Egy magáról megfeledkezett operatőr plusz akadály lett az akadályfutás vb-döntőjében

2022. július 19. – 10:18

frissítve

Egy magáról megfeledkezett operatőr plusz akadály lett az akadályfutás vb-döntőjében
Az akadályfutás világbajnoki döntőjében egy operatőr is plusz akadályt jelentett – Fotó: Carmen Mandato / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A férfiak 3000 méteres akadályfutásában 2005 óta először nem kenyai nyert az atlétikai világbajnokságon, de nemcsak ezért lesz emlékezetes az eugene-i döntő, hanem egy operatőrről is, aki a futópálya közepére állt be forgatni.

Az akadályfutással egy időben a női hármasugrás döntője is zajlott, de az operatőr nem volt tisztában vele, hogy egyszerre több esemény is mehet az atlétikapályán, így aztán a legnagyobb lelki nyugalommal, háttal a futóknak besétált a pályára. A futók a vizes árok és a gátak mellé így még egy élő akadályt is kaptak, de szerencsére nem történt nagyobb baj. Az operatőr annyira elmélyült a feladatában, hogy nagyjából csak akkor vette észre, hogy rossz helyen van, amikor elszáguldott mellette a mezőny. Ha bármelyik irányba ellép, simán kiüthetett egy vagy több atlétát.

A döntő azután az utolsó körben dőlt el, az addig inkább taktikai, nem túl gyors iramú verseny utolsó kétszáz méterén a marokkói Szufiani el-Bakkali hajrázott a legjobban, és megszerezte a világbajnoki címét. Második az etióp Lamecha Girma lett, míg a harmadik helyen a címvédő kenyai Conseslus Kipruto futott be.

A világbajnokság negyedik napján a magyarok közül Krizsán Xénia versenyzett még hétpróbában, de rövidre sikerült a napja. Krizsán mindhárom kísérletét elrontotta távolugrásban, így erre a próbára nulla pontot kapott, majd a hátralévő két számtól, a gerelyhajítástól és a 800 méteres síkfutástól visszalépett.

„Bár folytathatnám a vb-t, a vasárnapi magasugrás közben meghúztam a közelítőizmomat, és mivel a gerelyhajításnál ez fontos, nem akarok kockáztatni az egy hónap múlva kezdődő Európa-bajnokság előtt” – mondta az M4 Sportnak Krizsán.

A eugene-i világbajnokságon a 23 szintet teljesítő atléta ellenére mindössze két magyar indult, a kalapácsvető Halász Bence az 5. lett, míg Krizsán helyezetlenül végzett.


Eredmények:
női hármasugrás:
1. Yulimar Rojas (Venezuela) 15,47 méter
2. Shanieka Ricketts (Jamaica) 14,89 m
3. Tori Franklin (Egyesült Államok) 14,72 m

női 1500 m:
1. Faith Kipyegon (Kenya) 3:52.96 perc
2. Gudaf Tsegay (Etiópia) 3:54.52 p
3. Laura Muir (Nagy-Britannia) 3:55.28 p

női hétpróba:
1. Nafissatou Thiam (Belgium) 6947 pont
2. Anouk Vetter (Hollandia) 6867
3. Anna Hall (Egyesült Államok) 6755
...15. Krizsán Xénia 3661

férfi 3000 m akadály:
1. Szufian el-Bakkali (Marokkó) 8:25.13 perc
2. Lamecha Girma (Etiópia) 8:26.01
3. Conseslus Kipruto (Kenya) 8:27.92 p

férfi magasugrás:
1. Mutaz Essa Barsim (Katar) 2,37 méter
2. Vu Szanghjuk (Koreai Köztársaság) 2,35 m
3. Andrij Procenko (Ukrajna) 2,33 m

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!