Papíron jól néztek ki az afrikai csapatok a vb-n, mégis csak kettő jutott tovább

2022. december 2. – 23:29

Papíron jól néztek ki az afrikai csapatok a vb-n, mégis csak kettő jutott tovább
Fotó: Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A péntek esti kameruni-brazil 1-0-val és szerb-svájci 3-2-vel két hét után véget ért a katari vb csoportköre, és kialakultak a nyolcaddöntő párosításai, tizenhat csapat pedig kiesett a vb-ről. A csoportok végeredménye sok esetben egészen meglepő volt, pláne a szerzett pontok fényében, hiába teljesítettek ugyanis arányaiban jobban az afrikai csapatok még az európaiaknál is, végül csak két csapat jutott tovább az ötből – ennél rosszabb aránya csak a Észak- és Közép-Amerikai, Karibi (CONCACAF) régiónak lett.

Idén jó pár meglepetés volt már a csoportkörben is, a kameruniak pénteki győzelme után egyetlen veretlen csapat sem maradt, erre utoljára 1994-ben volt példa. Kamerun így is kiesett, de még három pontot behúzott Afrikának, így a kontinens csapatai a 45 megszerezhető pontból 24-et szereztek meg, ami 53 százalékos arány. Ennél csak Dél-Amerika volt jobb 56 százalékkal, Európának a pontok 48, Ázsiának 41, a CONCACAF-ba tartozó országoknak pedig 33 százalékát sikerült behúznia a csoportkörben.

Ebből persze messzemenő következtetéseket nem nagyon lehet levonni, elvégre az európai csapatok egymás statisztikáját is rontották, és egyébként sem ugyanannyi csapat érkezett mindenhonnan. Papíron viszont így is az látszik, hogy az afrikai csapatok látványosan felülteljesítettek, nemcsak szerzett pontokban, hanem lőtt gólokban is. Ezeket viszont nem tudták továbbjutásra váltani, az öt csapatból csak kettő, Marokkó és Szenegál jutott nyolcaddöntőbe, ami a második legrosszabb arány, a CONCACAF-régió mögött, ahonnan a négyből csak egy jutott tovább.

Az európaiaknál a legjobb az arány, ott a tizenháromból nyolcan mentek tovább, az öt kieső közül viszont három – Dánia, Szerbia és Wales – is egy ponttal lett utolsó a csoportjában. A szerbek ezt úgy hozták össze, hogy közben öt gólt lőttek, ami a legtöbb volt a G csoportban, miközben az első helyen továbbjutó brazilok csak hármat, ami meg a legkevesebb – ilyen korábban még sosem fordult elő a vb-n. A tizenhat továbbjutóból tíz a hagyományosan erős európai és dél-amerikai régióból került ki, ehhez csatlakozott Ázsiából három csapat (amiből egy Ausztrália), Afrikából kettő, Észak- és Közép-Amerikából pedig egy, az Egyesült Államok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!