Djoković megkapja a vízumot a 2023-as Australian Openre

2022. november 15. – 14:46

Djoković megkapja a vízumot a 2023-as Australian Openre
Fotó: Marco Bertorello / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Novak Djoković teniszező megkapja a vízumot az ausztrál kormánytól, így indulhat a 2023-as Australian Openen. Ausztrália ezzel feloldja a szerb teniszező hároméves eltiltását.

A korábbi világelső teniszezőt januárban toloncolták ki Ausztráliából, miután az akkori bevándorlásügyi miniszter, Alex Hawke a köz érdekére hivatkozva visszavonta a teniszező vízumát.

A Guardian úgy tudja, hogy Andrew Giles bevándorlási miniszter adja meg a vízumot Djokovićnak, hatályon kívül helyezve azt a hároméves tilalmat, amely az előző kormány döntésével járt, amikor az a 2022-es Open előtt visszavonta a sportoló vízumát.

Kedden az Australian Open igazgatója, Craig Tiley optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a szerb teniszcsillagot visszaengedik versenyezni Ausztráliába. „Ez teljes mértékben az ausztrál kormányon múlik. Tudom, hogy Novak jönni akar játszani, és vissza akar térni a versenyzéshez” – idézi a Guardian.

Djoković a hétfő esti torinói ATP-döntő nyitómeccsének győzelme után újságíróknak még óvatosan fogalmazott. Azt mondta, hogy „még semmi hivatalosat” nem hallott az ausztrál kormánytól. „Várunk, egyelőre csak ennyit mondhatok” – mondta, hozzátéve, hogy zajlik a kommunikáció Ausztrália kormányával.

Mint korábban írtuk, tavaly januárban kitoloncolták és három évre kitiltották Ausztráliából a világ egyik legjobb teniszezőjének számító Djokovićot. A szerb játékos úgy akart belépni az országba, hogy nem oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával. Az ügy nagy vihart kavart, a hivatalos álláspont szerint Djoković ausztráliai jelenléte „polgári zavargások” kockázatát hordozta magában. Djoković elrepült Melbourne-be, majd 12 napon át tárgyaltak az ügyéről, de végül az év első Grand Slam-tornáján nem léphetett pályára.

A jövő januári verseny előtt a torna igazgatója, Craig Tiley arról beszélt a BBC-nek, hogy ők az ausztrál kormányra nem tudnak nyomást gyakorolni: ha vízumot kap, boldogan fogadják el a nevezését, de mást nem tehetnek.

A világranglista hetedik helyére visszacsúszó Djoković nemcsak az ausztrál tornát, hanem az amerikait is kihagyta, oda sem léphetett be oltás hiányában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!