Meghalt Dietrich Mateschitz, a Red Bull alapítója

2022. október 22. – 23:42

Meghalt Dietrich Mateschitz, a Red Bull alapítója
Dietrich Mateschitz a Red Bull Ring versenyén 2017. július 9-én – Fotó: Herbert Neubauer / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Dietrich Mateschitz, a Red Bull nevű energiaital cég osztrák alapítója és társtulajdonosa. A Bild információi szerint a cég alkalmazottait levélben tájékoztatták szombaton a tulajdonos haláláról. A hírt később a Red Bull saját portálja, a Speedweek is megerősítette. Mateschitz 78 éves volt, hosszú betegség után hunyt el.

Fiatalon marketingesként dolgozott az Unilevernél és a Blendax nevű német kozmetikai cégnél. Utazásai során fedezte fel Krating Daeng-et, amelyből később a Red Bull lett. 1984-ben alapította meg a Red Bull GmbH-t, majd három évvel később thai partnerekkel dobták piacra a Red Bull nevű energiaitalt Ausztriában.

Az osztrák milliárdos 2004-ben megvette a Jaguar Forma–1-es csapatát, amit később átneveztek Red Bull Racing-re. Hamar sikeres lett a csapat, Sebastian Vettellel 2010-2013 között négy egyéni és konstruktőri világbajnoki címet is bezsebeltek, az utóbbi két évben pedig Max Verstappen szerezte meg a Red Bull Racing ötödik és hatodik egyéni világbajnoki címét. Mateschitz Forma–1-es pályát is vett, a korábbi Formula A1-Ring Red Bull Ring néven nyitott meg nyolc éve.

A Forma–1 mellett az osztrák üzletembernek NASCAR- és hoki csapata, valamint több fociklubja is volt. Megvásárolta az osztrák SV Austria Salzburg labdarúgó klubot és a MetroStars nevű amerikai klubot. Előbbiből lett az FC Red Bull Salzburg, míg utóbbiból a New York Red Bulls. Később Brazíliában alapított a cég fociklubot, majd 2009-ben megvette a német ötödosztályban szereplő SSV Markranstädt csapatát, amit átneveztek RB Leipzigre. Itt játszik ma Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán.

Mateschitz vagyonát 25,4 milliárd amerikai dollárra becsülték, a cégében 49 százalékos tulajdonrésze volt. Soha nem házasodott meg, de született egy fia.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!