Kettős magyar győzelem a női 400 méteres vegyesúszás Eb-döntőjében

2022. augusztus 13. – 20:26

frissítve

Kettős magyar győzelem a női 400 méteres vegyesúszás Eb-döntőjében
A győztes Mihályvári-Farkas Viktória és a második Jakabos Zsuzsanna a 400 méteres vegyesúszás döntőjében a római vizes Európa-bajnokságon 2022. augusztus 13-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mihályvári-Farkas Viktória arany-, Jakabos Zsuzsanna pedig ezüstérmet nyert a 400 méteres vegyesúszás szombat esti döntőjében a római úszó Európa-bajnokságon. Mihályvári-Farkas Viktória 4:37.56 perccel csapott a célba, míg Jakabos 4:39.79-cel lett második.

Mihályvári-Farkas a magyar küldöttség második aranyát nyerte a római úszó-Eb-n. A csütörtöki nyitónapon a 4x200 méteres férfi gyorsváltó lett első.

A délelőtti előfutamban Mihályvári-Farkas legyőzte a címvédő, háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát, aki nagy meglepetésre Jakabosnál is rosszabbul úszott, így kedvenc számában nem jutott döntőbe. A 18 éves Mihályvári-Farkas viszont a legjobb idővel várta az esti finálét.

Mihályvári-Farkas a döntőben a hátúszás után állt az élre, és innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, megszerezve ezzel a felnőttek között első aranyát. Tavaly, a tokiói olimpiát megelőző Eb-n második volt. Jakabos a táv felénél még csak harmadikként tempózott, sőt, a gyorsot a negyedik helyről kezdte meg, innen tudott felkapaszkodni a dobogó második fokára. A brit Freya Colbert lett a harmadik 4:40.06-os idővel.

„Remélem, sikerült bebizonyítanom, leginkább magamnak, hogy a vb kisiklás volt csak. Úgy álltam bele a felkészülésbe a vb után, hogy magunknak bizonyítsunk az edzőmmel, ez most sikerült. Hatalmas erőt fog ez adni a továbbiakban. A döntőre úgy álltam oda, hogy nyerni szeretnék, hogy ez lehetséges, most pedig itt állok aranyéremmel a nyakamban és Európa-bajnoknak mondhatom magamat. Tavaly azt mondtam a második helyem után, hogy a himnuszt kicsit a magaménak éreztem az ezüstéremmel a nyakamban, most viszont nekem szólt” – mondta a döntő után Mihályvári, aki hozzátette, életében nem izgult még annyira, mint most a dobogó tetején.

„Hihetetlen így ez az egész, én már régen nem számítottam erre. Persze nagyon örülök neki, és fantasztikus érzés meghallgatni a himnuszt, még ha nem is nekem szól. Annak külön örülök, hogy itt jött ez össze, hiszen ez az egyik kedvenc uszodám” – nyilatkozta Jakabos, aki az Eb után hosszabb szünetet szeretne tartani, de az év végi rövidpályás világbajnokságon Ausztráliában ott akar lenni.

(MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!