Vb: Kivizsgálja a FIFA a szerb öltözőben fotózott Koszovó-ellenes zászlót

2022. november 26. – 19:50

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kezdődött jól a katari labdarúgó-világbajnokság a szerb válogatottnak, az első meccsen gyenge játékkal 2-0-ra kikaptak Brazíliától.

A meccs után Hajrulla Çeku, Koszovó kulturális, ifjúsági és sportminisztere osztott meg Twitteren egy képet a szerb öltözőből. Eszerint kifüggesztettek egy fehér zászlót, amin Koszovó körvonalait a szerb zászló színei és a szerb címer díszíti. Rajta a „Nema predaje” (Nem adjuk fel!) felirat olvasható.

Szégyenletes képek Szerbia öltözőjéből, gyűlöletkeltő, idegengyűlölő és népirtó üzenetek Koszovóval szemben – írta a kép mellé a miniszter. A koszovói labdarúgó-szövetség pedig agresszívnek és elfogadhatatlannak nevezte a történteket. Szerintük egy ilyen zászlónak nincs helye a sporteseményeken, és a FIFA teljes jogú tagjaként követelték, hogy a világszövetség vizsgálja ki az esetet, és szankcionálja a szerbeket.

A FIFA szombati közleménye szerint a szövetség Fegyelmi Bizottsága eljárást indított a Szerb Labdarúgó Szövetség ellen az öltözőben kihelyezett zászló miatt – írja a Reuters.

Koszovó 2016-ban lett az UEFA és a FIFA tagja, nyolc évvel azután, hogy az ország kikiáltotta függetlenségét. Szerbia azóta sem ismeri ezt el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődtek meg a tárgyalások, de 2018-ban egy időre meg is szakadtak. Koszovó függetlenségét az Egyesült Államok és öt kivételével valamennyi EU-tagállam elismeri, számos más ország, köztük Oroszország és Kína viszont nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!