Verstappen az elszúrt kerékcsere ellenére is nyert Texasban, és beállította Michael Schumacher rekordját

2022. október 23. – 23:01

Verstappen az elszúrt kerékcsere ellenére is nyert Texasban, és beállította Michael Schumacher rekordját
Carlos Sainz megpördülése a rajt után – Fotó: Jim Watson / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az újdonsült kétszeres világbajnok idei 13. győzelmét szerezte az Amerikai Nagydíjon az utolsó körökben vette vissza a vezetést egy elszúrt kerékcsere után. A holland mögött Lewis Hamilton lett 2., Charles Leclerc pedig a 3. Texasban. Verstappen újabb győzelmével a Red Bull megnyerte a konstruktőri világbajnoki címet is, három futammal a szezon vége előtt már behozhatatlan az előnyük a Ferrarival szemben. A pole pozícióból induló Carlos Sainz megint nagyon peches volt, már az első körben kiesett egy ütközés miatt.

Miután az egyéni világbajnoki cím sorsa már két hete, a Japán Nagydíjon eldőlt, Texasban a konstruktőri bajnokságot is bebiztosíthatta a Red Bull. Egy futamgyőzelem vagy egy 3-4. hely is azt jelentette volna, hogy az utolsó három verseny végeredményétől függetlenül biztosan bajnok a Red Bull. Az volt a lényeg, hogy a Ferrari ne szerezzen náluk 19 ponttal többet az Amerikai Nagydíjon. Az egyéni bajnokság második helyéért megy még nagy csata, Charles Leclerc és Sergio Pérez harcolnak az ezüstéremért, mindössze egy pont volt köztük az amerikai futam előtt.

A Red Bull kényelmes helyzetből várhatta a vasárnapi versenyt. A Ferrari hiába szerezte meg az 1-2. rajthelyet a szombati időmérőn, Charles Leclerc 10 helyes rajtbüntetést kapott, így Max Verstappen indulhatott az F1-es karrierje harmadik pole pozíciót szerző Carlos Sainz mellől.

A rajtnál Verstappen simán legyorsulta Sainzot, és már az első kanyarban élre állt. Sainz azonnal megpróbálta visszavenni a pozíciót, de a manőver közben összeütközött George Russell Mercedesével. Sainz megpördült, és egészen az utolsó helyig esett vissza. Hamar kiderült, hogy akkora ütést kapott Ferrari, hogy Sainznak már az első kör végén fel kellett adnia a versenyt.

Az incidens miatt Russell öt másodperces időbüntetést kapott. Az 5. körben Verstappen-Hamilton-Stroll-Russell-Vettel volt az top 5 sorrendje. Valtteri Bottas kipördülése miatt a 18. körben beküldték a biztonsági autót. A 12. helyről rajtoló Leclerc jött ki a legjobban a biztonsági autós fázisból, minimális időveszteség mellett cserélhetett kereket, amivel egészen a 4. helyig jött fel.

A 22. körben jöhetett vissza a biztonsági autó, ezúttal Lance Stroll és Fernando Alonso balesete miatt. A két versenyző a hátsó egyenesben akadtak össze, az ütközés erejétől egy pillanatra felemelkedett az Alpine eleje a levegőben. Az Aston Martin kanadai pilótája volt a hibás ennél az esetnél, ráhúzta a kormányt az előzni készülő Alonsóra. Az újraindítás után Verstappen-Hamilton-Pérez-Leclerc-Russell-Vettel-Gasly-Cunoda-Norris-Schumacher volt a pontszerzők sorrendje. A 30. körben Leclerc egy merész, bevetődős manőverrel megelőzte Pérezt, és feljött a dobogót érő harmadik helyre.

A futam nagy részében egyedül az erős széllel kellett megküzdenie Verstappennek, senki nem veszélyeztette az első helyét. A 36. körben azonban minden borult: a boxban elszúrták Verstappen kerékcseréjét, aki így visszaesett a harmadik helyre, Hamilton és Leclerc mögé. Az újdonsült kétszeres világbajnok azonnal Hamiltonék után eredt, és három körrel később megelőzte Leclercet. Szép csata volt, Verstappen csak második próbálkozásra tudott elmenni a keményen védekező Ferrari mellett. Hamilton előnye 3-4 másodperc volt ekkor, a Mercedes első idei győzelméért ment a brit. Hat körrel a futam vége előtt Verstappen gyakorlatilag utol érte az élen haladó Hamiltont, és pár kanyaron belül meg is előzte a hétszeres világbajnokot.

Az utolsó körökben már nem történt változás az élmezőnyben, idei 13. győzelmével Max Verstappen beállította Sebastian Vettel és Michael Schumacher rekordját az egy szezonban aratott győzelmek számát tekintve. Hamilton lett a második, a nagy felzárkózást bemutató Leclerc pedig a harmadik. A pontszerzők további sorrendje: Pérez-Russell-Norris-Vettel-Magnussen-Cunoda-Ocon, miután az eredetileg 7. helyen célba érő Alonso a leintés után 5 órával 30 másodperces büntetést kapott. A futam után a Haas óvta meg Alonso és Pérez eredményét, miután mindketten huzamosabb ideig sérült, veszélyes autóval versenyeztek, de a csapat nem hívta ki őket a probléma megoldására, holott a szezonban korábban a Haasnak egyszer ki kellett hívnia a boxba Kevin Magnussent, amikor az ő autóján lifegett valami. Pérez 4. helye megmaradt, Alonso viszont bukta a pontszerzését.

Verstappen győzelmével a Red Bull megszerezte a konstruktőri világbajnoki címet is, három futammal a szezon vége előtt már behozhatatlan az előnyük a Ferrarival szemben. Verstappen a szombaton elhunyt Dietrich Mateschitznek, a Red Bull alapítójának és tulajdonosának ajánlotta a texasi győzelmét és az újabb világbajnoki címet.

A világbajnokság állása, pilóták:

  • Max Verstappen: 391 pont (már világbajnok)
  • Charles Leclerc: 267 pont
  • Sergio Pérez: 265 pont

A világbajnokság állása, csapatok:

  • Red Bull: 656 pont (már világbajnok)
  • Ferrari: 469 pont
  • Mercedes: 415 pont

A világbajnokság egy hét múlva a Mexikói Nagydíjjal folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!