Az egész vébé egyik legjobb védésével Szczesny kapus hozta a meccset a lengyeleknek

2022. november 26. – 16:14

Az egész vébé egyik legjobb védésével Szczesny kapus hozta a meccset a lengyeleknek
Robert Lewandowski a gólja után. Fotó: Andrej Saskovic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország látszólag könnyedén megverte Szaúd-Arábiát, de ezt ezúttal leginkább a kapusának köszönhette. A szaúdiak többet támadtak, de a helyzeteiket, még egy 11-est is kihagytak.

Lengyelország nem játszott igazán jól, elmaradt a polákhenger, Robert Lewandowski viszont megszerezte első vb-gólját, és a meccset behúzta az európai csapat. Kevesen hitték volna, hogy az Argentínát és Mexikót is felvonultató C-csoportból a második forduló előtt Szaúd-Arábia és Lengyelország lesz a két éllovas, az ő meccsük lesz a „rangadó” (igaz, Lengyelország és Mexikó esetében legfeljebb az ábécé tett különbséget).

A szaúdi csoda után mindenesetre nagyobb figyelem összpontosult az Argentína ellen győzelmet kiharcoló, azóta munkaszüneti nappal és Rolls-Royce-szal is megsüvegelt válogatott újabb meccsére. Szaúd-Arábia jól is kezdett, az első percek után úgy tűnt, hogy folytatódhat az álom.

Remek szaúdi kezdés

Aki azt gondolta, hogy Szaúd-Arábiának csak úgy kiszaladt a jó eredmény, azt láthatta, hogy a szaúdiak a lengyelek ellen is remekül kezdtek, nagyon intelligens, kulturált focival veszélyeztettek. Igaz, azért helyzet ebben a periódusban talán csak egy volt, Kanno 15 méterről jól lőtt kapura, Szczesny azonban hárított.

A szaúdi nyomást azonban mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy öt perc alatt három lengyel is besárgult, Cashnek kijárt volna egy második is, de megúszta.

A 26. percben Bielik egy jó fejessel azért jelezte: ha nehezen is, de a lengyelek is eljutnak az ellenfél kapujáig, ez volt az első lengyel helyzet.

Szaúd-Arábia továbbra is jobban játszott, de aztán a 39. percben a semmiből, Piotr Zielinski bevágott egy gólt. A váratlan találatot több jó teljesítmény előzte meg, a gólpasszt Robert Lewandowski adta, de a támadás-építésben és a labda megtartásában Frankowski és Cash is érdemeket szerzett.

A meccs kulcsjelenete

Aztán a szaúdiak a 46. percben tizenegyeshez jutottak, Al-Sehri és Bielik találkozott a 16-oson belül, nem volt gólhelyzet, és a szaúdi elég könnyen megadta magát, de a videónál láthattuk, hogy kontakt valóban történt. Olyan típusú büntető volt, amely a VAR előtt átcsúszott volna a bírói kontrollon.

A következő pillanatokban Szczesny elképesztő bravúrokat mutatott be, al-Davszari büntetőjét sem volt semmi kifogni, de a kipattanót al-Breik tisztán rálőhette, ennek a lövésének a hárítása a „legjobb védések” összeállításokba is beférhet majd.

Óriási szaúdi nyomás

Amikor a szünet után visszatértek a csapatok, tíz percig még nem történt sok minden, majd a szaúdiak voltak újra fölényben. Az 44. percben Szalem al-Davszari lövését Szczesny lábbal védett, de utána is több parázs jelenet játszódott le a lengyel 16-oson belül.

Akármennyire is nyomasztottak a szaúdiak, végül a lengyelek értek el kapufát, vagyis nem is egyet, hanem kettőt. Előbb Bielik, majd Lewandowski szerezhetett volna gólt, de a „fa” hárított.

Az utolsó 20 percben már úgy tűnt, hogy a szaúdiak kipukkadtak, de a 78. percben Al-Malki megint óriási helyzetbe került. Bár a ziccer kimaradt, de az új erőre kapott szaúdi csapat megint elkezdett szorongatni. Végül Al-Malki végképp tragikus hőssé vált.

A 82. percben egy ártatlan helyzetben ugyanis Al-Malki ügyetlenkedett hátul, Lewandowski lecsapott a labdára és bevágta. Hogy mennyire szerette volna már megtörni az átkot, illetve, hogy mennyire szeretik őt a társai, azt szépen bizonyította, ahogy a szupersztár örült, és ahogyan a csapat elemi erővel rárontott és megünnepelte.

A 90. percben aztán Lewandowski ismételhetett volna. A gólhoz hasonló helyzetben, szaúdi hibából került ismét ziccerbe, de ezúttal hibázott.

Lengyelország ezzel 4 pontos, Szaúd-Arábiának három, este pedig jön az argentin -mexikói meccs.

Becenevek

Az alapvetően eseménydús meccs azért olykor némi kitekintésre is esélyt adott, például a csapatok beceneveiről. Szombaton ugyanis valóságos madárrezervátum-hangulat alakult ki, a lengyel-szaúdi meccsen például a „fehér sasok” és a „zöld sólymok” csaptak össze.

Ahogy a megelőző meccsen (Ausztrália-Tunézia) is voltak ragadozó madarak, a karthágói sasok. Az már szerencsétlenebb helyzet, ha egy nemzetet olyan állat jelképez, amely rendkívül idétlenül hat futballjelképnek, mint a páros lábbal ugráló kenguru az ausztráloknál. Mindenesetre, akit érdekel a 32 nemzeti csapat beceneve, itt találhat egy összeállítást.

Ebből kiderül, hogy a madarak mellett az oroszlánok (Szenegál, Anglia, Marokkó, Kamerun) dominálnak, de vannak azért sárkányok (Wales) és ördögök (Belgium) is. Emellett a becézett színek is jellemzőek (Hollandia, Ecuador, Franciaország, Mexikó). Nálunk talán ilyen bevett becenév nincs annyira, a „nemzeti tizenegy” jellegű nevek persze a cikkekben előfordulnak, de szurkoló ilyet nem mond, amúgy az ilyen csapatlétszámra utaló nevek német mintára (Natioanelf) terjedtek el. Nemzeti állatot valószínűleg nehezebb lenne találni, például a szürkemarhák se színes, se okos játékra nem utalnának.

Egy kis politika

Szaúd-Arábia a meccs jelentős részében meggyőző volt, így nem érdemes temetni a csapatot. Ennek a jó szereplésnek mindenképpen van egy furcsa politikai különlegessége is. Nem is olyan régen még egy arab országcsoport, Szaúd-Arábia vezetésével blokád alá vonta Katart.

Emlékeztetőül: 2017-ben Rijád megszakította a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat Katarral, lezárta a határait (Katarnak csak Szaúd-Arábiával van szárazföldi határa) és a légterét is.

A bojkott alapjául szolgáló vádak megalapozottsága eléggé kérdőjeles volt, mert elhangzott, hogy Katar barátkozik Iránnal, a Dohában működő Al Jazeera tévé szélsőséges tájékoztatásoknak ad teret, illetve Katar támogatja a az iszlám szélsőségeseket, Fogalmazzunk úgy, hogy ebben nagy különbség nem volt valójában Szaúd-Arábia és Katar között, mindenesetre Katar simán kibekkelte az embargót.

Hamarosan kiderült, hogy Dohának semmilyen problémája nem akadt, csak aki blokkolta, az járt rosszul, mert az kiárazta magáz egy jó piacról, Irán és Törökország pedig örömmel ellátta élelmiszerrel és egyebekkel a világ egyik leggazdagabb országát. Azóta a felek nagy barátok lettek, Tamim bin Hamad Al-Thani katari emír és Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös együtt mosolyogtak, ez még másfél éve is elképzelhetetlen lett volna. Korábban felmerült, hogy Szaúd-Arábia el sem jön egy katari eseményre, nagy hiba lett volna, hiszen akármi is lesz a vége, az ország legnagyobb futballsikere maradt volna el.

Lengyelország–Szaúd-Arábia 2-0

Gólszerzők: Zielinski 39, Lewandowski 82. perc

Sárga lapok: Kiwior 15. Cash 16. Milik 19, illetve al-Malki 21. Al-Amri 49.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!