Cigi, pia és két év semmittevés után katapultált a vb-re

2022. december 2. – 05:02

Cigi, pia és két év semmittevés után katapultált a vb-re
Hernán Galíndez a vb nyitómeccse, a Katar–Equador-mérkőzés után – Fotó: David Ramos – FIFA / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A futball-világbajnokságokra általában kipróbált csapatokkal érkeznek a nemzetek, de Katarban is több olyan játékos szerepelt már, akiket meglehetősen későn találtak alkalmasnak arra, hogy válogatottak legyenek. Hollandia például itt játszatta először 28 éves újonc kapusát, de közel 30 éves csatár is Dohában kezdte meg igazi nemzetközi karrierjét.

Messi haverja a szomszédból

Hernán Galíndez Argentínában született, de 34 évesen Ecuador csapatában lett válogatott. Rosarióban nőtt fel, néhány háznyira Lionel Messitől, és a kölyökligában gyakran szembe is kerültek egymással. Szinte mindig Messi csapata nyert, de Galíndez egyetlen esetre emlékszik, amikor ők győztek, ekkor minden csapattag egy biciklit kapott díjként kupa helyett.

„Egy szörnyeteg volt kicsiként, már akkor is egy jelenség volt, mindenki róla beszélt Rosarióban” – idézte fel az ecuadori kapus.

Galíndez nem futott be olyan fényes karriert, mint ellenfele. Az argentin Rosario Centralban kezdett védeni, de miután 2012-ben a csapat kiesett az első osztályból, a szurkolók őt is felelőssé tették a gyenge szereplésért. Családja és ő is halálos fenyegetéseket kapott, az utcára sem volt tanácsos kimennie. Ügynökével ezért is döntöttek úgy, hogy átszerződik egy másik klubhoz. Ez lett az ecuadori Universidad Católica, amelyhez pályája nagy része kötődik. Kilenc szezont játszott le ott, mielőtt a chilei Universidad de Chiléhez igazolt át idén. Új csapatában nem sokáig húzta, egy fél szezont vállalt, és már újra egy ecuadori klubban, az Aucasban véd, amellyel már bajnok is lett. Egy interjúban azt mondta, úgy érezte, muszáj visszatérnie Ecuadorba, mert csak így számolnak vele a válogatottnál, ő pedig nem akart lemaradni a világbajnokságról.

A kapus 2020 januárjában lett először ecuadori kerettag – ekkorra lezajlott a honosítása is –, a covidos Johan Padilla helyére hívták be. A debütálásra viszont még várnia kellett, a 2021-es Copa Américán kapott először lehetőséget, és azóta ő számít Ecuador első számú kapusának. A helyiek szeretetét már korábban kivívta, amikor 2017-ben egy közel 700 ember életét követelő földrengés rázta meg Ecuadort, ő is azok között volt, aki élelmiszert osztott és segített a rászorulókon.

Cigi, pia, két év tétlenség

Hollandia kapusának, Andries Noppertnek is meseszerű a története. A 28 éves játékos a világbajnokság előtt még egyszer sem védett a holland csapatban, és nem sokon múlott, hogy teljesen elkallódjon. A hollandok első csoportmeccsükön 2–0-ra verték Szenegált, és a kapott gól nélkül kezdő, 15 védést bemutató Noppert ezután mondta azt, hogy soha nem gondolta volna, hogy lehetséges erre a szintre eljutnia. A kapust már most kultikus státuszba emelték Hollandiában, és eddig igazolta is Louis van Gaalt, hogy kapuba állítása jó húzás volt, még ha ezt sokan bizarrnak vélték is az előélete miatt. A szövetségi kapitány szikáran kommentálta a döntését: „Ő az egyetlen igazán fitt kapusunk.”

Noppert felnőttkarrierje döcögősen, sőt sehogy sem akart beindulni, 2013 és 2017 között csak hét meccsen kapott lehetőséget. Az olasz másodosztályba, a Serie B-be kerülve sem kapott szárnyakat, ott sem túl sokat meccselt, gyakran sérülésekkel bajlódott, és a Foggia kapusedzője úgy emlékszik, hogy Noppert folyton cigarettázott, úgy füstölt, mint a gyárkémény, és gyakran iszogatott együtt a szurkolókkal is. Egyáltalán nem keltette profi kapus benyomását.

Andries Noppert véd az A csoport Hollandia–Ecuador-mérkőzésen – Fotó: Keita Iijima / Yomiuri / AFP
Andries Noppert véd az A csoport Hollandia–Ecuador-mérkőzésen – Fotó: Keita Iijima / Yomiuri / AFP

Foggia után is két év tétlenség következett, a 2018–2019-es szezonban kétszer védett az FC Dordrechtben, a következő évben pedig egyszer sem, hiszen a koronavírus-járvány befagyasztotta a focit is. A családja már arra biztatta, hogy hagyja abba a futballt, és menjen el inkább rendőrnek. Noppert a térdsérülése ellenére is kitartott, az elmúlt két szezonban a Heerenveen stabil kapusa lett, felkeltve ezzel Van Gaal figyelmét is.

„Soha nem gondoltam arra, hogy ott leszek a világbajnokságon. De nagy elismerés, hogy bekerültem a csapatba, és a legmagasabb szinten játszhatok. A televízióból tudtam meg, hogy jövök. Előtte megkaptam az e-mailt, amelyet minden játékos, aki a keretben van, megkap, de aztán kieshetsz a keretből. Ha ez megtörténik, akkor kapsz egy telefont, ahol közlik veled, hogy nem vagy a keretben, de engem nem hívtak fel, én pedig a tévét néztem, és a nevem ott volt a tévében” – idézte a Guardian a kapust. A játékos arról beszélt, hogy neki már elszálltak a gyerekkori álmai, amikor alig játszott, és küszködött a sérüléseivel, így számára még különlegesebb, hogy még onnan is volt visszaút.

A megmentő erőcsatár

A spanyolok ellen gólt lövő Nicklas Füllkrug neve is sokaknak ismeretlen volt a vb előtt, bár korosztályos válogatottakban azért szerepelt. Az elmúlt húsz év legidősebb német debütáns válogatottja, 29 évesen és 280 naposan mutatkozott be bő két héttel ezelőtt, és az Omán elleni barátságos meccsen egy félidő is elég volt neki, hogy meglegyen élete első válogatott gólja. Ezután rögtön jött a mély víz, Japán ellen, de 15 percnyi játékkal nem mentette meg csapatát a vereségtől. Az 1–0-ra vezető spanyolok ellen viszont jól szállt be, 13 perccel cseréje után megszerezte az egyenlítő gólt.

A Werder Bremenben nevelkedő Füllkrug karrierje során sokat liftezett a Bundesliga és a másodosztály között, de az utóbbi években az egyik legtermékenyebb német gólszerző. Ebben a szezonban már 10 gólnál jár, de elévülhetetlen érdemei vannak abban is, hogy tavaly a Werder visszajutott a Bundesligába. 19 gólt és 8 gólpasszt jegyzett. A csatárt előszeretettel hasonlítják két korábbi német klasszishoz, Miroslav Klose és a Mario Gomez utódját látják benne.

Egy hisztiző csapattársnak köszönheti kapuskarrierjét

Sergio Rochet is 28 éves elmúlt, amikor először védhetett Uruguay kapujában, ahonnan Fernando Muslera kimozdíthatatlannak tűnt.

Rochet sokáig mezőnyjátékos volt inkább, erre gyorsasága is alkalmassá tette, de miután az egyik serdülő meccsen a kapusuk öt perc alatt három gólt kapott, dühében ott hagyta a kaput, és Rochet állt be a helyére, akiben ekkor felismerték a kapustehetséget. Egy ideig még játszott mezőnyben is a két évvel idősebbek között, de saját korosztályában már kapus maradt.

Rochet szokatlan karriert futott be, úgy igazolt el Európába 19 évesen, hogy nem is játszott a hazai első osztályban. Három évig a holland AZ kapusa volt, majd a török Sivassporhoz igazolt. Egy jó első szezon után egész évben a kispadon ült, majd az uruguayi Nacionalhoz tért haza.

Sergio Rochet véd a H csoportos Uruguay–Korea-meccsen – Fotó: Mohammad Karamali / Defodi Images / Getty Images
Sergio Rochet véd a H csoportos Uruguay–Korea-meccsen – Fotó: Mohammad Karamali / Defodi Images / Getty Images

Valószínűleg az ott nyújtott jó teljesítmény kellett ahhoz, hogy a válogatottnál is számoljanak vele. Rochet lett például az első uruguayi kapus, aki több mint ezer percen át nem kapott gólt. Először 2022 januárjában játszotta első válogatott meccsét, szóval nem mondható igazán rutinosnak. A világbajnokság előtt összesen nyolc válogatott mérkőzésen védett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!