Öt gól, két fordítás és elszabadult indulatok – Svájc őrült meccsen verte a szerbeket

2022. december 2. – 22:00

Öt gól, két fordítás és elszabadult indulatok – Svájc őrült meccsen verte a szerbeket
Fotó: Hannah Mckay – Pool / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Őrült iramú első félidő után Svájc a szünet után nem sokkal beállította a számukra biztos továbbjutást jelentő 3-2-es végeredményt. Szerbiában nem sok tartalék maradt az utolsó 30-35 percre, másodszor már nem tudtak egyenlíteni és fordítani. Svájc a portugálok ellen játszhat a nyolcaddöntőben.

A 2018-as, oroszországi vb-n politikai botrány lett abból, amikor Szerbia és Svájc találkozott a csoportkörben, idén viszont úgy sem lett semmiféle atrocitás, hogy a tét is nagyobb volt, elvégre a harmadik fordulóban közvetlenül a továbbjutásért játszottak.

Négy éve két svájci játékos, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri az albán sas jelképét mutatta a kezével gólöröme közben, hogy ezzel hergelje a szerb ellenfeleket. A tett háttere világos: a svájci lakosság mintegy 5%-ához hasonlóan Xhaka és Shaqiri is koszovói származású. Az albán többség lakta Koszovó 2008-ban nyerte el függetlenségét Szerbiától, Szerbiában viszont sokan nem fogadják el ezt a függetlenedést – például az a valaki sem, aki Koszovót Szerbia részeként ábrázoló zászlót függesztett ki a szerbek első vb-meccse előtt a csapat öltözőjébe.

A svájci válogatott csapatkapitánya, Xhaka – akinek apját a szerbek elleni tüntetéseken való részvétele miatt megkínoztak, illetve évekre bebörtönöztek 1986-ban – viszont már a vb előtt fogadkozott, hogy nem követ el olyan butaságot, mint Kalinyingrádban.

A pénteki meccs előtt egyszerű volt a képlet: ha Svájc nyer, biztosan továbbjut, a szerbeknek csak akkor jó a győzelem, ha Kamerun nem nyer Brazília ellen, a döntetlen pedig szintén csak akkor jó Svájcnak, ha Kamerun nem nyer.

Ezek után 24 másodperccel a kezdőrúgás után máris két ziccere volt a svájciaknak egy gyors letámadás után. Egészen pontosan úgy nézett ki a dolog, hogy Granit Xhaka lőtt kapura 19 méterről egy szerb labdavesztés után elépattanó labdát. Ez egy szerb védőt talált fejen, a lepattanóból Breel Embolo próbálkozott furcsa mozdulattal 7 méterről, harmadikra pedig megint Xhaka lőtt, azt is Vanja Milinković-Savić védte.

A 11. perc elején még veszélyesebb helyzetet hoztak össze a szerbek, Andrija Živković távoli lövése óriásit csattant a jobb kapufán, a kipattanóba pedig senki nem tudott jól beleérni, így elég nagy szerencséje volt a svájci kapusnak, Gregor Kobelnek, hogy az ő kezében kötött ki a labda.

Látszólag 10 percenként jöttek a fontosabb események, ráadásul felváltva, hiszen a 20. percben Xherdan Shaqiri megpattanó lövése a bal alsóban kötött ki. Minden azon múlt, hogy a szerb védők nem tudtak felszabadítani, ezek után Djibril Sow tökéletes gólpasszt gurított Saqirinek. A gól után viszont elmaradt a 4 éve még látott albán sasos ünneplés, ehelyett csak csendre intette az ellenfelet – akkor Xhaka az 52., Shaqiri a 90. percben betalálva fordította meg a meccset a szerbek ellen.

A tízperces ritmust a szerbek törték meg, Aleksandar Mitrović a 26. percben nagyon pontos labdát kapott a tizenegyespont közelében, és fejjel simán a hosszúba helyezett Kobel fölött. Ennyivel nem érték be a szerbek, jött Dušan Vlahović, aki egy szerb passzt fülelt le a 16-oson belül, és nem variált vele, ráfordult és egyből lőtte, be a kapuba. A szerb fordítás egyben már azt is jelentette, hogy ekkor Brazília mögött ők álltak továbbjutásra a csoportban.

Izgalmakból később sem volt hiány, hiszen a negyedik gól már a félidei szünet előtt megszületett. Svájc elég nagy szerb védelmi mulasztást használt ki, Silvan Widmer teljesen üresen maradt a védők mögött a svájci jobbszélen, de ami még nagyobb baj volt a szerbeknek, hogy középen a beadásra Embolo hasonlóan üresen érkezett, és csak be kellett passzolnia a kapuba a labdát. Embolo góljával ismét Svájc ugrott fel a továbbjutóhelyre Brazília mögé. Arra egyébként, hogy egy vb-meccsen mindkét csapat legalább 2 gólig jusson már az első félidőben, az 1998-as angol–argentin nyolcaddöntő óta nem volt példa.

A félidő sem akasztotta meg az őrült vágtát, a 48. percben már öt gólnál jártunk, ráadásul nem is akármilyen támadás végén. Shaqiri finom mozdulattal emelt a tizenhatoson belülre, Vargas sarokkal, nagyon látványosan tálalt Remo Freuler elé, aki okosan a bal laposba lőtt, mert a szerb kapus már a másik oldal felé közelített.

A meccs második fordítása után Svájc a másik meccs eredményétől függően volt ismét továbbjutó, megnyugodhattak kicsit. Sőt, még jobban megnyugodhattak volna, ha Embolo az 57. percben három méterről nem a kapu, csak a szerb kapus fölé emel, más kérdés, hogy lesgyanús helyzet volt, amit csak azért nem néztek vissza, mert nem lett gól.

Szerbia Mitrović nagy esése után szeretett volna tizenegyest a 64. percben, de a bíró semmit nem fújt, mivel Mitrović jóval azután kezdett elesni, hogy Fabian Schär hozzáért volna a felsőtestéhez. Röviddel ezután meglehetősen heves lett a szerb kispad, a bírónak meg kellett szakítania a játékot, hogy letereljék a pályáról a reklamáló cseréket, illetve a nagy vitatkozásba belekeveredő játékosokat. A vita hevében – amiben azért nem kellett félteni a svájciakat sem – a szerb cserekapus, Predrag Rajković kapott is egy sárga lapot a bírótól.

A feszültség a végéhez közeledve egyre nőtt, aztán a 94. percben el is szakadt a cérna, és egy elég nagy lökdösődés lett a dologból, pont akkor, amikor már kezdett az ember fellélegezni, hogy nagyobb balhé nélkül lemegy a mérkőzés. A hosszabbításos tülekedésben ketten kaptak sárgát, mire rend lett, de több lapot is kioszthatott volna a bíró. Nemanja Radonjić a 100. percben még kapásból rásuhintott egyet egy szabadrúgás után, de maradt a 3-2.

Svájc győzelmével – és a másik meccsen játszott döntetlennel – megismétlődött a 2018-as vb-csoportkör eredménye, Brazília nyerte a csoportot, mögöttük Svájc ment tovább, Szerbia pedig kiesett. Akkor Costa Rica, most Kamerun volt a negyedik csapat. Svájc a nyolcaddöntők utolsó meccsén, kedd este Portugália ellen folytathatja.

Szerbia–Svájc 2-3

  • gólszerzők: Mitrović 26., Vlahović 36., illetve Shaqiri 20., Embolo 44., Freuler 47.
  • sárga lapok: S. Milinković-Savić 47., Pavlović 56., Rajković 65., Gudelj 81., Mitrović 82., Milenković 90+5., illetve Widmer 15., Vargas 34., Xhaka 90+5., Schär 90+9.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!