Hivatalos: azonnali hatállyal távozik Cristiano Ronaldo a Manchester Unitedtől

2022. november 22. – 18:49

Hivatalos: azonnali hatállyal távozik Cristiano Ronaldo a Manchester Unitedtől
Cristiano Ronaldo a Manchester United Everton elleni bajnokiján októberben – Fotó: OLI SCARFF / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Manchester United bejelentette, távozik a klubtól Cristiano Ronaldo. Az ötszörös aranylabdás focista és a brit rekordbajnok közös megegyezéssel bontotta fel a portugál labdarúgó szerződését a csapat közleménye szerint.

A Premier League-ben szereplő klub honlapján azt írja, Ronaldo azonnali hatállyal távozik a csapattól. „A klub köszönetet mond a két Old Traffordon töltött időszaka alatt nyújtott hatalmas teljesítményéért – melyek során 346 fellépésén 145 gólt szerzett –, és minden jót kíván neki és családjának a jövőre nézve” – áll a közleményben.

Cristiano Ronaldo is közleményt adott ki távozásával kapcsolatban. A focista azt írta:

„A Manchester Uniteddel folytatott megbeszéléseket követően kölcsönösen megállapodtunk a szerződésem idő előtti felbontásáról. Szeretem a Manchester Unitedet és szeretem a szurkolókat, ez soha nem fog változni. Azonban úgy érzem, itt az ideje, hogy új kihívást keressek. Sok sikert kívánok a csapatnak a szezon hátralévő részére és a jövőre nézve.”

Ronaldo azután távozik Manchesterből, hogy a múlt héten egy 90 perces interjúban kritizálta saját klubjának vezetőit és edzőjét. A portugál támadó viharos távozása két nappal válogatottja első vb-meccse előtt történt. A portugál válogatott Ghána ellen debütál a világbajnokságon csütörtökön, majd Uruguayjal és Dél_Koreával játsazank még a csoportkörben. Ronaldo két válogatottbeli csapattársa, a középpályás Bruno Fernandes és a szélsővédő Diogo Dalot is a Manchester Unitedet erősíti.

A futballista turbulens hónapokat él át a korábbi sikereitől évek óta elmaradó egyesületével. Úgy tűnt, hogy már a nyáron távozik a Unitedtől, hogy ebben a szezonban is játszhasson a Bajnokok Ligájában, de végül maradt. Azóta viszont többször összeveszett az edzőjével, Erik ten Haggal. Még a nyáron, meg sem várva egy edzőmeccs végét, hazament, majd októberben megtagadta, hogy csereként álljon be a Tottenham ellen. Büntetésként Ten Hag a következő meccsre nem is nevezte a portugál játékost.

Ronaldo ezután döntött úgy, hogy interjút ad Piers Morgan brit újságírónak, amiről nem értesítette csapatát, megszegve szerződését. A 90 perces interjút két részletben adta le a TalkTV múlt szerdán és csütörtökön. A focista a botrányt kavaró interjúban arról beszélt, hogy a United vezetősége megpróbálta kiszorítani őt a klubtól. „Nemcsak az edző, hanem még két-három fickó a klub körül. Úgy éreztem, elárultak” – fogalmazott.

Azt is mondta, hogy nem tiszteli Erik ten Hag vezetőedzőt. „Nem tisztelem őt, mert nem mutat tiszteletet irántam. Ha nem tisztelsz engem, én soha nem foglak tisztelni téged.”

A portugál világsztár először 2003-ban, 18 évesen igazolt az akkor még Sir Alex Ferguson által vezetett Manchester Unitedbe a Sporting Lisbontól. Hat szezont töltött a manchesteri alakulatnál, mielőtt a Real Madridba igazolt volna világrekordot jelentő 80 millió angol fontért. Kilenc madridi szezon után három idényt a Juventusban húzott le.

A Manchester Unitedbe 2021-ben tért vissza. Közel állt ahhoz, hogy a United városi riválisához, a Manchester City-hez szerződjön, azonban a már nyugdíjas Sir Alex Fergusonnak sikerült meggyőznie, hogy visszatérjen Manchester vörös felébe. A 2021/22-es idénye viszonylag jól sikerült, a bajnokságban 18 gólt lőtt. A csapatnak viszont rosszul ment a játék. Mindössze hatodikak lettek a bajnokságban, így lemaradtak a BL-indulásról. 35 ponttal szereztek kevesebbet, mint a bajnoki címet szerző Manchester City.

Az idei szezon is rosszul indult számára. Újszülött kislánya betegsége miatt nem utazott el a csapat nyári edzőtáborába, amit Ronaldo állítása szerint a klub nem vett jó néven. Míg Ole Gunnar Solksjaer és Ralf Ragnick alatt stabil kezdőnek számított, a nyáron a klubhoz érkező Erik ten Hagnál elveszítette „mozdíthatatlan” státuszát. A United 14 ligameccséből mindössze 5 alkalommal nevezte a holland edző a kezdőbe.

A Tottenham elleni mérkőzésen megtagadta a pályára lépést az utolsó percekben, és azzal a lendülettel hazament a stadionból. A Piers Morgannek adott interjújában arról beszélt, hogy ezt a tettét megbánta, de azt tartja, hogy az edző nem tiszteli őt. A következő héten már nem is volt a keretben, ezt szigorú és megalázó büntetésnek érezte.

Egyelőre nem tudni, hova igazol a portugál sztár a világbajnokság után. A fogadóirodáknál a Chelsea, a Sporting illetve az amerikai elsőosztály klubjai vezetnek. A most 37 éves Ronaldo heti 500 ezer fontot keresett a Unitednél, ami nemcsak a klubnál rekord, hanem Angliában is.

A múltheti interjúban arról beszélt, hogy tele van motivációval, és megerősítette, hogy elutasította azt az ajánlatot, amit Szaúd-Arábiából kapott a nyáron. 350 milliót fizettek volna neki két idényre. Ronaldo megerősítette, hogy még két-három szezonban szeretne játszani, és 40 év felett hagyná abba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!