Az iráni média szerint a nyugati országok és Izrael azért szították a tüntetéseket, hogy az iráni válogatott leszerepeljen a vb-n

2022. november 22. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Irán hétfőn megalázó, 6-2-es vereséggel kezdte a világbajnokságot Anglia ellen. A mérkőzést iráni szempontból beárnyékolta a hónapok óta tartó rendszerellenes tüntetéshullám. A 22 éves Mahsza Amini szeptemberben az erkölcsrendészet letartóztatásában vesztette életét, Irán azóta forrong. Iráni emberi jogi aktivisták megfigyelőszervezete szerint a tüntetések kitörése óta legalább 419 embert öltek meg a karhatalom emberei, és ezreket tartóztattak le.

A katari vb-re utazó iráni szurkolók többsége hétfőn Amini nevét skandálta a lelátón, transzparenseket tartottak a kezükben és olyan pólókat viseltek, amikre tiltakozó jelszavakat írtak, valamint a nemzeti himnusz alatt fütyültek. Az iráni válogatott játékosai szolidaritást vállaltak a tüntetőkkel, ezért nem énekelték a himnuszuk szövegét.

Emiatt elméletben akár büntetést is kaphatnak. A The Sun brit bulvárlap azt írja, hogy a játékosok hazatérésük után akár börtönbüntetésre is számíthatnak a cselekedetükért. Iráni tisztviselők már a világbajnokság előtt is tárgyaltak a himnuszuk és zászlajuk iránti tiszteletlenséggel szembeni fellépésről. Az iráni igazságügyi miniszter szóvivője, Maszúd Szetajesi azt mondta, büntetést szabhatnak ki arra, aki elutasítja a himnuszt.

A keményvonalas iráni média igyekezett a vereséget a zavargásokra fogni, és a már megszokott taktikához folyamodtak: külföldi ellenségeket – köztük az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Izraelt – vádolták azzal, hogy tüntetéseket szítottak, hogy kizökkentsék a nemzeti csapatot a játékból – írja az AP hírügynökség.

„Irán – 2; Anglia, Izrael, Szaúd-Arábia és árulók – 6” – ezzel a címlappal jelent meg kedden a Kayhan című keményvonalas napilap. Az újság azt írta, hogy Irán vereségére „a csapat elleni, hetekig tartó tisztességtelen és példátlan pszichológiai hadviselés” eredménye.

Egy másik keményvonalas napilap, a Vatanemrooz arról számolt be, hogy az iráni tüntetők az utcán ünnepelték országuk megalázó vereségét, a kávézókban ujjongásban törtek ki, amikor Anglia gólt szerzett, és a meccs után örömmel dudáltak az autók. Teherán központjában készült felvételek terjedtek el az interneten, amelyeken motorosok dudálnak és skandálják, hogy „Hat!”, utalva Anglia hat góljára Irán ellen. Az északkeleti Mashhad városában a hatóságok bezártak egy kávézót, mert az Angliának szurkolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!