Milák elsöprő úszása Eb-aranyhoz segítette a 4x200-as férfi gyorsváltót

2022. augusztus 11. – 19:32

frissítve

Milák elsöprő úszása Eb-aranyhoz segítette a 4x200-as férfi gyorsváltót
A győztes magyar váltó tagjai, Milák Kristóf, Márton Richárd, Holló Balázs és Németh Nándor (b-j) a férfi 4x200 méteres gyorsváltó döntőjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 11-én. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kezdődött Rómában az úszók Európa-bajnoksága. A férfiak 4x200-as gyorsváltója mindjárt az első nap megszerezte Magyarország első aranyérmét. A juniorok között 2017-ben ez a csapat világbajnok lett, a felnőttek közt ez idáig kellett várni az áttörésre.

Németh Nándor jól kezdett, 1:46,28-cal a második helyre jött be a svájciak mögött. Márton Richárd (1:47,01) megőrizte ezt a pozíciót, de az élre ekkor már a franciák kerültek. A koronavírusos fertőzéséből felépülő Holló Balázs az elején leszakadt, de az utolsó métereken nagyon szépen felzárkózott, így Milák Kristóf a harmadik helyről kezdhette a távot. Igazi torpedóként kezdett (Németh szólította így), és viszonylag nagy előnyre tett szert az első ötven után, könnyedén rázta le a franciákat és az olaszokat is. A százas fordulónál már egy teljes testhosszal vezetett. A végére kicsit fáradt, de így is 87 századdal az olaszok előtt érintette meg a falat. A 7:05,38-as idő kellett a sikerhez.

Magyarország századik Európa-bajnoki aranyát nyerték meg ők négyen.

Verrasztó Dávid a 400 vegyesen a legjobb idővel került a döntőbe, és aranyesélyesnek számított. A 33 éves versenyző kihagyta az idei budapesti világbajnokságot, hogy most jó erőben legyen. A pillangó után az olasz Razzetti vezetett, egy másodpercnél is nagyobb előnyt harcolt ki az első száz méter után. Verrasztó, aki az Eb második legidősebb versenyzője, háton átvette a vezetést, és már neki lett szűk egy másodperces előnye. Mellen azonban Razzetti nagyon simán ellépett mellőle, gyorson nőtt a különbség, és végül majdnem két másodpercet vert a magyarra. Kós Hubert a negyedik lett.

A 4x200-as női gyorsváltó szintén a legjobb idővel került a döntőbe. Pádár Nikolett az első helyen jött be, Hosszú Katinka visszaesett a harmadik helyre, Késely Ajna megtartotta ezt a pozíciót, Ábrahám Lilla közelített a hollandok és az angolok felé, de megelőzni egyik riválisát sem tudta, így bronzéremmel zártak. Hosszúnak ez volt pályafutásának a 97. érme.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!