Ferrari 1-2. a texasi időmérőn, de büntetése miatt Leclerc hátulról rajtol majd

2022. október 23. – 01:22

Ferrari 1-2. a texasi időmérőn, de büntetése miatt Leclerc hátulról rajtol majd
Carlos Saint az Amerikai Nagydíj időmérőjén – Fotó: Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Carlos Sainz szerezte meg a pole pozíciót az Amerikai Nagydíj időmérőjén, Charles Leclerc lett a második, az újdonsült kétszeres világbajnok Max Verstappen pedig a harmadik. A Ferrari monacói pilótája tíz rajthelyes büntetést kapott az erőforrás cseréje miatt, ezért csak a középmezőnyből rajtolhat vasárnap. Texasban bejelentették, hogy ki lesz a Williams másik pilótája jövőre. A 21 éves amerikai Logan Sargeant szerződtetése azt is jelenti, hogy már csak egyetlen kiadó hely van az F1-ben. Az időmérőt beárnyékolta a Red Bull alapítójának halálhíre.

A legfontosabb kérdés már két hete, a Japán Nagydíjon eldőlt: Max Verstappen megvédte címét és másodszor is világbajnok lett az F1-ben. A szezonból hátralévő négy futamon az egyéni bajnokság második helyéért lehet még nagy csata: Sergio Pérez és Charles Leclerc harcol az ezüstéremért, a mexikói csupán egyetlen ponttal előzte meg a Ferrari versenyzőjét az Amerikai Nagydíj előtt. A texasi versenyhétvén elvesztette egyik ikonikus alakját az F1: az időmérő kezdete előtt nem sokkal jött a hír, hogy 78 éves korában meghalt a Red Bull alapítója és tulajdonosa, Dietrich Mateschitz.

Az Amerikai Nagydíj félig-meddig már a jövő évi szezonra való készülődés jegyében telt. A második szabadedzésen a Pirelli 2023-as abroncsait tesztelték a csapatok, az első gyakorláson pedig négy újonc és egy régi-új versenyző is bemutatkozott az F1-ben. A Ferrarinál Robert Shwartzman, az Alfa Romeónál Theo Pourchaire, a Williamsnél Logan Sargeant, a McLarennél Alex Palou és a Haasnál pedig a tavaly még az Alfánál vezető Antonio Giovinazzi kapott lehetőséget.

Az amerikai Logan Sargeant egyébként szerződést kapott a Williamstől a jövő évre, de csak azzal a feltétellel, ha megszerzi a szuperlicenchez szükséges pontokat, ami az F1-es versenyzés feltétele. Ehhez az kell, hogy Sargeant legalább 5. helyen végezzen az F2-ben, amire jó esélye van, mivel jelenleg harmadik a bajnokságban, és már csak egy verseny van hátra. De lehet, hogy a 6. hely is elég lesz, mert a tervek szerint még két F1-es szabadedzésen is autóba ülhet a 21 éves amerikai pilóta, ami szintén licencpontokat ér.

Sargeant szerződtetésével már csak egyetlen kiadó hely van az F1-ben, még nem dőlt el, hogy ki lesz jövőre Kevin Magnussen csapattársa a Haasnál.

Az amerikai Logan Sargeant jövőre a Williamsnél vezet majd – Fotó: Alex Bierens De Haan / 2022 Getty Images
Az amerikai Logan Sargeant jövőre a Williamsnél vezet majd – Fotó: Alex Bierens De Haan / 2022 Getty Images

Texasban folytatódott Leclerc és a Ferrari pechszériája: az erőforrás különböző elemeinek cseréje miatt 10 rajthelyes büntetést kapott a monacói pilóta, amivel gyakorlatilag elszálltak esélyei a győzelemre. Hasonlóan járt Fernando Alonso, Sergio Pérez és Csou Kuan-jü is, de őket csak 5-5 hellyel sorolják vissza az időmérő után.

Papíron tehát minden adott volt ahhoz, hogy Max Verstappen egy újabb pole pozícióval ünnepelje a nemrég megszerzett második világbajnoki címét.

Tavaly a holland indulhatott az első helyről (meg is nyerte a versenyt), míg 2020-ban nem tartották meg az amerikai futamot a koronavírus-járvány miatt.

A Q1-ben még a két Ferrari volt a leggyorsabb, Carlos Sainz közel félmásodpercet vert Leclercre és Verstappenre. A mezőny hátsó felében Daniel Ricciardo (McLaren) és Esteban Ocon (Alpine) kiesése jelentett meglepetést. A Q2-ben Leclerc vette át a vezetést, mögötte Verstappen-Sainz volt a sorrend, három tizeden belül volt a top 3. Pérez csak 6. volt ekkor, a két Mercedes is megelőzte. A második szakaszban Pierre Gasly, Cunoda Juki, Sebastian Vettel, Alex Albon és Csou Kuan-jü esett ki. A legjobb tíz közé Lando Norris (McLaren), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Fernando Alonso (Alpine) és Lance Stroll (Aston Martin) jutott még be.

A Q3-at a Ferrarik kezdték jobban, az első gyors körök után Leclerc állt az élen, Sainz követte őt a második helyen. Verstappen csak negyedik volt ekkor, Lewis Hamilton tudta átmenetileg megelőzni. Az utolsó próbálkozások után viszont már Carlos Sainz volt a leggyorsabb, övé lett a pole pozíció, 65 századdal előzte meg csapatársát. A spanyol pilóta F1-es karrierje harmadik pole-ját szerezte. Verstappen végül csak egy helyet tudott javítani, de Leclerc büntetése miatt vasárnap így is a második helyről rajtolhat majd. A további sorrend: Pérez, Hamilton, Russell, Stroll, Norris, Alonso, Bottas. Nem ez a végső rajtsorrend, mivel Pérez és Alonso is büntetést kapott korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!