A háromgólos fordítás is kevés volt, Németország megint kiesett a vb-csoportkörben

2022. december 1. – 21:57

Másolás

Vágólapra másolva

A német válogatott egy őrült, fordulatokkal teli meccsen 4-2-re legyőzte Costa Ricát a katari világbajnokság E csoportjában, de ez kevés volt a továbbjutáshoz. A csoport másik meccsén Japán legyőzte Spanyolországot, amivel kiejtették a németeket. A német válogatott így megismételte a négy évvel ezelőtti kudarcot, ahogy 2018-ban, úgy most is a csoportban ragadtak.

A Németország-Costa Rica mérkőzés sporttörténelmi volt abból a szempontból, hogy női játékvezető most először vezetett férfi világbajnoki meccset. A FIFA a francia Stéphanie Frappart-ra bízta ezt a feladatot, az asszisztensei szintén nők voltak: a brazil Neuza Back és a mexikói Karen Díaz segítette őt az oldalvonalak mellől.

A német szövetségi kapitány, Hansi Flick váratlant húzott a kezdőcsapat összeállításánál: az évek óta középpályást játszó Joshua Kimmichre bízta a jobbhátvéd szerepkörét, így a középpályán Ilkay Gündogan és Leon Goretzka feladata volt a Costa Ricai-i támadások szűrése. Az öt védővel felálló Costa Rica az első perctől kezdve átadta a területet a német csapatnak, így meglehetősen egyoldalú volt a mérkőzés.

Az első helyzetre mindössze két percet kellett várni, a bal szélről befelé cselező Jamal Musiala lőtt kapura, Keylor Navas azonban védte a próbálkozást. A 9. percben Kimmich beadását Thomas Müller bevetődve fejelte kapu mellé. A harmadik nagy német helyzetből már gól lett: a felfutó balhátvéd, David Raum beadását a teljesen üresen hagyott Serge Gnabry tökéletesen fejelte az alsó sarokba.

A második gólt viszont nem tudták megszerezni a németek, ami az első félidő végén majdnem visszaütött. A 43. percben ismét megmutatkozott a német válogatott gyenge pontja: Antonio Rüdiger és David Raum óriási egyéni hibái után Keysher Fuller került helyzetbe, a lövését Manuel Neuer nagy bravúrral tolta a kapu fölé. A szünet egyértelműen a németeknek jött jobban.

Mivel a csoport másik meccsén Japán három perc alatt 2-1-re fordított Spanyolország ellen, a németeknek gólokra volt szükségük a továbbjutási reményeik életben tartásához, így Gündogan helyett a keret egyetlen igazi centere, Niclas Füllkrug állt be.

De nem a németek szereztek gólt, hanem Costa Rica: az 58. percben Joel Campbell fejesét Neuer még hárította, de a kipattanót Yeltsin Tejeda közelről a kapuba lőtte. Ezzel a németek a csoport utolsó helyére csúsztak vissza.

A németek játéka ezután görcsössé vált, és semmi sem sikerült nekik a Costa Rica-i kapu előtt, a 67. percben Musiala lőtt nagy kapufát. Három perccel később Costa Rica újabb gólt talált, egy szabadrúgás után a német védelem megint nem volt a helyzet magaslatán, két Costa Rica-i fejes után Juan Pablo Vargasról került a hálóba a labda. Ezzel a góllal Costa Rica továbbjutásra állt, és a németek mellett a spanyolok estek volna ki a csoportból.

Ez a helyzet csak három percig élt, ugyanis a spanyolok nagy örömére a csereként beállt Kai Havertz góljával egyenlítettek a németek. Havertz nyerő cserének bizonyult, mivel a 83. percben Gnabry remek passza után megint gólt lőtt, és 3-2-re megfordította a meccset. A 91. percben még Füllkrug is betalált, de ez nem ért továbbjutást a németeknek, mivel Japán 2-1-re legyőzte Spanyolországot.

Így végül a japánok nyerték az E csoportot, és a nyolcaddöntőben Horvátország lesz az ellenfelük. A spanyolok második helyen jutottak tovább, az ő ellenfelük Marokkó lesz. A németek 4 ponttal, de a harmadik helyen zártak, a 3 pontos Costa Rica pedig utolsó lett. A nap másik nagy vesztese a belga válogatott, az F csoport zárómeccsén csak 0-0-s döntetlen játszottak a horvátokkal, ami kevés volt a továbbjutáshoz.

Costa Rica-Németország 2-4

  • gólok: Gnabry 10., Tejeda 58., Vargas 70., Havertz 73., 83., Füllkrug 91.
  • sárga lap: Duarte 77.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!