Francia sportminiszter: A jegy nélküli Liverpool-szurkolók miatt alakult ki káosz a BL-döntő előtt

2022. május 30. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

A francia sportminiszter szerint a jegy nélküli Liverpool-szurkolók tömeges gyülekezése miatt alakult ki káosz a szombati Bajnokok Ligája-döntő előtt Párizsban – írja a BBC.

Az egykori teniszező, a sportminiszteri tisztséget május 20. óta betöltő Amélie Oudéa-Castéra a francia RTL rádiónak azt nyilatkozta, hogy „ami történt, az mindenekelőtt a Liverpool szurkolóinak felelőssége, akik jegy nélkül vagy hamis jegyekkel gyülekeztek a Stade de France körül. Hozzátette: „Bizonyos számú, a környékről származó fiatal szintén megpróbált bejutni a döntőre a tömegbe vegyülve.” A miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a rendőrök által használt könnygáz családokat és gyerekeket is érintett.

Oudéa-Castéra szerint a Real Madrid szurkolóival „nem volt probléma” a szombati mérkőzésen, és azt mondta, hogy a Real Madridnak jobban sikerült kordában tartania az utazó szurkolóit, mint a Liverpoolnak. Billy Hogan, a Liverpool vezérigazgatója szerint a szurkolóikkal szembeni bánásmód „elfogadhatatlan”, és „átlátható vizsgálatot” követelt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) irányító testületétől. Nadine Dorries brit sportminiszter is sürgette az UEFA vizsgálatának megindítását – írja a Guardian.

A Bajnokok Ligája szombati döntője 36 perces késéssel kezdődött, mivel több tízezer szurkoló nem tudott időben bejutni a stadionba. Az UEFA kezdetben a szurkolók „késői érkezését” okolta a problémákért. Ugyanakkor az angol szurkolókat kisérő merseyside-i rendőrség azt közölte, hogy a Liverpool-szurkolók túlnyomó többsége időben megérkezett a stadion kapuihoz, és „példásan viselkedtek”. A szurkolók arról számoltak be, hogy már órákkal a mérkőzés kezdete előtt hosszú sorok alakultak ki a bezárt kapuk miatt.

A Liverpool és a Real Madrid döntője a tervek szerint 21 órakor kezdődött volna, de ekkor még több tízezer ember várt arra, hogy bejusson a Stade de France-ba. A stadion körül a 2021-es londoni Eb-döntőre emlékeztető jelentetek alakultak ki. Több szurkolói is átmászott a kerítésen, majd berohant a stadionba, míg mások érvényes jeggyel is kint rekedtek.

Az UEFA később azt kommunikálta, hogy „együttéreznek” az érintettekkel, és a francia hatóságokkal együtt kivizsgálják az ügyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!