Súlyos mulasztások sorozata vezetett káoszhoz a BL-döntőn

2022. július 13. – 16:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a Liverpool szurkolói, hanem a szervezők hibája miatt alakultak ki kaotikus jelenetek az idei Bajnokok Ligája-döntő előtt Párizsban, állapította meg a francia szenátus vizsgálata, melynek eredményét szerdán ismertették. A jelentésben „működési zavarnak” nevezett események minden szinten jelen voltak, vagyis nemcsak a mérkőzés alatt, hanem az előkészületek során is mutatkoztak a jelei.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szervezők nem jól mérték fel, hogy hogyan érkeznek majd meg a szurkolók a mérkőzés idején, május 28-án érvényben levő tömegközlekedési sztrájk miatt. Emellett a tömeg nem megfelelő utasításokat kapott, és a rendőri ellenőrzőpontok sem jól látták el a feladatukat.

A jelentés szerint a korábbi közlés szerint a Liverpool–Real Madrid döntőre eladott hamis jegyek elenyésző mértékben játszottak közre a kialakult káoszban, illetve abban, hogy a Liverpool szurkolóinak jelentős része nem időben, vagy egyáltalán nem jutott be a stadionba. Szintén nem volt jelentős hatása annak, hogy a szurkolók egy része röviddel a kezdés előtt érkezett meg a stadionhoz, ahogy annak sem, hogy sok, jegy nélküli szurkoló jelent meg a stadionnál.

Gerald Darmanin belügyminiszter korábban ezeket a tényezőket vetette fel a szervező Franciaországra szégyent hozó fiaskó magyarázataként. „Nem a stadion körül tartózkodó emberek száma az oka ezeknek a működési zavaroknak” – mondta a vizsgálóbizottságot vezető Laurent Lafon.

Fotó: Matthias Hangst / Getty Images
Fotó: Matthias Hangst / Getty Images

Sok Liverpool-szurkoló a közlekedési sztrájk miatt nehezen tudott eljutni a stadionhoz, majd szűk átengedési pontokon és nagyon zsúfolt tömegben találták magukat a stadion bejárati kapujánál, ahol a rendőrség könnygázt vetett be ellenük. Több, fogyatékkal élő Liverpool-szurkoló azt vallotta a szenátusi bizottság előtt, hogy a rendőrök még a kerekesszékben ülőket is lefújták.

A mérkőzés után mindkét oldal szurkolóit a helyi bűnbandák zaklatták, miközben a helyi közlekedési csomópontokhoz igyekeztek, sokan zsebtolvajlásról, rablásról és fenyegetésről számoltak be, miközben a rendőrök végignézték az eseményeket.

Az AFP cikke szerint a televízióban közvetített események országos szégyent hoztak, és vélhetően befolyásolták a júniusi parlamenti választásokat, amikor Emmanuel Macron elnök elvesztette többségét, és a bevándorlásellenes Nemzeti Összefogás párt példátlanul nagyot nyert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!