A New York Maraton őrületében az első helyen álló futó kiütötte magát

2022. november 7. – 10:45

A New York Maraton őrületében az első helyen álló futó kiütötte magát
Daniel Nascimento túlvállalta magát a New York Maratonon, így 32 kilométer után kiszállt görcsei miatt – Fotó: John Jones / USA Today Sports / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ritkán látható, őrült versenyt hozott a New York Maraton, amelyen a férfi mezőnyt vezető Daniel Nascimento igazi kamikazeakciót mutatott be. Féltávnál hatalmas előnnyel vezetett a brazil, de végül görcsöktől szenvedve az aszfaltra roskadva fejezte be idő előtt versenyét.

A világ nagy maratonjai közül New Yorkban nehéz a pálya, több hídra fel kell futniuk az indulóknak, majd a táv végén, a Central Parkban is szinteznek fel-le, nem olyan, mint Berlinben, ahol a síkon végig lehet repeszteni. A szervezők részben ezen adottságok miatt is úgy döntöttek jó pár évvel ezelőtt, hogy nem hajszolják az időeredményeket, ezért nem alkalmaznak iramfutókat. A verseny így jóval taktikusabb, és sok esetben izgalmasabb is lehet. Ez a számítás idén a messze menőkig bejött.

A brazil Daniel Nascimentónak karrierje során már volt néhány látványos pillanata. A tavaly rendezett olimpián ő volt az, aki a szám királyával, Eliud Kipchogéval vigyorogva ökölpacsizott egyet, majd azt is láthattuk a közvetítésben, ahogy az erejével elkészülve kidől. Maratonfutásban eddig legnagyobb sikere az idei szöuli versenyen volt, ahol a harmadik lett 2:04:51-gyel.

New Yorkban nem ő számított a favoritnak, hanem két kenyai, a címvédő Albert Korir, valamint az idei Boston Maraton-győztes Evans Chebet, és a 2020-as londoni első etióp Shura Kitatát sem lehetett leírni. Nascimento viszont úgy gondolta, hogy akár ő is nyerhet, ez ugyan nem sikerült neki, de talán többen fognak rá emlékezni, mint a győztesre.

A brazil őrült tempóban kezdte meg a maratont, már az első öt kilométeren nagyon bekezdett, itt egy komoly emelkedő is volt már a Verrazano hídra felmenve, majd a második, részben lejtős ötöst is megnyomta. Tíz kilométernél erősebb ideje volt, mint Kipchogénak friss világcsúcsánál. Ezek után egy kicsit lassult, de így is szédítően gyors volt, a féltávnál több mint két perccel vezetett üldözői előtt, és a verseny történetének leggyorsabb félmaratonját futotta. Az biztos volt, hogy így nem lehet végigbírni, de a gyors fejre állás és a fokozatos lassulás is benne volt a pakliban. Utóbbival még elérhető lett volna a győzelem.

Nascimentónak 25 kilométer után támadtak gondjai, először kiszaladt egy mobil vécébe, még így is bőven egy perc feletti előnye volt, de 32 kilométernél előbb belesétált kicsit, majd nem sokkal később megállt. A lábait láthatóan görcsök rángatták, így egész egyszerűen eldőlt az aszfalton. A kegyetlen tempó, és a szokatlan, maratonfutáshoz nem ideális 23 fok is betett neki.

Az üldözője Chebet volt, ő sem mozgott nagyon szépen, de kitartott Kitata előtt, így meg tudta nyerni a New York Maratont 2:08:41-gyel.

A női verseny nem volt ilyen drámai, de meglepő eredményt hozott. Az élete első maratonját futó kenyai Sharon Lokedi győzött, aki 40 kilométernél először az idei világbajnokot, Gotytom Gebrselasét, majd Lonah Salpetert szakította le magáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!