A kínai tévében cenzúrázzák a vb-t, elkapcsolnak a maszk nélküli szurkolókról

2022. november 28. – 11:30

A kínai tévében cenzúrázzák a vb-t, elkapcsolnak a maszk nélküli szurkolókról
Fotó: Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen bizarr választ adott a katari világbajnokságot is közvetítő Kínai Központi Televízió (CCTV) az elmúlt időszakban a kínai közösségi médiában (és olykor az utcákon is) egyre gyakrabban megjelenő, a koronavírus miatt bevezetett lezárások feloldását követelő hangokra. A katari vb-n minden kínai egyértelműen láthatta, hogy a szurkolók maszk és távolságtartás nélkül tombolnak a katari stadionokban, az állami tévé pedig a jelek szerint emiatt most kevesebbet mutatja a lelátót – írja a Time.

A jelenségre többek közt a kínai sportvilágról könyvet is író szakértő, Mark Dreyer is felhívta a figyelmet vasárnap, az pedig az általa is közzétett videókon is látszik, hogy a kínai állami tévén nem egészen azt lehet látni, amit a nemzetközi közvetítéseken. Ahogy arra többen is felhívták a figyelmet, a CCTV valóban nem homályosítja el a szurkolókat, és nem is vágja ki az összes olyan kameraállást, amelyen szurkolók vannak, de az egyértelműnek tűnik, hogy a csak a lelátókat mutató, közeli képek helyett általában a pályát, az edzőket vagy a játékosokat mutatják.

A Time cikke szerint a CCTV félperces késéssel közvetíti a meccseket, így ugyanis van idejük arra, hogy megtegyék a szükséges módosításokat, ami Dreyer szerint egyébként nem is olyan meglepő – az állami tévé gyakran csinálja ezt, amikor nincsen teljes kontrolljuk a közvetítések felett, mert így ki tudják szűrni a kínai állam számára kellemetlen mozzanatokat.

A nyitómeccsen még nem ez volt a helyzet, ez viszont a WeChaten és a Weibón is számos kérdéshez vezetett, egy azóta már törölt posztban például arról érdeklődött egy felhasználó, hogy a katari drukkerek egy másik bolygón élnek-e, esetleg nem hat rájuk a koronavírus, hogy nem kell követniük a Kínában mindennapos korlátozásokat.

Mások azt vetették fel, hogy Kínában is vége lehetne már a folyamatos tesztelésnek és a többek közt Pekinget is érintő lezárásoknak. Annak ellenére viszont, hogy a városi, középosztálybeli réteg egyre hangosabban kritizálja a kínai állam továbbra is szigorú Covid-politikáját, szakértők szerint a vidéken élők továbbra is elhiszik az állami narratívát és azt, hogy a többi ország kudarcot vallott a koronavírus-járvány kezelésében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!