A vb eddigi legszebb góljával és egyik legmeggyőzőbb félidejével mutatkoztak be a brazilok

2022. november 24. – 21:55

A vb eddigi legszebb góljával és egyik legmeggyőzőbb félidejével mutatkoztak be a brazilok
Richarlison második gólja felülnézetből – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A csoportkör első fordulójának zárómeccsén Szerbia sokáig tartotta magát, de a brazilok felpörögtek, két gólig és két kapufáig jutottak a második félidőben. Az ötszörös világbajnok esélyesként várhatja a folytatást.

A brazilok és a szerbek összecsapása volt az egyik legjobban várt mérkőzés a katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörének első fordulójában. A FIFA világranglistájának első és huszonegyedik helyezettje találkozott a nyolcvanezres Luszail stadionban, ahol a sárga mezes szurkolók voltak többségben, de időnként a szerbek rigmusait is lehetett hallani. A mérkőzést élőben közvetítettük, itt lehet elolvasni>>>

A G csoport délelőtti nyitómérkőzésén Svájc egy kameruni születésű futballista, Breel Embolo góljával 1-0-ra legyűrte Kamerunt, így ők lépéselőnyből várhatják a második fordulót.

A független Szerbia válogatottja eddig kétszer játszott Brazíliával. 2014 nyarán egy barátságos meccsen Fred góljával 1-0-ra nyertek a brazilok, majd a 2018-as világbajnokságon a mostanihoz hasonlóan egy csoportba kerültek (sőt, Svájc is ugyanabban a csoportban volt). Azt a meccset 2-0-ra nyerték a brazilok, az akkor gólszerzők közül Thiago Silva a mostani világbajnokságon is kerettag.

A köztudottan futballrajongó Orbán Viktor egy Instagram-posztban árulta el, hogy szerinte melyik válogatott fogja megnyerni a katari foci-vb-t: a szerbeket választotta.

A Telex katari tudósítója, Fehér János szerint a meccsre az újságírók között is óriási volt az érdeklődés, magyarként például esélye sem volt akkreditációt kapni rá. De az is jól jelzi a hájpot, hogy a Fan Festival nyitvatartási idejét is meghosszabbították, hajnal kettőig maradhatnak, akik ott nézik a meccset.

Első félidő

A brazilok 4-1-2-3-as, a szerbek 3-4-3-as felállást választottak, ami azt vetítette előre, hogy a szerbek sem fognak feltartott kézzel a pályára lépni. Az első percekben szinte csak a braziloknál volt a labda, de nagyon magasan letámadtak a szerbek, minden labdáért küzdöttek, nehezen jutottak előre Neymarék.

A brazilok az első tíz percben csak kétszer tudtak közel jutni a szerb kapuhoz. Először a jobb oldalon, Raphinha oldalán tudták megbontani a szerbeket, de akkor rossz volt a beadás. Pár perccel később a másik oldalon Vinícius cselezte be magát a büntetőterületre, de nem passzolt, és elvették tőle a labdát.

Brazília sokáig nem igazán tudta felvinni a labdát az ellenfél kapuja elé, a szerbek jól védték a területeket, gyakran alakítottak ki létszámfölényes szituációkat, és keményen oda is léptek, ha meglódult Neymar vagy a brazil szélsők valamelyike. A brazil csapat távoli lövésekkel próbálkozott, de ezeket könnyen fogta a szerb kapus.

Szerbia az erős csapatok ellen játszó kis csapatok megszokott taktikáját alkalmazta: masszív védekezés és kontrajáték. De igazán nagy helyzetig sokáig nem tudtak eljutni. A brazilok az első félidő végén elkezdtek felpörögni, próbálkoztak a szélekről éles szögből belőtt labdákkal, és a védősorból a szerb vonalak mögé belőtt indításokkal is. Koncentrációjuk azonban ekkor még nem volt az igazi: például Raphinha nagy helyzetben erőtlenül az ellenfél kapusához gurított.

58 százalékban Brazíliánál volt a labda az első félidőben, nekik három kaput eltaláló lövésük volt, Szerbiának nulla. A minden erejével védekező szerbeknek duplaannyi (8) szabálytalanságuk volt, mint az ellenfelüknek (4).

Második félidő

A fordulás után az ötszörös világbajnok elkezdett úgy futballozni, ahogyan az a legnagyobb esélyesektől elvárható. A szerbek védelme sem volt olyan stabil, mint az első félidőben, a 49. percben egy Neymar-szólót csak egy sárgát érő szabálytalansággal tudtak megakasztani, a 18 méterről elvégzett szabadrúgás hatástalan maradt.

Az újabb veszélyes brazil akció balról jött az 55. percben. A védő Alex Sandro lépett előre, majd a tizenhatos sarkánál lévő Viníciushoz passzolt, aki élesen középre játszott, de a Neymar lövése mellé ment. A 60. percben megint Alex Sandro veszélyeztetett, körülbelül harminc méterről lőtt hatalmas kapufát.

A 62. percben Neymar cselezte be magát a tizenhatoson belülre, Viníciushoz passzolt, aki erősen ellőtte a hosszúra, Vanja Milinković-Savić még ebbe is bele tudott ütni, de a labda épp a 25 éves Richarlison elé került, aki első vb-gólját lőtte.

Kilenc perccel később Richarlison megszerezte a vb eddigi legszebb gólját. Lazović adta el a labdát a saját térfelén, Vinícius ment el a bal oldalon, a beadása után Richarlison gyönyörű, félig ollózó mozdulattal lőtte meg a második gólját, védhetetlen bomba volt.

A 81. percben Casemiro lövése után lehetett volna 3-0, de kapufa lett belőle. Ezzel már 19:3 volt a kapura lövések száma, a kaput találóké 8:0. A szerbeknek egyre kevesebb közük volt a labdához, előre egyáltalán nem jutottak, és a védelmük sem bírta már úgy a strapát, mint az első félidőben.

Brazília–Szerbia 2-0

gólszerző: Richarlison (71. és 80. perc)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!