Tarolnak a dánok a Tour de France-on, a héten már a harmadik szakaszt nyerték

2022. július 15. – 18:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egykori világbajnok, a dán Mads Pedersen nyerte szökésből a Tour de France pénteki szakaszát. Kedden és szerdán szintén dán bringás nyert a Touron. Az összetett versenyt vezető Jonas Vingegaard eseménytelen napot tudhatott le, és tovább őrzi a sárga trikót.

A nehéz alpesi szakaszok után a Pireneusok felé vette az irányt a Tour de France., így pénteken egy síkabb, átvezető etappal folytatódott a verseny. A közel 193 kilométer hosszú 13. szakasz az Alpe d'Huez lábánál lévő Le Bourg-d’Oisans településről indult, a befutó pedig Saint-Étienne városában volt. A szakasz profilja nem igazán kedvezett a klasszikus sprintereknek, ugyanis két harmadik és egy második kategóriás hegy is volt az útvonalban, és közel kétezer méternyi szintkülönbség került a lábakba. Emiatt ez az etap inkább egy sikeres szökéshez tűnt ideálisnak.

A Tour de France 13. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr
A Tour de France 13. szakaszának szintrajza – Forrás: letour.fr

A rajt előtt érkezett a hír, hogy pozitív lett Warren Barguil (Arkéa-Samsic) koronavírustesztje, ezért a francia hegyimenőnek fel kellett adnia a versenyt. A július 1-jei nagy rajt óta ő a hatodik bringás, aki koronavírus-fertőzés miatt szállt ki a Tourról. Az Arkéa-Samsic közleménye szerint a másik hét versenyzőjük nem kapta el a vírust.

Ahogy az mostanában megszokott a háromhetes versenyeken, a rajt után elég nehezen alakult ki a szökés. Több mint 30 kilométer elteltével még mindig egyben volt a mezőny. A szökést végül két idősfutam-specialista, Filippo Ganna (Ineos–Grenadiers) és Stefan Küng (Gourpama–FDJ) hozta össze Matteo Jorgensonnal (Movistar) összedolgozva. Hozzájuk később még négyen tudtak felugrani: Mads Pedersen és Quinn Simmons a Trek–Segafredóból, Hugo Houle (Israel–Premier Tech) és Fred Wright (Bahrain–Victorious).

A főmezőny élén ezúttal a sprinterek csapatai dolgoztak. Mind a Lotto–Soudalnak (Caleb Ewan), mind az Alpecinnek (Jasper Philipsen) nagy szüksége volt egy szakaszgyőzelemre, ezért nem akarták, hogy a szökés hazaérjen. 83 kilométerre céltól az oldalszél megkavarta a versenyt, a főmezőny több részre szakadt, de rövid idő alatt összezártak a sorok. Bő tíz kilométerrel később Caleb Ewan a saját csapattárasával akadt össze egy éles kanyarban, ami után nagyot bukott. Beütötte a térdét, és percekbe telt, mire vissza tudott ülni a kerékpárjára. Az ausztrál sprinter győzelmi esélyei ezzel el is szálltak erre a napra, a Lotto–Soudal pedig kiszállt a szökevények üldözéséből.

A szakasz második felében Dylan Groenewegen és Michael Matthews csapata, a BikeExchange–Jayco vállalta magára a mezőny vezetését és a szökés üldözését, de a két perc fölötti hátrányt nem tudták érdemben csökkenteni. 12 kilométerre a céltól aztán fel is adták ezt, és eldőlt, hogy a szökevények közül kerül ki a szakaszgyőztes. Az elöl lévők közül egyértelműen az egykori világbajnok, a dán Pedersen volt a legnagyobb esélyes, aki az egész mezőny egyik legjobb sprinterének számít. Ezért volt némileg meglepő, hogy a kivárás helyett ő támadt elsőként, amivel Gannát, Küngöt és Jorgensont is leszakította.

A győzelemért így papíron hárman tekertek, de Pedersennek valójában nem volt ellenfele. 200 méterre a céltól indította a sprintet, Wright és Houle megközelíteni sem tudták, és nagy főlénnyel húzta be a szakaszt. A Koppenhágából induló Touron ez már a harmadik dán szakaszgyőzelem volt: a 10. szakaszt Magnus Cort, a 11. szakaszt pedig Jonas Vingegaard nyerte, amivel a sárga trikót is átvette.

A főmezőny a szakasz végére teljesen kiengedett, így közel hatperces hátránnyal értek célba. Az összetett verseny állása érdemben nem változott, a mádoik helyen álló Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) hátránya továbbra is 2:22 perc.

Szombaton a Saint-Étienne és Mende közötti 192,5 kilométeres szakasszal folytatódik a Tour. Ez az etap sem a sprintereké lesz, a befutó előtt egy nagyon meredek emelkedő vár majd a versenyzőkre.

Eredmények:
13. szakasz, Bourg d'Oisans-Saint-Étienne, 192,6 km:

  • 1. Mads Pedersen (dán, Trek–Segafredo) 4:13:03 óra
  • 2. Fred Wright (brit, Bahrain–Victorious) azonos idő
  • 3. Hugo Houle (kanadai, Israel–Premier Tech) a. i.
  • 4. Stefan Küng (svájci, Groupama–FDJ) + 30 másodperc hátrány
  • 5. Matteo Jorgenson (amerikai, Movistar) a. i.

Összetett:

  • 1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 50:47:34 óra
  • 2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) + 2:22 perc hátrány
  • 3. Geraint Thomas (brit, Ineos–Grenadies) + 2:26 p. h.
  • 4. Romain Bardet (francia, Team DSM) + 2:35 p. h.
  • 5. Adam Yates (brit, Ineos–Grenadies) + 3:44 p. h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!