Verekedésig fajuló tiltakozások robbantak ki a világ legnagyobb iPhone-gyárában

2022. november 23. – 08:15

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakozások robbantak ki a világ legnagyobb, a közép-kínai Honan tartományban található iPhone-gyárában, a közösségi oldalakon kedden kiszivárgott felvételek szerint a szigorú járványügyi lezárások közepette tiltakozó munkások a biztonsági személyzettel is összecsaptak.

A videók tanúsága szerint a tajvani tulajdonú, Csengcsouban lévő Foxconn-gyár dolgozói magasabb fizetést és több ételt követeltek. Közülük többeket megvertek vagy elvittek az őrök. A tiltakozások az utcán is folytatódtak, a videók felkerültek a kommunista országban betiltott Twitterre is.

Korábban a Foxconn azt közölte, hogy a dolgozók a korlátozások miatt nem hagyhatják el az összeszerelő üzem területét, a helyi hatóságok pedig megtagadták a belépést a mintegy 200 ezer embert foglalkoztató gyár területére. A vállalat egyelőre nem reagált a tiltakozások hírére.

A helyi sajtó szerint az Apple egyik legnagyobb beszállítójának számító Foxconn-nak további 10 ezer alkalmazottra lenne szüksége ahhoz, hogy normalizálja a termelést. Olyan híresztelések is vannak, hogy a Kínai Kommunista Párt káderekkel próbálja feltölteni a gyárat, biztosítandó a termelés folyamatosságát.

Kínában továbbra is az úgynevezett „zéró-Covid-politikát” követik, mely szigorú zárlatokat, karanténintézkedéseket és tömeges teszteléseket jelent. November közepén Kína déli ipari központjában, Kantonban a karanténba zárt lakók lebontották a kordonokat, és az utcára vonultak.

A nyilvános tiltakozás – amely rendkívül ritka esemény Kínában, mivel a hatóságok szigorúan ellenőrzik a másként gondolkodókat – újabb jele annak, hogy a kormány szigorú zéró-Covid-politikája miatt egyre nagyobb a lakosság dühe és elkeseredettsége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!