Kameruni születésű játékos verte Kamerunt a foci-vb-n

2022. november 24. – 13:05

Kameruni születésű játékos verte Kamerunt a foci-vb-n
A svájci gólt szerző Breel Embolo – Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A kameruni születésű Breel Embolo góljával Svájc 1-0-ra nyert Kamerun ellen a G csoport első meccsén a katari foci-vb-n. Kamerun az első félidőben több nagy helyzetet is kihagyott, Svájc viszont az első kapura lövését gólra váltotta, és a meccs végére a kameruni csapat fölé nőttek.

Az első öt percben jóformán csak a svájciak értek labdához, főleg a széleken próbálták feltörni a mélyen visszahúzódó kameruni védelmet, de a beadásaik nem voltak elég pontosak. A svájci fölény ellenére az első nagy helyzetet a kameruniak hagyták ki: a 9. percben Mbuemo futott el a bal szélen, majd éles szögből kapura lőtt, Sommer kiütötte a labdát, a kipattanót a mélységből érkező Toko Ekambi bombázta a kapu fölé.

A 15. percben a svájci védelem oszlopa, Akanji rontott el egy labdaátvételt a felezővonalnál, a hibára az élete formájában játszó, október óta 12 gólt szerző Bayern-csatár, Choupo-Moting csapott le. A kapuig vezette a labdát, de a lapos, rosszul helyezett lövése elakadt Sommerben. A folytatásban is a kontrákra berendezkedő Kamerunnak voltak nagyobb helyzetei, a 36. percben Choupo-Moting passzolt remekült a jobb szélen felfutó Faihoz, aki a kapu elé érkező Toko Ekambival rúgatott volna gólt, de Widmer az utolsó pillanatban szögletre tudott tisztázni. A legnagyobb svájci helyzet az első félidő hosszabbításában volt, egy szöglet után a teljesen üresen hagyott Akanji fejelhetett volna gólt, de a labda méterekkel elkerülte a kaput.

Svájc a második félidő elején találta el először a kameruni kaput, amiből egyből gól is született. A 48. percben Shaqirit passzolt laposan a kapu elé érkező Embolóhoz, aki ki is használta a ziccert. Hat méterről könnyű gólt lőtt, Onanának nem volt esélye védeni a közeli lövését. A kameruni születésű, hatéves kora óta Svájcban élő Embolo nem ünnepelte gólját, láthatóan megérintette, hogy pont Kamerun ellen szerezte az első világbajnoki gólját.

A folytatásban már elmaradtak a kameruni helyzetek, és fokozatosan nőtt a svájciak fölénye, de Vargas több helyzetet is elrontott. Choupo-Motingnak ezúttal nem jött össze a gól, a 74. percben Aboubakar állt be a helyére, de ő sem tudta felpörgetni a kameruni támadójátékot. A 95. percben Seferovic hagyott ki egy nagy helyzetet, amivel még biztosabbá tehette volna a svájci győzelmet, így végül maradt az 1-0.

Svájc-Kamerun 1-0

  • Gól: Embolo 48.
  • Sárga lapok: Fai 36., Elvedi 64., Akanji 83.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!