A pénzen múlik, hova megy C. Ronaldo, de Szaúd-Arábia így sem opció

2022. november 23. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden hivatalossá vált, hogy a sorozatos balhék és botrányok után Cristiano Ronaldo azonnali hatállyal távozik a Manchester Unitedtől. Még nem tudni, hol folytatja pályafutását a 37 éves portugál világsztár, a MU-t ekéző intejújában arról beszélt, hogy tele van motivációval, még 2-3 szezont játszana. Kérdés viszont, hogy melyik klub tudná megfizetni Ronaldót, a Unitednél például heti 500 ezer fontot keresett, ami Angliában is rekordnak számított.

Az is igaz, hogy pont Ronaldo az, akinek talán már a pénz kevésbé számít, és fontosabb számára, hogy kupákat, bajnoki címeket nyerjen még valamelyik top ligában. A különböző szponzori szerződéseknek köszönhetően amúgyis is a világ egyik leggazdagabb sportolójának számít. Csak az Instagramon több mint 500 millió követője van, egy korábbi kimutatás szerint 2020-ban összesen 47,8 millió dollárt kapott a posztjai után. Az ambíciói miatt azonban nem sok opció maradt számára.

Szaúd-Arábiában gond nélkül kifizetnének neki ennyit, sőt, még többet is. Ronaldo maga árulta el, hogy nyáron kapott egy ajánlatot a közel-keleti országból, 305 millió fontot, azaz átszámítva 142 milliárd forintot fizettek volna neki két idényre. Ronaldo visszautasította a mesésnek tűnő ajánlatot, bár akkor még úgy számolt, hogy a MU-nál képzeli el a jövőjét. Ugyanakkor azt is többször elmondta már a nyilatkozataiban, hogy a Bajnokok Ligájában akar játszani. Ha tartja magát Ronaldo ehhez, akkor nem túl reális, hogy Szaúd-Arábiába igazoljon. Ott van viszont a Premier League-ben idén remekül szereplő Newcastle United, aminek történetesen egy szaúdi hátterű konzorcium a tulajdonosa.

Szintén a lehetséges befutók között emlegetik a Sporting Lisszabont, Ronaldo gyerekkori csapatát, onnan igazolt a Manchester Unitedhez 2003-ban. Logikus lezárása lenne Ronaldo karrierjének, ha visszatérne oda. (Bár ahogy látjuk, a MU esetében nem sült el jól a nagy visszatérés.) Ez ellen szól viszont, hogy a portugál klub biztosan nem tudna annyit fizetni neki, mint például a MU. Másrészt a Sporting jelenleg elég messze van a BL-szereplést jelentő helyektől a bajnokságban, így ez is kizáró tényező lehet.

Cristiano Ronaldo egy októberi bajnoki meccsen – Fotó: Oli Scarff / AFP or licensors
Cristiano Ronaldo egy októberi bajnoki meccsen – Fotó: Oli Scarff / AFP or licensors

A Chelsea-vel is összeboronálták korábban Ronaldóval, és a hírek szerint a londoni klub már nyáron rámozdult volna Ronaldóra, de a csapat akkori edzője, Thomas Tuchel ellenezte a leigazolását. Így ebből nem lett semmi, és úgy tűnik, most sincs terítéken a klasszis megszerzése. A Napoli érdeklődéséről is szóltak a pletykák, de nem biztos, hogy az olasz klub megengedhetné magának anyagilag Ronaldo leigazolását. Ráadásul a Napolinak jól megy mostanában: vezetik az olasz bajnokságot, a BL-ben pedig 5 győzelemmel jutottak tovább a csoportkörből.

A Bayern München valószínűleg meg tudná fizetni Ronaldót, de a német bajnoknál inkább az a kérdés, hogy kell-e nekik a többszörös aranylabdás sztár. Oliver Kahn, a Bayern korábbi kapusa, a klub jelenlegi szakmai igazgatója júliusban úgy nyilatkozott, hogy bármennyire is nagyra tartja Ronaldót, a leigazolása nem illene a klub filozófiájába, és nem biztos, hogy jót tenne a Bayernek, illetve a Bundesligának.

A visszavonulás közelében álló sztárok számára sokszor az amerikai bajnokság, az MLS jelenti a végállomást, legutóbb a Real Madriddal BL-t nyerő Gareth Bale igazolt az amerikai bajnokságba. Az MLS-ből David Beckham klubja, az Inter Miami jöhet szóba, de ha Amerikába igazolna Ronaldo, akkor megint csak le kéne mondani a BL-szereplésről.

Negyvenhez közeledve a visszavonulás is reális opció lehet Ronaldo számára, de eddig rendre cáfolta, hogy erre készülne. Több interjúban is elmondta, hogy még pár évig szeretne a legmagasabb szinten játszani. Egyedült akkor tudná elképzelni a visszavonulást, ha a világbajnoki döntőben 3-2-re legyőznék a Messivel felálló Argentínát. Akárcsak Messinek, neki is a katari lesz valószínűleg az utolsó vb-je.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!