Milák Kristóf magabiztosan Eb-győztes, edzőtársa lett mögötte a második, Hosszú a nyolcadik

2022. augusztus 16. – 18:09

frissítve

Milák Kristóf magabiztosan Eb-győztes, edzőtársa lett mögötte a második, Hosszú a nyolcadik

Másolás

Vágólapra másolva

A római úszó-Európa-bajnokság keddi versenynapján Milák Kristóf megszerezte kedvenc számában, 200 pillangón is az aranyérmet, sorozatban harmadszor (2018, 2021) nyert ezen a távon.

Milák a budapesti vb-n világcsúcsot repesztett (1:50,34), természetesen most is a legjobb idővel jutott be a fináléba, egyedül ő került be az 1:54-es határ alá, míg a többiek 1:55 feletti idővel érték el a nyolcas döntőt. A címvédő Milák edzőpartnere, Márton Richárd a negyedik idővel biztosította be a helyét a legjobbak közt.

Milák utánozhatatlan tartással és mozdulatokkal vonult be a medencéhez, semmi feszültség nem látszódott rajta. Mivel ez volt a Honvéd versenyzőjének utolsó döntője, már nem kellett spórolnia. Ennek megfelelően 24,31-gyel kezdett, és már az első forduló előtt elkezdte leszakítani magáról a többieket. Az olasz Razzetti maradt egy testhosszon belül féltávnál, de 150-nél már nem. Milák vagy fölénnyel, 1:52,01-gyel érte el a falat, Márton pedig bejött mögötte a második helyre, nagy erőfeszítéssel lehajrázta az olaszt, vagyis kettős magyar győzelmet láthattunk.

Márton 1:54,78-at teljesített, és az Eb-n két nap alatt harmadszor javította meg egyéni csúcsát. Milák a saját aranyának nem is örült annyira, mint Márton ezüstérmének. Be is vallotta, hogy jobban érdekelte, hogy a társa is érmes legyen.

„Magyarország egy, kettő, Honvéd egy, kettő – bejött a terv, ez volt a taktika, ezért jöttünk”

– értékelt az M4-nek Márton, aki pár éve már fel akart hagyni az úszással, de a magyar vezetők rábeszélték, hogy érdemes még foglalkoznia a sportággal. Milák 2019-ig egyedül készült fel, utána lett az egyik társa Márton.

Milák jobban örült Márton Richárd ezüstérmének, mint a saját aranyának . Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Milák jobban örült Márton Richárd ezüstérmének, mint a saját aranyának . Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Mindkét versenyzőt Virth Balázs készítette fel, és egymás mellől hallgatták a Himnuszt a dobogó tetején, miután Milák elegánsan intett, hogy ott a helye mellette. Az érmeket a hazai szövetség elnökétől, Wladár Sándortól kapták meg.

Miláknak ez volt a harmadik aranya az Eb-n, az első nap a 4x200-as gyorsváltót hozta be elsöprő úszással az első helyre. A százon sem okozott csalódást, azt is favorithoz méltón nyerte meg.

Hosszú Katinka a 200 vegyesen volt érdekelt, a pillangó után hetediknek fordult, háton visszaesett a nyolcadik helyre, noha itt arra lehetett számítani, hogy jobban tudja tartani a lépést az elöl lévőkkel. Mellen is a nyolcadik maradt, és arra sem volt esélye, hogy a döntő másik magyarját, Sebestyén Dalmát megelőzze, aki végül a hetedik lett. Hosszú az előfutamban és az elődöntőben is jobban úszott, mint a döntőben. Sebestyén ideje 2:13,45, míg Hosszú 2:14,37-tel érte el a falat, a győztestől több mint három másodpercet kapott.

A 200 pillangón Hosszú a 13. lett, így nem volt esélye a szerdai döntőre. Ott lesz viszont Jakabos Zsuzsa, a hatodik legjobb idővel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!