Tour: milliméterekkel kapott ki a sárga trikós, akire rendesen ki is akadtak a hajrában

2022. július 3. – 18:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de France utolsó dán szakaszán Dylan Groenewegen nyert milliméterekkel mezőnyhajrában, míg a sárga trikós Wout van Aert megint második lett. A hajrá kicsit feszült volt, a negyedik Peter Sagan méltatlankodott, mert leszorították.

Arról a Giro d'Italia magyar kerékpárosai is beszámoltak, hogy milyen hihetetlen élmény az, amikor a világ egyik legnagyobb versenyén több ezren üvöltik a nevüket, és most ilyet élt át a dán Magnus Cort is. Az EF csapat biciklistája szombaton szökésben töltötte a nap nagy részét, és a hegyi pontversenyben is megszerezte az első helyet. Később azt nyilatkozta, hogy hihetetlen hajtóerőként hatottak rá a dán drukkerek.

Ezt a hajtóerőt úgy tűnik, átmentette vasárnapra is, mert a rajt után rögtön megszökött a 182 kilométeres szakaszon a pöttyös trikót viselő Cort. A mezőny könnyedén elengedte, és aztán nagyjából 130 kilométert szólózott, csak akkor érték utol, amikor teljesítette mai misszióját. Ez pedig az összes lehetséges hegyi pont begyűjtése volt. A szakaszon három negyedik kategóriás hegyet kellett megmászni, de a hegyet a meglehetősen lapos dán viszonylatban kell értelmezni, két 55 és egy 39 méteres puklin osztottak ma egy-egy pontot. Ezeket söpörte be Cort.

A pöttyös trikó mellett jóval élesebb verseny alakult ki a pontverseny zöld trikójáért, hiszen a sárga trikót is viselő Wout van Aert csak egy ponttal vezetett Fabio Jakobsen előtt. A páros először a 90. kilométernél kijelölt részhajránál csapott össze. Van Aert volt a gyorsabb, mögötte Jakobsen érkezett, így három pontra nőtt közöttük a különbség. A Jumbo-Visma még nagyobb előnyt próbált összehozni, Christophe Laporte próbált besegíteni Van Aertnek, de nem tudta Jakobsen elé betenni a kereket. Rajtuk kívül Caleb Ewan (Lotto-Soudal) és Peter Sagan (Total Energie) ment rá a látványosan a pontokra.

A célban még több pontot osztottak, így Jakobsen egy győzelemmel simán fordíthatott, de azért rajta kívül még jó néhány sprinter és csapata bejelentkezett a szakaszért az utolsó kilométereken. Az Alpecin-Fenix Mathieu van der Poel felvezetésével került az élre három kilométerre a céltól, a Wanty-Goubert is előrehozta a vonatát, és a Quick-Step is a mezőny élén tempózott.

A Quick-Step hiába vezényelte le remekül a helyezkedést, sprinterük, Jakobsen leszakadt róluk, így nem volt esélye a győzelemért tekerni. Az utolsó kanyarban Sagan került nagyon jó helyre, negyedikként sorolt be, és Dylan Groenewegen is az első tízben fordult. A BikeExchange bringása gyorsan fogott még egy-két pozíciót, majd az utolsó kétszázon már ő is a győzelemért sprintelt. Van Aertnak Laporte vezette fel a hajrát, de mellézárt Groenewegen és Jasper Philipsen (Alpecin) is, míg a palánk mellett Sagan próbált előzni. Van Aert folyamatosan kifelé húzódott, így Sagannak nem volt esélye lekerülni a sárga trikóst. Van Aertnek így sem jött össze az első hely, Groenewegen körülbelül egy gumiszélességgel megelőzte. Harmadik Philipsen lett, míg Sagan a kormányát csapkodva, Van Aertre mutogatva és magyarázva, meglehetősen idegesen a negyedik helyen gurult be.

Dylan Groenewegen (jobbra) nyerte a Tour de France 3. szakaszát, a bal szélen Peter Sagan az őt kiszorító sárga trikót Wout van Aertre mutogat – Fotó: David Stockman/AFP
Dylan Groenewegen (jobbra) nyerte a Tour de France 3. szakaszát, a bal szélen Peter Sagan az őt kiszorító sárga trikót Wout van Aertre mutogat – Fotó: David Stockman/AFP

Van Aert ritkán látható sorozatot hozott össze, eddig mindhárom szakaszon a második lett. Mindezzel együtt növelte előnyét az összetettben, mert a második hellyel hat másodperc bónuszt is kapott, míg közvetlen ellenfelei nem szereztek jóváírást. A második helyen álló Yves Lampaertnek így összesen hét, míg a harmadik Tadej Pogačarnak 12 másodperc hátránya van.

A pontversenyben is növelte előnyét Van Aert, most 17 ponttal vezet Fabio Jakobsen előtt.

A Tour de France mezőnye hétfőn utazással tölti a napot, és kedden már a verseny igazi hazájában, Franciaországban tekernek majd a bringások.

Eredmények:
3. szakasz, Vejle-Sønderborg, 182 km:
1. Dylan Groenewegen (holland, BikeExchange-Jayco) 4:11:33 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) a. i.
4. Peter Sagan (szlovák, TotalEnergies) a. i.
5. Fabio Jakobsen (holland, Quick-Step Alpha Vinyl) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Van Aert 9:01:17 óra
2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 7 mp h.
3. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 14 mp h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!