franciák egyrészt egy igencsak összetett helyzet után óvtak, másfelől részben pont azért adhatták be az óvást, hogy megismerjék a harmadik csoportmeccsük végén lezajlott események okát.

Tunézia 1-0-ra vezetett nemhogy a meccs hajrájában, de a hosszabbításba érve is. Ekkor, a 98. percben Aurélien Tchouaméni a baloldalról adott be egy szabadrúgást, egy tunéziai védő rosszul fejelt, a labda Antoine Griezmann elé került, aki egyből be is vágta azt a kapuba. A meccset vezető bíró, az új-zélandi Matthew Conger megadta a gólt, jött a középkezdés, ami után egyből lefújta a meccset.

Csakhogy ezután megnézték videóbíróval is Griezmann találatát, ami kiderítette, hogy Griezmann lesen volt a szabadrúgás elvégzésének pillanatában, ezért érvénytelenítették a gólt. Csakhogy felmerült a kérdés: hogyan tud úgy gólt érvényteleníteni, hogy valójában már lefújta a mérkőzést. Mivel az érvénytelenítés miatt nem történt meg a gól, a bíró úgy vetette, hogy a lefújás sem, ezért másodszor is véget vetett aztán a mérkőzésnek.

De minderre nem adott választ a FIFA, ami csak annyit közölt, nem adott helyt a franciák óvásának.

A döntésnek egyébként nem lett volna érdemi befolyása a tornára vagy a csoport állására, Franciaország így is, úgy is csoportelsőként jutott tovább. Sőt, azóta a lengyelek legyőzésével már a negyeddöntőben járnak, ott Angliával találkoznak majd szombaton.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!