Kínában felerősödtek a tiltakozások a kormány szigorú Covid-intézkedései ellen

2022. november 27. – 11:04

Kínában felerősödtek a tiltakozások a kormány szigorú Covid-intézkedései ellen
Tüntetők és rendőrök Sanghajban – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tiltakozók nem értik, hogy a világ többi részével ellentétben Kínában miért kell ilyen mértékben korlátozni a lakosságot.

A kínai tüntetések a távoli, északnyugati Ürümcsi városában kezdődtek, ahol tíz ember meghalt egy toronyháztűzben. Ürümcsi a muszlim vallású ujgurok központja, az ország legnyugatibb és legnagyobb (igaz, gyéren lakott) tartományának, Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területnek a székhelye. A demonstrálók a szigorú lezárásokat tették felelőssé a tűzben odaveszett emberek haláláért.

Ám ahogyan arról a BBC, illetve a CNN is beszámolt, a tiltakozások átterjedtek több városra, így Sanghajra, Nankingra és Pekingre is, illetve ahogy a Telex korábbi cikkében bemutattuk, nemcsak a nagyvárosiak és az egyetemisták, de gyári munkások is megelégelték az intézkedéseket.

A kínai hatóságok ugyan tagadják, hogy a Covid-korlátozások okozták volna a haláleseteket, de Ürümcsiben vezető tisztviselők bocsánatkérést fogalmaztak meg, és ígéretet tettek a „rend helyreállítására”, a korlátozások fokozatos megszüntetésére.

Ami azonban talán a legszokatlanabb volt, hogy a vasfegyelmet tartó Kínában, legalábbis a BBC oldalán hallható kántálások feliratozása alapján, a tüntetők Hszi Csin-ping távozását követelték és a pártot is szidták.

A nemzetközi sajtótermékek emlékeztetnek rá, hogy az ilyen utcai követelések nagyon ritkák Kínában, ahol a kormányt és az elnököt ért bármilyen közvetlen bírálat kemény büntetéseket vonhat maga után.

A tüntetők arra panaszkodtak, hogy az elhúzódó lezárások szomorúvá, frusztrálttá, dühödtté teszik őket, voltak, akik emiatt nem tudták súlyos beteg hozzátartozóikat meglátogatni. Olyan hírek is érkeztek, hogy a rendőrök spray-t is használtak, verekedések is kialakultak, és a rendőrök sokakat elszállítottak.

Az egyetemeken a fiatalok virrasztásokat szerveztek, amelyeken több százan vettek részt. A diákok üres plakátokat és papírlapokat tartottak fel, ami a kínai cenzúrával szembeni ellenállás szimbóluma.

A kínai zéró-Covid-stratégia nagyon megosztja a társadalmat. Tény, hogy Kínában nagyon magasak újra az esetszámok, és az ország viszonylag gyengén átoltott, ugyanakkor a világ más vezető gazdasági térségei nem alkalmaznak ilyen gyakorlatokat, ez Kína gazdaságát hűti, azaz Kína a megszokott tempójához képest lemaradhat.

A globális infláció és a magas energiaárak idején mindehhez annyit azért hozzátehetünk, hogy Kína „lefagyása” azért ezekben a pontokban sokat segít is a világnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!