Pekinget lezárták a Covid miatt, de a kínai hatóságok nem ezt a szót használják

2022. november 24. – 07:57

Másolás

Vágólapra másolva

Sorra zárnak be a boltok Pekingben, a kínai főváros több negyedében csak a nélkülözhetetlen üzletek maradhatnak nyitva, az éttermek és a kávézók csak elvitelre árusíthatnak, az embereket pedig otthoni munkavégzésre ösztönzik. Lényegében pontosan ugyanolyan a helyzet, mint a koronavírus-járvány legkeményebb időszakaiban volt Európában, a kínai hatóságok azonban nem használják a lezárás és a karantén szavakat.

A Sky News tudósítása szerint az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzések száma több mint a triplájára nőtt Pekingben egyetlen hét alatt, soha nem volt még ennyire gyors a vírus terjedése a kínai fővárosban.

A kijárási tilalomra felügyelő közegészségügyi alkalmazottak Pekingben – Fotó: Noel Celis / AFP or licensors
A kijárási tilalomra felügyelő közegészségügyi alkalmazottak Pekingben – Fotó: Noel Celis / AFP or licensors

A kínai kormány zéró-Covid-stratégiájának megfelelő szigorú intézkedéseket eleinte sokan üdvözölték, de a három éve tartó lezárások mostanra ki is készítették az embereket. A Sky News azt írja, a koronavírus terjedése miatt elrendelt korlátozások vezettek verekedéshez Csengcsouban, a világ legnagyobb iPhone-gyárában is, ahol a vírus megjelenése után lezárták az üzemet, és nem engedték haza a munkásokat, ráadásul nincs elég élelem a gyárban, és a beígért bónuszok is késtek.

Az internetre is egyre több videót töltenek fel kínaiak, akik megpróbálják elhagyni a lakásukat, de védőruhába öltözött közegészségügyi alkalmazottak megakadályozzák ezt, mondván, az épület, amiben élnek, magas kockázati besorolású, mert korábban fertőzötteket találtak ott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!