A Mercedesek a gumifalban, Verstappen az élen zárta az Osztrák Nagydíj kétszer is megszakított időmérőjét

2022. július 8. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Másodszor tartottak rendhagyó hétvégét a 2022-es Forma–1-es szezonban – az Emilia Romagna-i Nagydíj után az Osztrák Nagydíjon is a sprintfutam törte meg a megszokott rendet, péntek délutánra előretolva az időmérőt.

A kvalifikáció eleje inkább hátulról nézve volt szoros. A két Ferrari magabiztos előnnyel előzte a többieket, és míg az 1. és a 4. hely között 6 tizedmásodperc volt, addig az 5. és a 20. helyeket picit több, mint 1 másodperc választotta el. Ez a tömörülés különösen a kiesés ellen küzdő pilótáknak jelentett gondot, a 16. helyen épp hogy nem továbbjutó Daniel Ricciardo 24 ezredmásodperccel maradt le a 15. helyről, a 10. hely pedig lényegében 2 tizedre volt tőle. Ricciardo mellett a két Aston Martin, Nicholas Latifi, illetve a múlt vasárnapi Brit Nagydíjon óriásit balesetező Csou Kuan-jü estek még ki.

A Ferrari-fölény után egy három csapatra bővülő verseny kezdett kialakulni az időmérő középső szakaszában – a hazai pályán versenyző Red Bull előretörése nem okozott meglepetést, a Mercedes felgyorsulása viszont némileg igen. Az első hat helyen ennek a három csapatnak a pilótái jutottak tovább, mellettük még a két Haas és a két Alpine fért be a legjobb 10-be.

Az hamar világossá vált, hogy az Alpine-ok és a Haasok nem szólhatnak bele a topcsapatok különharcába, az viszont lassan körvonalazódott csak, ki lehet a leggyorsabb. Max Verstappen az első mért köre után 91 ezredmásodperccel vezetett Charles Leclerc előtt. Eközben Lewis Hamilton két mért kört is kénytelen volt felfüggeszteni kisebb hibák miatt, majd jött egy nagyobb hiba is – a hétszeres világbajnok a sóderágyon keresztülvágtatva a gumifalba vágódott, jelentős károkat okozva a Mercedes jobb oldalának. Hamiltont végül minden más, a top 10-be továbbjutó pilóta megelőzte, így legjobb esetben is csak a 10. helyen kezdheti a szombati sprintfutamot, ám ha nincs szerencséje, és az egyéb károk mellett a Mercedes motorjához is hozzá kell nyúlni, még hátrébb kerülhet.

A piros zászlós leállást szinte azonnal még egy követte. Ezúttal Hamilton csapattársa, George Russell hibázott, túl nagy sebességgel rontott be az első kanyarba, megcsúszott, majd félig megpördülve, háttal csúszott neki a gumifalnak. Russell Mercedese kisebb károkat szenvedett, de a hátsó szárnyat minimum cserélni kell majd rajta.

A két megszakítás után kiélezett harc jött az élen – bár az utolsó próbálkozással mindkét Ferrari nagyon jó kört ment, a mögöttük érkező Max Verstappen mindenkinél gyorsabb volt, és Charles Leclerc-t 29 ezredmásodperccel megelőzve megnyerte az időmérőt. Verstappen mögött nemcsak Leclerc, de Carlos Sainz is 1 tizedmásodpercen belül volt, a negyedik Sergio Pérez viszont már 4 tizeden kívül.

A versenyhétvége programja szombaton 12.30-kor a második szabadedzéssel, 16.30-kor a 24 körös sprintfutammal, majd vasárnap 15.00-kor a versennyel folytatódik majd.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!