A kalapácsvető Halász Bence egyéni csúccsal vb-ötödik

2022. július 17. – 07:22

Másolás

Vágólapra másolva

Egyéni csúcsot ért el a kalapácsvető Halász Bence az amerikai Eugene-ben zajló atlétikai világbajnokság szombati versenynapján, a a vb- és Eb-bronzérmes sportoló 80,15 méteres dobásával az ötödik helyet szerezte meg.

Halász pénteken egyből, a legelső dobásával bejutott a szombati döntőbe, ahol a pénteki dobásához képest egy centiméterrel rövidebb, 79,12-es próbálkozással kezdett, amivel a második helyen állt. Másodikra ugyan 79,46-ot dobott, de így is visszacsúszott ötödiknek, mert többen is 80 méter fölé javítottak. Ebből már látszott, hogy a dobogóhoz minimum 80 méter fölötti dobásra lesz szükség, vagyis Halásztól a 79,88-as addigi egyéni csúcsa sem lett volna elég a korábbi vb-bronz megismétléséhez.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A magyar kalapácsvető harmadik dobásával megdöntötte egyéni csúcsát, de a 80,15-ös dobás után továbbra is az ötödik volt. A lengyel Pawel Fajdek ekkor már 81,98-cal vezetett. Halász negyedikre rontott, ötödikre és hatodikra pedig 80 méter alatt maradt, így az ötd9ik hellyel kellett beérnie.

Az élen a helyzet nem változott, Fajdek sorozatban ötödik világbajnoki címét szerezte meg, honfitársa, Nowicki lett a második, a norvég Henriksen pedig a harmadik.

„Nagyon örülök, hogy sikerült áttörni a gátat, de nem vagyok maradéktalanul elégedett, mert szerettem volna előrébb végezni, és a verseny közben azt éreztem, ha minden összejön, ezt meg lehetett volna nyerni” – nyilatkozta az M4 Sportnak Halász. Hozzátette, a harmadik sorozat után húsz perc várakozás következett, ebben az időszakban továbbra is próbálta „pörgetni” magát, de ez egy kicsit kivett belőle, a lendülete alábbhagyott, és némileg fáradt is volt. A 80 méter fölötti dobásával sem teljesen elégedett, mert érzett benne több hiányosságot.

Halász hangsúlyozta, mérföldkő volt ez a verseny, nagyon komolyan vette, de már a felkészülést is úgy kezdték el, hogy az augusztusi müncheni Európa-bajnokság a főverseny számára. Ez egyébként visszatérő elem a magyar atlétáknál, részben az Eb priorizálása miatt van csak két magyar induló a budapesti világbajnokságot megelőző vb-n.

Eredmények

férfi kalapácsvetés

  • 1. Pawel Fajdek (Lengyelország) 81,98 méter
  • 2. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 81,03
  • 3. Eivind Henriksen (Norvégia) 80,87
  • ...5. Halász Bence 80,15 m

női 10 ezer méter

  • 1. Letesenbet Gidey (Etiópia) 30:09.94 perc
  • 2. Hellen Obiri (Kenya) 30:10.02
  • 3. Margeret Kimkemboi (Kenya) 30:10.07
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!