Brazília csak kiszenvedett egy újabb csodás gólt a vb-n, már a nyolcaddöntőbe jutott

2022. november 28. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

A G csoportban az első meccsen látványos győzelmet szerző Brazília játszott a meglepetésre mindig képes Svájccal, akik szintén győztek Kamerun ellen az első mérkőzésen. A brazilok helyzetét nehezítette, hogy kiesett Neymar és Danilo is a kezdőből, de utóbbi helyére jobboldali védőként nem a veterán Dani Alvest rakta be Tite a kezdőbe, hanem Eder Militaót tolta ki oldalra. Így Dani Alves továbbra sem a legidősebb brazil játékos, aki valaha pályára lépett a vb-ken.

A mérkőzés első 10 percét óvatosan kezdték a csapatok, nem alakult ki igazán helyzet, és senki nem tudta egyértelműen átvenni a kezdeményezést. Aztán Brazília szép lassan elkezdte beszorítani Svájcot, azonban az első komolyabb helyzetig így is a 27. percig kellett várni, amikor Vinícius egy beadást teljesen üresen rosszul talált el, de így is szögletre kellett mentenie a svájci kapusnak.

Az első félidő második felére Svájc kicsit aktívabb lett, de Brazíliának voltak a nagyobb helyzetei. Az első félidőben a brazilok mindössze kétszer, Svájc egyszer sem találta el a kaput, és alapvetően elég unalmas volt a játék végig. Mindent elmond, hogy egy nagyon rövid áramszünet jelentette a legnagyobb izgalmakat. Már ha áramszünet volt, és nemcsak valaki véletlenül lekapcsolta a reflektorokat a stadionban.

A második félidőre a brazilok behozták a Real Madrid-os Rodrygót, mégis Svájc tűnt frissebbnek egy ideig, aztán visszaállt az első félidő rendje: a brazilok maradtak mezőnyfölényben, de nem igazán tudták ezt előnyre váltani. Sokáig csak mezőnymunka történt a két csapat között, mire egy kavarodásból megindultak a brazilok, Vinícius kapott labdát a szélén, az őt őrző svájci védő becsúszása nem sikerült, a Real Madrid játékosa pedig laposan lőtte a hosszú alsóba a labdát. Azonban les miatt a gólt érvénytelenítették. Így a 70. percben is még döntetlen volt az állás, hiába támadta le Brazília egyre agresszívebben az ellenfelét.

Ez volt magasan a legérdekesebb jelenet, mert ezután folytatódott az egyhangú mezőnyjáték. Olyannyira, hogy Svájcnak 80 perc után sem sikerült eltalálnia a brazil kaput, a brazilok pedig hasonló helyzetben voltak a második félidő 82. percéig, ugyanis nekik sem jött össze egy épkézláb lövés sem. Aztán jött Casemiro, aki majdnem olyan szépségdíjas találatot szerzett, mint Richarlison egy fordulóval korábban.

A brazilok támadtak bal szélről, onnan passzolták be laposan a 16-oshoz a labdát, onnan azonnal Casemiro elé került, aki dropból olyan erővel bikázta a bal felső sarokba, hogy a svájci kapusnak esélye sem volt védeni a Manchester United középpályásának lövését. Ahhoz képest, mennyire akadoztak a támadások, itt a brazilok egészen parádés összjáték után szerezték meg a vezetést.

Vinícius egyértelműen a brazilok legveszélyesebb játékosa volt végig, a végén kis híján gólpasszt adott, de Rodrygo lövésébe beleléptek. Érezni lehetett, hogy nagyon hiányzik Neymar játéka a braziloknál, de Vinícius teljesítménye mindenképpen lelkesítő lehet a brazil szurkolóknak. Brazília ezzel már biztosan továbbjutott két győzelemmel a csoportból, Svájc pedig Szerbiával játszik majd igazi ki-ki meccset, ahol feszült légkör várható, hiszen a szerbek ellen épp vizsgálat folyik egy Koszovó-ellenes zászló miatt, miközben Svájc csapatkapitánya a koszovói származására büszke Granit Xhaka.

Brazília-Svájc 1-0

  • gól: Casemiro 83.
  • sárga lapok: Fred, illetve Rieder
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!