Még másnap is azt találgatja a futballvilág, bent volt-e a labda a mindent eldöntő japán gól előtt

2022. december 2. – 09:21

Még másnap is azt találgatja a futballvilág, bent volt-e a labda a mindent eldöntő japán gól előtt
Kint volt a labda a második japán gól előtt? – Fotó: Jewel Samad / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Japán nagy meglepetésre Spanyolország ellen is fordítani tudott a katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, és hat ponttal csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe.

A csoport másik meccsén Németország ugyan legyőzte Costa Ricát, de ez nem volt elég a továbbjutáshoz, így 2018 után ismét a csoportkör végén búcsúzik a német válogatott. Különösen fájó pirula lehet a németeknek, hogy egy olyan gól döntött a sorsukról a japán meccsen, amit sokak szerint nem lett volna szabad megadni.

A második – győzelmet és továbbjutást érő – japán gól előtt Mitoma Kaoru az alapvonalról piszkálta középre a labdát Tanaka Ao elé, aki combbal közvetlen közelről betette a kapuba. A dél-afrikai játékvezető először nem adta meg a gólt, mert úgy ítélte meg, hogy a gólpassz előtt már kint volt a labda. Hosszas videózás után azonban felülírták a döntését, és Japán örülhetett.

Jó pár fotó született az incidensről, de nehéz megállapítani, hogy a labda teljes terjedelmével elhagyta-e az alapvonalat, vagy egy pici része súrolta még. A gólvonal-technológia ilyenkor nem működik, hiszen ez a kapu mellett volt.

„80 millió német őrjöng most, arra várva, hogy lássanak egy képet, amely azt bizonyítja, nem ment ki a labda az alapvonalon”

– mondta az ITV-nek Graeme Souness, volt skót labdarúgó, a Liverpool és a Rangers korábbi edzője, és felszólította a FIFA-t, hogy tegyen közzé meggyőző bizonyítékot a VAR döntéséről.

Mások mellett Gary Neville, a Manchester United korábbi hátvédje is azt kifogásolta, hogy a vb-s televízióközvetítésben nem mutatják meg azokat a felvételeket, amely alapján a VAR-szobában döntenek. Az angol bajnokságban a nézők is élőben követhetik, hogy milyen kameraállásból, milyen technológia segítségével dolgoznak a videóbírók, így kevesebb a vitatott döntés.

„Hihetetlenül szomorúak vagyunk, mert a győzelmünk elég lehetett volna a továbbjutáshoz. Ez a tehetetlenség érzése” – fogalmazott a meccs után Thomas Müller, a német válogatott csapatkapitánya, aki valószínűleg utoljára szerepelt a válogatottban.

A japán szövetségi kapitány, Morijaszu Hadzsime arról beszélt, hogy minden esetben tiszteletben tartják a játékvezető döntését. Így lett volna akkor is, ha nem adja meg a gólt. Ha kint lett volna a labda a gólpassz előtt, akkor szerinte nem adták volna meg, de manapság már nagyszerű technológia van, amely pontos képet mutat minden fontosabb mozzanatról.

Ha kint volt a labda, ha nem, a meccs után ennek már valójában semmi jelentősége nincs. A németek pénteken hazarepülnek, a japán válogatott pedig hétfőn Horvátország ellen játszik a nyolcaddöntőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!